Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W JAKI SPOSÓB ZWOLNIĆ CIĘŻARNĄ PRACOWNICĘ

Polecane posty

Gość gość
Przepraszam bardzo ale kiedy zatrudniałam pracownice nakreślałam jasno zasady współpracy. Jak chce to niech zajdzie w ciążę to dostanie prace w domu i nie będzie musiała przechodzić na L4. Prowadze biuro rachunkowe i w momencie kiedy mi kobieta przechodzi na zwolnienie pozostalo pracownicy muszą wykonywać jej prace. Stwierdziłam ze jak ona ma mnie gdzieś to i ja ją mam więc zlikwidowałam stanowisko. Moich klientów nie obchodzi czy ona ma male dziecko w domu czy aligatora w klatce. Dodatkowo opisałam całą sytuację znajomym z branży wiec w naszym miescie babka jest skończona i już tutaj pracy na podobnych warunkach nie znajdzie. Poza tym pamietam jak w latach 90. kiedy sama zostałam mamą nie bylo przebacz i musiałam wrócić do pracy zaraz po macierzynskim i nikt nie narzekał bo to było normalne.

Gość gość
do 14:36 - tutaj chyba bardziej chodzi o poziom wypowiedzi autorki tematu, czyli PRACODAWCY!!!

Gość gość
dodam jeszcze że wiele kobiet u mnie pracowało w ciąży i kiedy źle się czuły to się zwalniały. U mnie w pracy tak to wygląda że można zabierać robotę do domu, można regulować sobie dowolnie czas pracy.

Gość gość
nie dziw się autorko tematu, że większość na Ciebie naskoczyła bo zrobiła to za poziom Twoich wypowiedzi jako pracodawcy

Gość gość
są pracodawcy o których pracownice w ciąży nie uciekają ale nie jest ich za dużo a poziom wypowiedzi autorki tematu jest żenujący i tyle w temacie!

Gość gość
nie wiem czemu tutaj niektórzy solidaryzują sie z taką ciężarna. Wredną wyrachowaną babą, przez która żadna kobieta nie dostanie w tej firmie już dobrej pracy. Nigdy. Zatrudnią faceta ale nie młodą, zdolną, bezrobotną kobietę

Gość gość
ale ta nie chce i zostaw ją w spokoju, zwolnisz jak wróci po macierzyńskim, nie Ty pierwsza i ostatnia

Gość gość
No ja już kobiet nie zatrudniam jeżeli nie musze

Gość gość
za poziom wypowiedzi kobiety pracodawcy nie dziwi mnie to, że solidaryzują się z ciężarną!

Gość gość
tak na pewno pracownica zaszłą w ciąże żeby Ci cudowny pracodawco zrobić na złość ... a pisanie że taka osoba jest wredna i wyrachowana to szczyt głupoty i prostackiego myślenia, tak bo dziecko to stan przejściowy, dziecko to odpowiedzialność na całe życie i nikt nie zachodzi w ciąże żeby sobie w domu

Gość gość
Ja sama jestem w ciazy i pracuje (20 tydzien). Chce to robic jak najdluzej. Ja sie dzwie kobietom ktore celowa sie w domach zamykaja i siedz na L4 od samego poczatku ciazy. Mnie przeraz fakt ze bede zamknieta na ludzi przez caly okres macierzynsi i nie chce tego wydluzac jeszcze L4. Teraz nie wazne czy sie jakas zle czy dobrze czuje to kazda choruje na ciaze.

Gość gość
bo nie każda cięzarna ma ochote z*********ć w robocie wsród żmij za g******e pieniadze i siedziec w pierdach, zarazach, kichaniu, sraniu, furczeniu szefowej...

Gość gość
do gościa wyżej prowadzisz jakieś statystyki?? poza tym to że się ktoś dobrze czuje nie znaczy że z ciąża jest ok. Moja znajoma tak miała niby ok a w 12 tygodniu poronienie jakby siedziała w domu pewnie by donosiła - lekarz powiedział po fakcie xx ja sama oby dwie miałam zagrożone przedwczesnym porodem i byłam na zwolnieniu raz od 9 drugi raz od 7 tygodnia - i wkurza mnie takie ocenianie z góry

Gość gość
ona gdyby chciała pracować mogłaby mnie ani swoich koleżanek nawet nie widzieć. Mogłaby się w pracy pojawiać raz w tygodniu na pół godziny

Gość gość
jakbym miała takiego pracodawcę też bym poszła na zwolnienie - bezpłodna jesteś czy co że tyle w Tobie jadu

Gość Bawarska
Droga założycielko tematu, tak to już jest, pracownica nie musi Ciebie prosić o zgodę na zajście w ciąże. Jak będzie chciała trzecie dziecko to sobie zrobi. Jej życie, jej dupa i jej rodzina. Pewna jesteś, że u Ciebie w pracy jest tak fantastycznie, a może to bezrobocie powoduje że wszyscy chcą u Ciebie pracować? Do fajnych firm szybko się wraca a w ciąży długo pracuje. A może dziewczyna ma inne priorytety i postawiła na rodzinę? a ty ją od suk wyzywasz i obrabiasz jej tyłek. Żenada

Gość radosna30
widac ze niezwykle "mila" z ciebie osoba skoro po forach pracownice wyzywasz. nic cie to jej zwolnienie nie kosztuje a tak sie rzucasz. sama piszesz ze masz 100os na jej miejsce to zatrudnij kogos na jej miejsce i daj lasce spokoj. szkoda zobie zycie zatruwac zawiscia i nerwami.jak faktycznie byla u was mila atmosfera to by dziewczyna nie uciekla na zwolnienie a ty nie pisalabys o jej zwolnieniu na forum. z doswiadczenia wiem jak sie pieknie traktuje ciezarne w pracy. mnie w 5 mcu ciazy do innego dzialu przeniesli za kare ze jestem w ciazy i choc nie unioslam sie duma i pracowalam w drugim dziale az trafilam do szpitala a nowy szef byl super ze mnie zadowolony to po maciezynskim wrocilam do jeszcze innego dzialu i po niedlugim czasie dostalam wypowiedzenie bo mialam umowe na czas okreslny wiec nie musili podawac przyczyn zwolnienia. i to ludzie ludzi tak traktuja....

Gość gość
zostaw ją w spokoju, zwolnisz ją po macierzyńskim, wychowawczym, co Ci takiego zrobiła, że tak ją wyzywasz i chcesz się mścić, potulnie nie pracuje jak to wszyscy do tej pory robili, może się bali? ona widocznie ma to gdzieś, może wcale ją to nie obchodzi czy ją zwolnisz po powrocie do pracy czy nie

Gość gość
ludzie przecież pierwszy miesiąc płaci pracodawca - dajcie jakiejś obcej babie za nic całą wypłatę tzn przepraszam, za to ze zaciążyła. To jest chore w naszym kraju że płaci się za pracownika cały zus i potem jak idzie na chorobowe to jeszcze pierwszy miesiąc płaci się chorobowe. A zresztą trzeba takiej papiery dalej prowadzić - koszty księgowej + czasu pracodawcy.

Gość gość
A zresztą trzeba takiej papiery dalej prowadzić - koszty księgowej + czasu pracodawcy - wydruk z programu + koszt papieru - NIE ROZŚMIESZAJ MNIE!

Gość gość
A ja ostatnio w tv słyszałam wypowiedź Kaczyńskiego " Nie ma dzisiaj większego prezentu dla Polski jak urodzenie dziecka". I ty ją od suk wyzywasz i szukasz powodu do zwolnienia?

Gość gość
za to ze zaciążyła - grzeczniej troszkę, ok?

Gość gość
wiecie co, możecie mnie wyzywać, ale ja odpowiadam za firmę, odpowiadam przed prezesem. I nie będę świeciła oczami za osobę która obraża mnie, obraża moje pracownice (czyli koleżanki), wyśmiewa ich choroby czy stan cywilny. Jesli nie będzie chciała wrócić do pracy, poinformuję jej męża o tym, o czym wszyscy wiedzą, że możliwe że nie jest ojcem jej pierwszego dziecka.

Gość gość
i właśnie przez takich pracodawców kobiety idą od razu na zwolnieni, jak się nie szanuje ludzi to się tak ma , a po Pani widać typowe podejście - jak się nie podoba mam innych 100 na Pani miejsce - super to jest właśnie szacunek współczesnych pracodawców do pracowników - i dobrze niech Was w pupy nie powiem co

Gość gość
to nie wylewaj swoich żali na forum obrażając pracownika tylko skonsultuj się z prawnikiem!

Gość gość
JESTEŚ DOKŁADNIE TAKA SAMA jak pracownica!!!

Gość gość
Biuro rachunkowe prowadzisz mówisz? Bardzo ciekawe, bo jakoś pierwsze słyszę, żeby w biurach rachunkowych kobiety miały takie cudowne warunki pracy. Pomijając wyzysk małych właścicieli to jak sobie wyobrażasz, że kobieta np przed 20-stym się kiepsko czuje? Jak ma wykonać pracę? Jak ma siedzieć, nawet w domu przed komputerem, zaksięgować wszystkie firmy? Jak możesz mówić, że to nie jest praca przed komputerem?! Ręcznie prowadzi tą księgowość? To jest praca gdzie są pewne terminy, a to jak ona się czuje w ciąży niekoniecznie się skoreluje z odpowiednim momentem.

Gość gość
Autorko ile ta dziewczyna pracowala przed 1 zwolnienieniem? Sprawdz ile skladek firma zaplacila jesli jest ich kilka tzn. 4 , 5 lub mniej zglos do zus-u, do tego powiedz im zeby ja skontrolowali, zus traktuje takie sprawy jako wymuszenie. Zawiesi jej swiadczenia do wyjasnienia sprawy, nawet jesli stwierdzi ze wszystko jest ok papierki sie zgadzaja itd. To zanim przywroci swiadczenia to laska okolo pol roku nie dostanie kasy, pozniej fakt ze jej to wyrownaja jak nie bedzie podstaw prawnych do kasacji swiadczen, ale jesli uzna to za wymuszenie bedzie musiala wszystko oddac, plus mozliwa sprawa w sadzie...pozdrawiam

Gość gość
nie prowadzę biura rachunkowego