Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W JAKI SPOSÓB ZWOLNIĆ CIĘŻARNĄ PRACOWNICĘ

Polecane posty

Gość gość
a u nas w firmie wszystkie tylko ciąża i l4, teraz szefowa jest w ciąży, opłacała sobie najwyższy możliwy zus już dawno bo planowała ciąże i idzie na macierzyński i wszystkich zwalnia bo powiedziała że ma w doopie takich pracowników i minimalizuje firmę do jednego pracownika (jej męża) bo i tak dostanie kupę kasy z zus-u, ja mimo że jako jedyna nie poszłam na l4 tylko pracowałam wyląduje na bruku :(

Gość gość
"lewe zwolnienie" - przecież jest w ciąży, o jakim lewym zwolnieniu Ty mówisz? lewe zwolnienie to jest jak pracownik ma wypisane, że ma zapalenie płuc a wygrzewa się na Kanarach

Gość Biuro rachunkowe
1. Laska pracowała 6h dziennie i jak juz wspominałam najczesciej to nie ona szla na poczte. Poza tym jeszcze nie widzialam kolejki do skrzynki pocztowej 2. L4 niby źle sie czuje ale 3 dni w tygodniu chodziła na zajecia ruchowe i wtedy juz zagrozenia poronieniem nie bylo...

Gość gość
"Skoro jest w ciąży, ma malutkie dziecko to należy jej się chociaż odrobina szacunku " szacunek się należy za dobre uczynki a nie za to że ktoś się mnoży :o bez przesady, ludzie :o

Gość gość
TO JEST PROWO!!! Przecież pierwszą umowę o prace daje się na okres próbny to jest max. 6 miesięcy, potem można dać 3 umowy na czas określony, a dopiero potem daje się umowę na czas nieokreślony. jeżeli pracownica jest na macierzyńskim i w tym czasie kończy jej się umowa na czas określony i pracodawca jej nie przedłuży (a raczej jakby tak szybko poszła na l4 to by nie przedłużył) to umowa wygasa.

Gość gość
15:59 - to znaczy, że nie przepuścisz ciężarnej w kolejce, nie ustąpisz jej miejsca w autobusie bo nie wiesz czy spełniła dobry uczynek czy tylko jedzie na zakupy do galerii bo jest na "lewym" l4?

Gość gość
nie zawsze jest okres próbny, ja np nie miałam

Gość gość
do 16:01 - może i tak a jak nie to nie chciałabym spotkać pracodawcy, który obraża pracowników na forum

Gość gość
WIĘC TO JEST PROWO bo nikt nie zatrudnia od razu na umowę o pracę na czas nieokreślony! najpierw jest na okres próbny, potem 3 umowy na określony to już minie dobry rok.

Gość gość
potem 3 umowy na określony to już minie dobry rok - NIEKONIECZNIE!

Gość gość
15:59 - to znaczy, że nie przepuścisz ciężarnej w kolejce, nie ustąpisz jej miejsca w autobusie bo nie wiesz czy spełniła dobry uczynek czy tylko jedzie na zakupy do galerii bo jest na "lewym" l4? xxx ustąpię miejsca z kultury osobistej ale szczególnego szacunku nie będę wobec niej czuła bo nie wiem jakim jest człowiekiem.

Gość gość
"potem 3 umowy na określony to już minie dobry rok - NIEKONIECZNIE!" - Dlaczego? Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, mozesz to wyjaśnić?

Gość gość
u nas w firmie zatrudnia się na umowy o pracę tylko facetów a kobiety na zlecenia :o kiedyś tak nie było, ale raz prawie firma padła bo 3 pracownice poszły na raz na L4...

ja niedawno wyszłam ze szpitala podczas kichania pękło mi w środku naczynko i wystraszona pojechałam na IP. Zamiast zbadać i wysłac do domu, zafundowali mi prawie tygodniowy pobyt w szpitalu... Dostawałam dwa razy duphaston i na tym koniec:P Na odchodne na siłę próbowali mi wcisnąć 2tyg zwolnienie poszpitalne, w końcu namęczyłam się leżąc:P Wielce zdziwieni byli, że w pt śpieszę się do pracy:D Ludzie jeśli kobieta rzeczywiście ma ciążę zagrożoną to powinna dostać leżące zwolnienie. 80% chodzących to zwykłe wygodnictwo

w wypisie mam napisane poronienie zagrażające:P więc mogłabym mojemu pracodawcy zamachać kartką przed oczami i iśc sobie na l4 w końcu mam papier, że ciąża zagrożona:) Mam fajną szefową na która mogę liczyć więc zamierzam pracować do końca, o ile to będzie możliwe

Gość a ja w obronie pracodawcy
pisze w obronie pracodawcy bo niestety ale wiele osób chyba czyta WYBIÓRCZO tylko to co chce przeczytać i zrozumieć z tego tekstu , który ona napisała . Pracodawca pisała że ta pani w ciąży jest po prostu chamska , niekulturalna bo naśmiewa się z innych koleżanek z pracy , z ich stanu cywilnego , oraz z ich chorób i z tego że muszę pracować a ona ma z kim zajść w ciąż e wiec zachodzi i się leni ..itp. Każdy rozumie że kobieta może być w ciąży , ale jakaś kultura i lojalność wobec pracowników i szefostwa też powinna być ... Do tego w tej firmie zarabiała niemało i nie była to praca fizyczna , więc żle nie miała Też niestety znam ze swojego otoczenia kobiety w ciąży które od razu idą na zwolnienia bo nie chce im się pracować [ same mi to mówiły że z takich powodów a nie przez zagrożoną ciąże !] Dawniej nie było takiej mody że kobieta zaraz po zajściu w ciąże szła na L4 a teraz już na drugi dzień wiele zmęczona cierpiętnica musi iść leżeć Nie lubię takiej obłudy.. Kiedyś kobiety pracowały do 7 - 8 miesiąca i jakoś mogły a teraz nie ma mowy przez zwykłe lenistwo !!!! Przez to że lekarze na to pozwalają i przez lenistwo i wygodnictwo samych kobiet . ROZUMIEM CIĘ ŚWIETNIE PRACODAWCO I WSPÓŁCZUJE POSIADANIA W FIRMIE TAKIEJ BESZCZELNEJ wrednej pracownicy

Gość gość
DO a ja w obronie pracodawcy - to chyba Ty czytasz wybiórczo skoro stajesz w jej obronie - poziom jej wypowiedzi, obrażanie pracownicy na forum jest niepoważne i żenujące a większość wypowiedzi jest na temat jej zachowania jak dla mnie niegodnego pracodawcy!

Gość gość
16:34:09 - obie są siebie warte

Gość gość
hahah kiedyś było identycznie, jedne pracowały a inne od razu szły na zwolnienie. Znam 3 znajmome mojej mamy które od razu szły na zwonienie także to kiedyś ....Dodatkowo kiedyś , jakieś 30 lat temu była komuna a praca bezsteresowa :)

Gość gość
masz racje, narob jej koło d**y, nie cierpię takich cwaniar:O

Gość gość
uciekła na zwolnienie i myśli, ze ejst cwana! Szukaj na nią haka, przepatrz dokumentację z rzeczy które robiła może będzie się do czego dopieprzyć i dyscyplinareczka pójdzie! I nie żałuję takich idiotek, to przez nie potem nie chcą zatrudniać kobiet - bo zaraz zachodzą w ciąże i l4 :o to jest śmieszne!!!!!!!!!!!!! Czas ukrócić cwaniactwo loch w ciąży! i żeby nie było - jak kobieta naprawdę źle się czuje to skoro nie może pracować to na l4 tez nie śmiga po galeriach itp :o wiec przestańcie jej bronić bo to aż śmieszne

No nie mogę normalnie Dziewucha ewidentnie śmieje się wszystkim w twarz, oszukuje państwo, pracodawce, nabija się z dziewczyn, które nie mają mężów albo są chore, w zagrożonej ciąży chodzi po galeriach, na imprezy a ktoś tu jeszcze ją broni!!!

Gość gość
to właśnie objawy odpieluchowego zapalenia mózgu :o albo takie same "cwane" które jebia państwo na l4

odpieluchowe zapalenie mózgu podobnie jak rentoza czyli chroniczna chęć przejścia na rentę powinna zostać sklasyfikowana wg ICD, bo to normalnie oddzielna jednostka chorobowa

Gość gość
gość a u nas w firmie wszystkie tylko ciąża i l4, teraz szefowa jest w ciąży, opłacała sobie najwyższy możliwy zus już dawno bo planowała ciąże i idzie na macierzyński i wszystkich zwalnia bo powiedziała że ma w doopie takich pracowników i minimalizuje firmę do jednego pracownika (jej męża) bo i tak dostanie kupę kasy z zus-u, ja mimo że jako jedyna nie poszłam na l4 tylko pracowałam wyląduje na bruku smutas.gif ... Wcale jej się nie dziwie. Chciała dobrze, a w******ło ją stado bab...

Gość gość
nie wiem czy to prowo,czy nie ale się wypowiem. Jestem po stronie pracodawcy. Pracownica bardzo szybko zaszła w ciążę, od razu zwolnienie, urlop macierzyński, teraz znowu ciąża, zwolnienie i znowu urlop. Cholera wie, czy na następnym macierzyńskim znowu nie zaciąży? A może o to jej właśnie chodzi? Znalazła dobrą posadkę, nie chce jej się pracować więc po co ma pracować skoro może spokojnie powiększać rodzinę i mieć kasę za nic, taka okazja może już się nie trafić. Gdyby zachowywała się w porządku, tzn nie wyśmiewała się, nie obrażała innych, nie śmiała się pracownikom w twarz to ok, ale tak nie jest. Szukałabym na nią haka.

Gość gość
tu autorka postu Laska ciężarna ma spore problemy. Nie wiem co jej grozi, póki co mówi się o karze finansowej. Nie wiem jak będzie ze zwolnieniem, ale ponoć będzie się to dało załatwić.

Gość gość
nic nie zrobisz, jest chroniona, taki system, poprostu jest sprytniejsza od ciebie

Gość gość
zrobiliśmy, laska pracowała 2 miesiące i zus potraktował jej zwolnienie jako wymuszenie ;)