Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dzoannaaaaa

Jak to z tymi badaniami jest

Polecane posty

Gość Dzoannaaaaa

Witam Was dziewczynki bardzo serdecznie,jestem w ciąży,moja pierwsza ciąża. Dostałam od Pani Ginekolog listę badań jakie muszę zrobić,powiedzcie mi czy mogę pójść do lekarza rodzinnego po skierowanie na te badania,czy muszę wszystko robić prywatnie. Z góry Dzięki!

Gość gość
Idż do lekarza rodzinnego bo wydasz na nie z 300zł lub więcej.

Gość gość
Nie wiem czy ci da skierowanie.U nas rodzinny nie wystawia skierowania.Bo skoro poszłaś prywatnie to i badania sobie tak zrób.

Gość gość
nie na wszystkie badania da ci skierowania rodzinny. Jeśli chodzisz prywatnie do gina (bo tak to rozumiem) to zapisz się też do jakiegokolwiek państwowo. On Ci będzie wypisywał badania na NFZ. Ja miałam tak zrobić, ale mój gin prywatny wszystkim swoim pacjentkom zakłada karty też w przychodni, więc szłam na wizyte prywatna, on wypisywał mi badania na NFZ i wklepywał to w kartę w przychodni

ja chodzę do ginekologa prywatnie i na badania też prywatnie narazie miałam 1 skierowanie na badania. 4 czy 5 badań wyszło mnie 150zł ciekawa jestem ile za resztę zapłacę...

Gość gość
to co wy robicie za badania?sorry mieszkam zagranica i raz poszlam do polskiego lekarza i jak mi badania wymyslil to za jednym zamachem chcial ode mnie ok 200 euro,poszlam do mojej lekarki i wysmala tego gina i mowila,ze czesc badan nie jest potrzebnych i to jest naciaganie kasybo reszta badan jest na kase chorych np badanie na HIV babka mowila,ze to sie robi jak sie ma podejzenie ale polscy lekarze maja podobno z laboratorium podpisane lewe umowyi wciskaja tym biednym polkom rozne badania,bo babki ni w zab nie umieja mowic w innym jezyku

Gość saraosiemsześć
To prawda z tym że chodząc prywatnie najlepiej zapisac się tez na NFZ by mieć badania refundowane, ciąża to i bez tego drogi interes :)

Gość gość
ai babka sie dziwila,ze mi polski ginekolog chcial robic badania prenatalne i powiedziala:rozumiem ze ten lekarz jest genetykiem,tak? mowie ze nie a ona no widzi pani,kolejna proba naciagania klientek.Bo te badania niby prenatalne to byly zwykle polowkowe za ktore sie nic nie placi.

te wszystkie bzdurne badania są w polsce obowiązkowe, wymagane przez polskie towarzysto ginekologiczne czy jak się to tam zwie potem jak będzie się ktoś starał o becikowe czy coś to pewnie będa robić problem że tego nie było i moga nie dać

Gość gość
Podstawowe badania to: zwykła morfologia, mocz, cukier ( i potem krzywa cukrowa.) Warto sprawdzić się pod katem różyczki i toksoplazmozy. (Przeważnie przed ciążą gino może kazać sprawdzać się na te dwie ostatnie sprawy i ewentualnie cytomegalie. ) Potem jakiś wymaz z pochwy oraz późniejsze usg. Co Ci kazał zrobić???

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość ai babka sie dziwila,ze mi polski ginekolog chcial robic badania prenatalne i powiedziala:rozumiem ze ten lekarz jest genetykiem,tak? mowie ze nie a ona no widzi pani,kolejna proba naciagania klientek.Bo te badania niby prenatalne to byly zwykle polowkowe za ktore sie nic nie placi. X każdy wie jak w Anglii ciąża jest traktowana- utrzyma się to się utrzyma, a jak nie to trudno. Bardzoe dobrze, że w Polsce jest takie podejście- szczególnie jeśli idzie o USG. Gdyby nie ciąża prowadzona w Polsce dziś moja córcia nie żyłaby. Na każdej wizycie miałam USG. Lekarz nie musi być genetykiem żeby robić badania genetyczne- to wcale nie są skomplikowane badania i ginekolog po odpowiednim przeszkoleniu może je robić z palcem w d... Jedyne co w Anglii jest lepsze to porody, bo ze znieczuleniem. Tyle...

Gość gość
ale ja nie pisalam o anglii,ja mieszkam w austrii i czesciowo w niemczech.Sluzba zdrowia jest na dosc wysokim poziomie

Gość gość
Jak widać nie jest, skoro nie robią badań. Jeszcze powiedz, że nie zapisują na początku progesteronu to się załamie :o

Gość saraosiemsześć
A niby po co progesteron w zdrowej ciąży?! Bez przesady badania powinny być dokładanie takiej jak napisała osoba wyżej badanie ogólne krwii z oznaczeniem grupy badanie moczu przed zajściem w ciąże toksoplazmoza cytomegalia p/ciała różyczki i tyle.

Gość gość
wlasnie ze sie mylisz,badania genetyczne to sa bardzo skomplikowane badania to co robia polscy lekarze to sa zwykle badania a nazywaja je genetycznymi.genetyczne to pobranie plynu z macicy,punkcje itd.To sa bardzo skomplikowane badania.te ktore wy macie robione to sa zwykle badania,ktore robi lekarz w kazdym gabinecie,u nas za darmo:mierzenie karku,przegrody nosowej itd itp. Gosc wyzej:mialam wlasnie te badania,moj polski lekarz chcial za nie pieniadze moja austriacka lekarka mowila ze one sa na kase chorych.nie pamietam dokladnie co mi jeszcze wciskal ten polak ale na pewno byl HIV za tokso zaplacilam chyba i cos jeszcze bylo a za kolorowe usg chcial 20 euro od usg,gdzie u mojej babki mialam za darmo,robila tez mi wszystkie przeplywy pepowinowe,wszystkie pomiary,ilosc wod itd,mierzyla nogi,rece,obwod glowy,brzucha i to byly zwykle badania nie genetyczne.

Gość Dzoannaaaaa
Mam do zrobienia: -morfologie krwi, -badanie moczu. -WR -odczyn Coombsa -toksoplazmoze -Hiv -TSH -Glukza na czczo

Gość gość
progesteron?A PO CO:D

Gość gość
Badania genetyczne robi sie w nastepujących przypadkach : 1. wiek ponad 35 lat u kobiety i ponad 50 u faceta (taty) 2. choroba genetyczna / wady wrodzone w rodzinie 3. urodzenie już chorego(choroba genetyczna/wady wrodzone) dziecka u danej pary 4. poronienia w liczbie ok 3 5. choroby nowotworowe w rodzinie lub u danej pary (ok 5-10 % nowotworów sie dziedziczy) Inne badania genetyczne tzw testy połówkowe - może robić kobieta nawet młodsza- obecnie zalecane. Profilaktyka chorób genetycznych to: poradnictwo genetyczne, badania prenatalne i testy pourodzeniowe. Diagnostyka prenatalna to badania bezinwazyjne i te inwazyjne. Bezinwazyjne to badania z krwi i usg. Inwazyjne to : amniopunkcja, biopsja kosmówki. Testy pourodzenieowe to np: badanie na fenyloketonurie.

Gość gość
Do autorki - normalne badania:-) Ten Coombs to ważne badanie na wypadek konfliktu serologicznego. HIV to sprawa wyboru - jezeli nie masz zachowan ryzykownych i twój partner też (i ufasz mu) to mozna olać.WR - to na wypadek chorób wenerycznych (zakładam że was nie tyczy) - ale czasem sie czepiaja w szpitalach.TSH to na wypadek kłopotów z ciążą.

Gość gość
Ja stałam przed podobnym dylematem i poszłam państwowo. Badania robione są co miesiąc, nie wszystkie z pierwszej listy, dlatego dla budżetu domowego taki wydatek to dosyć sporo.

Gość gość
Zachowaniem ryzykownym jest stwierdzenie, że " choroby weneryczne w tym HIV" Ciebie nie dotyczą :)

Gość Dzoannaaaaa
Czyli mam rozumieć,że mogę pójść po skierowanie na co po niektóre badania do lekarza rodzinnego? A co do tego HIV to powiedziała mi dalszą nazwę,ale dla mnie too coś dziwnego,wiem tylko,że koszt tego badania wynosi 30zł.

Gość gość
Normalny człowiek - wierny partnerowi ma bardzo małe prawdopodobieństwo zarażenia HIV!!!! Statystycznie każdy może byc nosicielem - badania "mówią" że co 4 osoba. Ale bez jaj - nikt normalny sie nie łajdaczy, prawda? Tego badania nie refundują - jak masz ogromną kasę to jasne rób badanie na HIV co 6 tygodni - bo co tyle są przeciwciała od zakażenia.

Gość gość
Morfologie , mocz, glukozę i TSH - bez problemu powinien dac Ci zwykły internista. Te na konflikt serologiczny tez nie refunduja.

Kalendarz badań zalecanych przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne W 7-8 tygodniu zalecane jest badanie ginekologiczne, które ma stwierdzić ewentualną ciążę oraz zagrożenie przedwczesnym porodem. W 9-10 tygodniu-należy zbadać grupę krwi, Rh i przeciwciała odp***ościowe. Ma to istotne znaczenie zwłaszcza przy wyeliminowaniu konfliktu serologicznego uniknięcia poważnych powikłań w rozwoju dziecka. Do pakietu badań w tym czasie należy również morfologia krwi, badanie moczu, poziom cukru na czczo a także badania na zawartość przeciwciał w kierunku chorób zakaźnych mających ewentualny wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Należą do nich: przeciwciała HIV, przeciwciała przeciwko kile, różycce, toksoplazmozie. Istotne jest również standardowy pomiar ciśnienia tętniczego, indeks wagi, badanie piersi, ocena ph wydzieliny pochwowej, cytologię oraz wizyta u stomatologa w celu wyeliminowania ewentualnych stanów zapalnych i zakażeń. W 11-14 tygodniu oprócz wspomnianego wyżej badania moczu, pomiar ciśnienia tętniczego, wago ciała i oceny wydzieliny pochwowej dochodzi badanie USG oraz dwa testy PAPPA-A, będące badaniem przesiewowym w kierunku zespołu Downa, Edwarda, Patau, oraz test potrójny HCG, w celu oceny ryzyka zespołu Downa i Edwarda lub wady OUN. W 15-20 tygodniu ponawia się pomiar wagi ciała, ciśnienia, morfologię, badanie moczu testy PAPPA-S, HCG, Ph wydzieliny a dodatkowo wykonuję się badanie dna macicy, które stopniowo wraz z zaawansowaniem ciąży się obniża. Do zestawu badan dochodzi także ocena przeciwciał odp***ościowych anty RH 21-26 tydzień to rutynowe badania moczu, cukru po glukozie, ciśnienia, wago ciała, USG, pH wydzieliny oraz kontrola zawartości przeciwciał na toksoplazmozę, i ocena r****iwości płodu. Kolejne tygodnie 27-są powtórzeniem badan z wcześniejszego tygodnia. Podobnie rzecz się ma w tygodniu 33-37 choć dochodzi tutaj jeszcze odczyn Wassermana w kierunku kiły, oraz KTG czyli ocena tętna płodu.

Gość gość
Normalny człowiek nie ufa w pewnych kwestiach sobie, a co dopiero drugiemu - partnerowi. Ale skoro funkcjonujesz w idylli i jesteś w 100% pewna swojego jaśnie pana to nie rób żadnych badań na choroby weneryczne, nikt Cię nie zmusi :)

Ja chodzę do lekarza prywatnie i badania też robiłam prywatnie bez skierowania.całość kosztowała mnie 230zł w tym hiv i nie dlatego że mam wątpliwości tylko niektóre szpitale tego wymagają do porodu.akurat tam gdzie ja idę jest wymagane także dowiedz się jeszcze.i co ważne zrób sobie badanie na toksoplazmoze bo w ciąży jest to istotne.ja robie badania w punktach DIAGNOSTYKI i dostałam kartę stałego klienta z upustami 5% plus wgląd do badań przez internet.pozdrawiam i powodzenia

Gość gość
Zaskoczę Cię ja się nie łajdacze! :-) Jak laseczka musi obskoczyć kilku facetów zanim znajdzie jedynego to niech sie potem obawia HIV i chorób wenerycznych.

Gość Dzoannaaaaa
Przepraszam Was bardzo, ja zadałam pytanie o jedną rzecz,a wywiązują mi się tutaj jakieś kłótnie o coś o co ja nie pytałam!