Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przesudiowalam zycie pszczół

Polecane posty

Gość gość

Bardzo interesowalo mnie jak wyglada zycie pszczól, teraz juz wiem wszystko. Wiem jak wybiera sie krolowa, jakie maja zadania poszczegolne pszczoly itp. A wy wiecie ?? Interesowalo was kiedys zycie owadow? bardzo ciekawe jest.

ja mam narzeczonego pszczelarza, więc siłą rzeczy wiem jak życie pszczoł wygląda:)

Gość gość
Mnie zycie pszczół bardzo zaintrygowalo, nie wiedzialam ze jest takie ciekawe. na przyklad nie wiedzialam ze moga wyrzucic krolowa jesli zle sie sprawdza.

wyrzucić to nie, ale zaządlić jeśli jest już stara i nie czerwi,budują wtedy nowe mateczniki z których wychodzi nowa matka, jest to tzw cicha wymiana, pszczoły wyrzucają trutnie, które po pewnym czasie są już niepotrzebne

Gość gość
Może opowiecie w skrócie najciekawsze rzeczy:)?

Gość gość
a w jaki sposob studiowalas ich zycie? ile czasu ci to zajelo? sama sie tym zajmowalas? jak teraz planujesz wykorzystac zdobyta wiedze?

Gość autorkaFankaPszczol
Czytalam w itnernecie i ksiazkach o pszczolach, niestety nie mialam okazji byc w pasiece wiec studiowalam "na sucho" a jak ta wiedze wykorzystam to nei wiem, nie myslalam nad tym.

Gość autorkaFankaPszczol
a zajelo mi to kilka tygodni, nie wiem dokladnie.

a skąd jesteś autorko? najlepiej w praktyce posiąść wiedzę o pszczołach bo niektóry rzeczy z książek nijak się mają do rzeczywistości :)

żeby nie było - książek przeczytałam kilka, ale naprawdę nauczyłam się życia pszczół dopiero jak poszłam do pasieki. Mimo, że puchnę po użądleniach to mi daje prawdziwą radość i satysfację - teraz rozumiem wszystkich ludzi z pasją, grzybiarzy, gołebiarzy, wędkarzy, to naprawdę wciaga :)

mam na kompie kilka filmików z pasieki, mogę potem je wrzucić na youtube, chcecie? zdjęć też mam pełno, robionych przeze mnie

Gość gość
Dlaczego Cię pożądliły, wyjmowałaś żądła? To musiało bardzo boleć : O

żądlą jak czują się zagrożone, jak je przycisniesz albo jak się wyperfumujesz, albo za długo zaglądasz do ula. Tak wyjmuje żądła, boli ale to jest tak że organizm się po pewnym czasie przyzwyczaja do jadu i potem lepiej reaguje. Najgorzej jest wiosną, póxnym latem to już prawie w ogóle nie puchnę.

Gość gość
Podziwiam Cię, że się nie boisz i ryzykujesz użądlenie, mi czasem bardzo puchnie miejsce po ukąszeniu komara.

na początku się bałam, ale tak mi się spodobało, że zapomniałam o strachu, postanowiłam, że zostanę prawdziwą pszczelarką, taką jak mój narzeczony, to moje marzenie :)

Gość mrówka sophia
a życie mrówek nie jest interesujące ????

Gość autorkaFankaPszczol
Ja jestem z pomorza, w pasiece nie bylam bo nie wiem gdzie sie takowe znajduja niestety ani nie znam zadnego pszczelarza. A co do zycia mrowek to przy okazji zycia pszczol poczytalam cos tam o mrowkach ale nie jest dla mnie ich zycie tak ciekawe jak zycie pszczol. Wielu ludzi nawet nie sadzi ze ich zycie jest takie rozbudowane, mysla tylko ze zapylaja kwiaty i zadla, ale tak naprawde sa o wiele madrzejsze niz nam sie wydaje i maja bardzo ciekawe zwyczaje.

ja jestem z małopolski, jakbyś mieszkała bliżej to chętnie zabrałabym Cię do naszej pasieki i pokazała. Poszukaj, popytaj może jest gdzieś blisko Ciebie jakaś pasieka, chociaż na pomorzu to może być z tym problem.

Gość gość
Hmm.. Chcesz być jak Sherlock Holmes?

Gość gość
Firma "Łysoń" ma siedzibę w Sułkowicach k/Andrychowa i zajmuje się produkcją sprzętu pszczelarskiego. W ciągu 18-letniej obecności na rynku firma wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich odbiorców, stale poszerzając swój asortyment oraz wprowadzając udoskonalenia istniejącego już sprzętu. Firma specjalizuje się w produkcji uli styropianowych w sześciu systemach tj. Wielkopolski, Ostrowskiej, Langstroth Dadant, Apipol oraz Warszawski. Polecam sklep z asortymentem dla pszczelarzy http://lyson.com.pl/ Najwyższa jakość i najlepsza cena :)

Gość gość
czy truteń to samiec pszczoly?

Gość adassss
Mnie od zawsze interesowały pszczoły. Do takiego stopnia że zostałem..pszczelarzem :D. Wierzcie lub nie, ale roboty przy nich jest naprawdę dużo. Wynagradza mnie świadomość swojego własnego, zdrowego i pysznego miodu. Większość artykułów dla pszczół kupuję w sklepie www.pszczelinka.pl . Moim zdaniem dobry zarówno dla tych którzy chcą zacząć, jak i tych którzy mają już doświadczenie.

Gość gość

Wszystkim osobom, które interesują się pszczołami i pszczelarstwem polecam zajrzeć na stronę www.pszczelinka.pl Firma ta zajmuje się sprzedażą materiałów do Budowu uli. Zdrowy miód od własnych pszczół jest najlepszy.