Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malwa____1

6 LATKI DO SZKOŁY JAKA JEST WASZA OPINIA

Polecane posty

Gość gość
Akurat ze ślubem zrobili ŹLE! Teraz konkubiny z emmaljungami pod MOPSami wystają. A poza tym dlaczego człowiek ma się cofać i zniżać do zwierząt? Zwierzęta żyją w nieformalnych związkach- a człowiek chyba jest nieco wyżej...:> Choć jak patrzę to ludzie się coraz bardziej cofają jak widac po tych związkach partnerskich i nie tylko

Gość exdebill_znowu_po_wakacjach
własnie się ostatnio pojawiła dyskusja w Anglii, czy to nie za wcześnie, nawet grupa pedagogów i naukowców jakieś listy słała w tej sprawie, teraz ucichło, ale coś tam pewnie mieli... mój syn teraz poszedł do 1klasy, miał 4 lata i 10 mies. z nauką jako taką nie ma problemów (opanowali jak dotąd alfabet fonetycznie, coś tam z liczeniem robią i zbiorami, uczą się kilku nietypowych słów na pamięć, wszystko w grupach przy stolikach, nie w ławkach), ale ma problem ze słuchaniem poleceń, z tym, że nie może się bawić kiedy chce, że musi czasem coś przerwać w połowie i robić coś innego, bo pani każe... myślę, że za rok będzie lepiej, bo już będzie wytrenowany i opanuje rutynę, natomiast jak wracamy do domu to brakuje mu czasu na zabawę - to ciągle dziecko jednak

Gość gość
Zyjemy w wolnym kraju. Kraj wolny nie moze nakazywac nic ludziom. Ludzie sa dorosli powinni miec wybor. Kto chce posyla kto nie posyla. Proste. ustawy maja byc dla ludzi i ulatwiac im zycie. I nie moga ingerowac w ich prywatne zycie. Slub, dzieci to prywatna sprawa obywatela. On decyduje. On placi podatki, on wybiera oslow poslow i oni powinni tworzyc ustayw dla ludzi, nie wbrew ludziom. Ich woli,

Gość gość
Ja nie byłam gotowa do szkoły w wieku 6 lat, chociaż umiałam płynnie czytać i znałam tabliczkę mnożenia. Polska szkoła nie jest przygotowana na pracę z tak małymi dziećmi. Przedszkole jest o wiele bardziej przyjazne dzieciom. Pory zajęć i posiłków dostosowane do wieku, cisza i spokój, małe kibelki. Czas na pracę dla rodziców.

Gość gość
Moja znajoma ma 2 dzieci. Budowali sie wiec..corke poslala rok pozniej do szkoly czyli miala 8 lat i byla w 1 klasie. A syna posłałą normalnie jako 7 latka do 1 klasy. I co komu do tego? to jej dzieci. I oboje sa happy

Gość gość różana
Rodzice powinni mieć w tej kwestii wybór i to jest jedyne słuszne rozwiązanie.

Gość gość
Tu nie chodzi oto,ze szkoly nie sa przystosowane.To dzieci nie sa odpowiednie w tym wiekudo szkoly, nosic tornistry siedziec jak mumia;/ dziecko ma szalec bawic sie..wlasnie w wieku 6 lat w przedszkolu.

Gość gość
Jestem rocznik 74..i miałam w klasie dziewczyne co miala 6 lat jak poszła do 1 klasy. Byli bideni i matka poslala obie siostry razem a byli rok roznicy. I ona sie slabo uczyła jednak.

Gość gość
Mam syna w 2 KLASIE.Szkoła w żaden sposób nie przygotowywała sie i nadal nie przygotowuje na 6-latków.Zabawa....śmiechu warte a raczej płaczu:(Mój synek poszedł do szkoły jako 7-latek,chociaż moim zdaniem nie osiągnął jeszcze dojrzałości szkolnej;a co z 6-latkami o takiej "ułomności"No i teraz "najlepsze";podstawa programowa została zmieniona już w 2012 ze względu na 6-latki w szkole właśnie i....Pani :Omojego synka mówi oficjalnie:ja jestem nauczycielem starej daty,proszę państwa i macie pecha,bo ja nie umiem się nagiąć do nowej podstawy programowej..... :O:O:O

Gość malwa____1
to nie chodzi o to zeby dziecko jak najdłużej trzymać w domu! po prostu każde dziecko rozwija sie inaczej jedne dzieci jak to pisal ktos p[owyzej szybko lapia i chca lapac ,,nauke,, literki kolory liczenie itd itp i faktycznie moga sie nudzic w przedszkolu m oj syn tez szybko lapie ale jego to w ogole nie interesuje na dluzsza mete on chce sie BAWIC i wiem ze nie bedzie w stanie usiedziec w lawce godziny lekcyjnej dlatego jako rodzic chciala bym miec wybor a nie dos tosowywac sie do jakis ustaw akurat na to chciala bym miec wplyw do tego dochodzi tez sprawa tych okropnie ciezkich plecakow !! ale to juz inny temat

Gość gość
zachod robi tak..najpierw : czyn cos..a potem mysli debatuje.. a to trzeba najpierw pomyslec potem robic. tak bylo z tymi lekcjaimi o sexie maja najwiecej ciaz matek w wieku 14 lat, ludzi z hivem;/ patologia jednym slowem.. tak jest i z tymi 6 latkami..dzieciaki nie lubia szkoly i tyle w tym wieku.

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość Zyjemy w wolnym kraju. Kraj wolny nie moze nakazywac nic ludziom. Ludzie sa dorosli powinni miec wybor. Kto chce posyla kto nie posyla. Proste. ustawy maja byc dla ludzi i ulatwiac im zycie. I nie moga ingerowac w ich prywatne zycie. Slub, dzieci to prywatna sprawa obywatela. On decyduje. On placi podatki, on wybiera oslow poslow i oni powinni tworzyc ustayw dla ludzi, nie wbrew ludziom. Ich woli, X w państwie powinien być porządek. Bykowe powinno się płacić jak nic! Dlaczego? Już napisałam. A ponadto jest też coś takiego jak TRADYCJA- tak a propos ślubów a także moralność. Idąc takim tokiem rozumowania, że wszystko powinno być tolerowane i tak jak ludzie chcą nie zdziwię się, jak za 5 lat naturyści wywalczą swoje i nago będa po ulicach latać i tryciać ludzi falusami w autobusach. Już pedały się nie kryją, pora na innych dewiantów :o

Gość gość
Jestem przeciwna szkołom w wieku 6 lat Jestem przeciwna traktowaniu przedszkoli jako ,,miejsc dozoru a nie edukacji" (cytuję Tuska) Jestem przeciwna tak niskiemu nakładowi finansowemu na edukację i służbę zdrowia. Większa pula naszych podatków powinna być na powyższe przeznaczana i wówczas żyłoby się nam godnie.

Gość gość
Nikt nie zna tak dziecka jak wlasny rodzic! I dziecko wie czy chce do szkoly czy nie. a nie jakies ustawy! O ile wiem zachod kladzie nacisk na INDYWIDUALIZM.. a gdzi etu indywidualizm dziecka? jak kazdy 6 latek jest postawiony jako znak rowna sie do szkoly! sa takie 6 latki co sie nadaja..nudza sie a sa akie co moga isc spokojnie w wieku 8 lat do 1 klasy.

Gość malwa____1
DO GOSC: Zyjemy w wolnym kraju. Kraj wolny nie moze nakazywac nic ludziom. Ludzie sa dorosli powinni miec wybor. Kto chce posyla kto nie posyla. Proste. ustawy maja byc dla ludzi i ulatwiac im zycie. I nie moga ingerowac w ich prywatne zycie. Slub, dzieci to prywatna sprawa obywatela. On decyduje. On placi podatki, on wybiera oslow poslow i oni powinni tworzyc ustayw dla ludzi, nie wbrew ludziom. Ich woli, ZGADZAM SIE W 100% :)

Gość gość
Ale gdyby tak było poprzeczka byłaby podnoszona a rządzące elity szły by w odstawkę szybko i nikt długo przy korycie by nie siedział a jeśli już to rządziłby bardzo dobrze.

Gość gość
Polska to kraj dla obywateli. Nie moze panstwo tworzyc ustaw wbrew ludziom. To oni zyja w kraju i chca mies ustawy zgodne z nimi. ustawa pracy do 67 tez jest glupia. Powinna byc kto chce pracuje kto nie, nie pracuje. Masz wybor. Ktos kto siedzi w bibliotece moze tam siedziec do 70. A ktos kto pracuje jako murarz juz jako 60 latek ma tak poszarpane zdrowie, ze nie jest zdolny do pracy I ma PRAWO ZA TAKI CZAS HAROWY ISC NA EMERYTURE'! panstwo nie moze byc jak KROL.. ze prowadzi jakas dyktature...ma byc tka i siak..bo to ludzie wybieraja politykow i powinni ich odwolywac jak sa tyranami, POLSKA JAK WPROWADZI ZMIANY W KODEKSIE PRACY DO R 67.. bedzie uznana z amadry krajk..a nie glupi. Juz ludzie mowia ze polowa ludzi nie bedzie w stanie pracowac do 67 roku. Taki co targa towar w markecie..kobieta/ ona do 62 max..i wysiada.. a gdzie 67? ktos kto ma dobre zdrowie moze byc na uczleni i jako 90 loatek pracowac bez emerytury sa tacy. Nie chca isc...a musza bo wiek to samo z lekarzami..ich doswiadczenie wiedza..itp

Gość gość
Dlatego właśnie jest zupełnie odwrotnie czyli jak najmniej na edukację by ludzie za mądrzy nie byli i cicho siedzieli. Jak najmniej na zdrowie by umierali. A dopuszczanie do głosu mniejszości ma na celu zagłuszanie istotnych problemów i opóxniania reakcji na nie.

Gość gość
gość Tylko, ze dzieci w Anglii prostaczko mają inny program. Poziom szkoły tam a tu to sorry... ale Anglia Polsce pod tym względem do piet nie dorasta! I co z tego, że dzieci tam są wcześniej w szkole? yyyy....nic? xxxxxxxxxxxxxx w Polsce taki wysoki poziom? to dlaczego te polskie uniwersytety mają tak niskie miejsca w jakichkolwiek rankingach? dlaczego tak świetnie wykształcona polska młodzież pracuje za granicą w charakterze roboli??? dlaczego 80% gimnazjalistów nie rozumie czytanego tekstu? dlaczego tylu uczniów bierze prywatne lekcje i korepetycje??? wysoki poziom??? puknij się w głowę!!!

Gość gość
argumenty ,ze 6 lat to dziecko ma jeszcze szalec ,biegac itp moim zdaniem sa durne.w wieku 7 juz nie musi czy nie moze?a w wieku 10?kazde dziecko dojrzewa emocjonalnie inaczej,kazde wchlania wiedzy w odpôwiedni dla siebie sposob w odpowiednim czasie.sa dzieci ktore w wieku 6 lat swietnie sobie radza z dyscyplina i obowiazkami a sa takie ktore i w wieku 10 lat maja problem z odnalezieniem sie w nowej sytuacji badz po prostu nie maja na to ochoty.to ,ze polskie szkolnictwo jest srednio przystosowane do nauczania dzieci w kazdym wieku i nie chodzi tu o wyglad klas czy lawek ,od dawna wiadomo.chyba jako jedyni na swiecie uczymy sie takiej ilosci niepotrzebnych rzeczy.potem niestety okazuje sie ,ze w zyciu ta wiedza nam sie nie przydaje a zadne studia nie gwarantuja pracy.podkreslacie ,ze w niemczech czy angli za wczesnie dzieci rozpoczynaja nauke,ze to do ich zycia nic nie wnosi,szybka sila robocza sie ksztalci a jednak te kraje maja sie lepiej niz nasze.mysle ,ze niechec do szkoly w tym wieku lezy w samych matkach i obawach ,ze dziecko nie da rady.jakas nowosc ,zmiany .wiemy,przez mgle pamietamy jak to bylow wieku 7 lat.tylko ,ze kiedy my bylysmy w wieku 7 lat swiat wygladal inaczej.nie bylo takiego wyscigu szczurow ,takiego nacisku na wszystko.moze i lepiej ,ze te dzieci rozpoczna szybciej nauke.moze szybciej zaczna radzic sobie z rzeczywistoscia.

Gość gość
Moze w koncu zachod bedzie bral przyklad z Polski jedyne co sie zach udalo..to uniwerek III wieku...Taka reforma nic wiecej Ja bym poszla dalej..te babcie i dziadkowie w wieku wojny nie mieli mozliwosci uczenia sie..szkoda ze za czasow prlu nie mieli mozliwosci robienia szkoly w poznym wieku za darmo. Isc na uniwerek III wieku np w wieku 65 lat..ale nie jako zabawa..ale prawdziwy uniwerek z dyplomem. Oni mieli megamozgi, nie to co dzisiejsze poklolenie,

Gość gość
"Tu nie chodzi oto,ze szkoly nie sa przystosowane.To dzieci nie sa odpowiednie w tym wiekudo szkoly, nosic tornistry siedziec jak mumia;/ dziecko ma szalec bawic sie..wlasnie w wieku 6 lat w przedszkolu." Tobie nie chodzi o to, a mnie chodzi o to. Do nauki dzieci są jak najbardziej w tym wieku gotowe, ale nie w warunkach szkolnych. A szaleć to dzieciak może w domu. Wyobrażasz sobie dwadzieścioro szalejących dzikusków na jednej sali przedszkolnej?

Gość malwa____1
Z wiekiem emerytalnym jest tak ze my tych emeryttur nie wezmiemy (wiekszosc) bo po prostu mozemy nie dozyc:)

Gość gość
dlaczego gimnazjalista nie rozumie textu? bo 20 lat temu zaczelismy malpowac system uczenia z zachodu...malo tekstu duzo rysunkow..kiedys podrecnik byl szary tekst pisany dobrym polskim zrozumiale dla kazdego. Nie kazdy ma dar przekazywania wiedzy dzis byle kto pisze ksiazki..ale czy umie jasno przekazac wiedze? nie zawile? i mmay efekty

Gość gość
Jest to najnormalniejsza rzecz na swiecie,ze dzieci ida do szkoly w wieku 6 lat. Taka polska dyskusja pokazuje tylko,ze uwazamy,ze sa one niegotowe,albo my do tego rzeczywiscie doprowadzamy...

Gość gość
dziecko nie ma siedziec jak mumia..w lawce. uczyc sie moze w ruchu..wasnie szalec i bawic.. np taniec i slowka angielskiego sa w tym. zabawa w sklep ale to w przedszkolu liczenie pisanie..jako zabawa.

Gość gość
Zanim zach wprowadzil te ustawe roczniki 85 i 84..znalam dzieci co mialy 5 lat i znaly literki..pisac umialy liczyc. i co? ale nie siedzialy jak mumie..w lawce i tachaly te tornistry po 7 kilo ma malutki kregoslup matka dziecko nauczy tak jak uczyly to matki nie trzeba szkoly i krzywienia kregoslupa. dzieci robia uklad taneczny i ucza se jezyka np hunds up mowia i podnosza raczki w gore i skacza. Oto chodzi. A nie od malego siedziec w lawce;//

Gość gość
Ja tez poszlam od 6-zadnej traumy ;)Normalne.

Gość gość
ja jestem przeciwna.chodzi tylko o to,by szybciej pojsc do roboty i pracować na państwo.nie wiedze w tym zadnego dobra.my chodziliśmy później i to był odpowiedni czas.wiekszosc szkol nie przygotowana!kolezanki 6 latek poszedł do wc i pobiło go kilku starszych chłopcow.jesli takie maluchy miałyby chodzic to szkoła powinna być oddzielona od tych wielkoludow

Gość gość
Nie wiem o czym wy mowicie z tym niskim poziomem polskich uczelni. Studia dzienne, a nawet zreszta zaoczne, na DOBREJ uczelni rowna sie wysoka zatrudnialnosc! Wszedzie! I jaki "robol na zmywaku"?? Chyba jak ktos konczyl lopatologie w Kaczkach Srednich , bo przeciez "musi miec papier". Na dobre studia trudno bylo i JEST sie dostac i utrzymac na takowych. Mam znajomych, ktorzy konczyli wysmiewane tutaj filozofie, socjologie, dziennikarstwa na UJ , UW, UAM, i NIKT z nich nie jest bez DOBREJ pracy w swoim fachu lub fachu dosc scisle zwiazanym z wyksztalceniem. Jestem rocznik 78. I tez blogoslawie czasy sprzed reformy. Gimnazja....jak za sanacji... Komuna wyksztalcila sobie ludzi na wlasny pohybel, a kapitalizm CHCE utrzymac niski poziom i niska swiadomosc spoleczna, zeby nikt bron Boze nie protestowal. "Komuchy" tego nie przewidzieli i swoja mania edukacji i wysokim poziomem wychowali sobie swiadomych wrogow. A mzona bylo zapchac geby byle czym z marketu , dac sto kanalow na cyfrowce i motloch cicho by sie siedzial, a tak to sie wyksztalcil za darmo i aspiracji nabral. Kapitalizm nie powtorzy juz tego bledu. Chipsa w ryj i cicho sza.