Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odstawienie od piersi

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie kiedy odstawiłyście od piersi dziecko? Ile miało miesięcy/lat?

Gość gość
Odstawilam dziecko dokladnie tydzien temu jak skonczylo roczek

Ja także odstawiłam jak skończył rok, najwyższa pora. Nie warto czekać długo.

Gość gość
Ja chcę niebawem odstawić, bo dziecko moje "trzęsie się" na widok jedzenia, nie mogę bez wyrzutów sumienia zjeść w spokoju banana jabłko czy bułeczkę, bo chce też jeść, widzę że "nie brakuje" mu piersi, choć to jest subiektywne odczucie, bo skąd niby to mam wiedzieć, gdyby było inaczej z jedzeniem stałych pokarmów, to rozważałabym dalsze karmienie

Gość LemonD
Jak miał dokładnie 13 miesięcy.

Gość gość
Jak mial 3 miesiace.

Gość gość
I syn i córka mieli po pól roku.

Gość gość
Ja karmię 3 mce, planuję zacząć stopniowo odstawiać małego za miesiąc. W styczniu wracak do pracy i nie chcę żeby to zbiegło się z odstawieniem od piersi.Chciałam karmić 2 mce ale jakoś tak się przyzwyczaiłam, jesteśmy aktywni, mało siedzimy w domu i dobrze jest mieć mleko zawsze przy sobie;-) Raz dziennie daje butlę, więc wiem że to też synek lubi.

Gość gość
a jak zaczęłyście odstawiac? tez mnie to czeka niebawem

Gość gość
Ja zamierzam stopniowo. Od ok 2 mca daje dziecku 1-2 dziennie butle ( swoje albo mm) i chętnie ssie i butle i pierś. Boję się tylko wieczornego usypiania...bo krótko wieczorem dawałam mu butle ale miałam problem z usypianiem... Na piersi ładnie zasypia i śpi nawet 10-11 godzin...

Gość LemonD
Są różne metody albo szybko czyli po prostu przestać karmić i nie robić tego mimo wrzasków i płaczu albo odstawiać stopniowo, robiąc coraz dłuższe przerwy między karmieniami, coraz bardziej zmniejszając ich ilość. U mnie sprawdziła się ta druga metoda :D ten sposób jest też lepszy dla piersi gdyż mleko samo stopniowo zanika.

Gość gość
Jak nie ma potrzeby nagłego odstawienia to chyba lepiej stopniowo... Mi byłoby szkoda dzieciaczka tak nagle...

Gość ja musialam nagle
i dla dziecka to byla trauma. Musielismy zaczac od.nowa powoli, az po jakis 2 tyg sam odrzucil piers. Najpierw dostawal butelke po karmieniu piersia,potem jak zaakceptowal butelke to staralam sie dac mu ja przed a potem dac piers,potem dawalam na zmiane bitelka nastepne karmienie piers,potem tylko piers po kapieli az pewnego dnia podalam po kapieli butelke i zgodzil sie:) i juz tak zostalo.

Gość gość
Ja nie wiem właściwie co znaczy to odstawianie. Jak miał 9,5 miesiąca zaczął po prostu dostawać mm zamiast piersi i bez problemu ;), po jakimś miesiącu przestałam go też karmić w nocy i też bez problemu, więc albo mam bardzo ugodowe dziecko, albo to był po prostu optymalny moment karmiłam go dość długo,ale nie na tyle długo że mocno kumał i były problemy z odstawieniem...

Gość gość
Nie rozumiem odstawienia gdy dziecko ma 2 m-ce. Gdzie ci się tak spieszy jak pije to twoje mleko?

Gość gość
Podnoszę. Mój ma 6mieiecy i 2tygodnie,też chcę spróbować mm,bo mecze sie sciagajac laktatorem,gdy wychodzę na kilka godzin do pracy :/ myślę,że 6 i pół miesiaca to wystarczajacy czas,żeby przejść na sztuczne mleko..tylko też nie wiem jak się za to zabrać..