Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewika99

Obozy koncentracyjne co sadzicie

Polecane posty

Gość ewika99

Hej! Zakladam nowy watek! Chyba dla ludzi, ktorzy lubia historie 2wś... Chodzi mi konkretnie o obozy koncentracyjne... Smutny temat, temat nie do zartow (jesli macie zamiar zartowac, to prosze, nie w tym watku, uszanujmy pamiec ofiar). Przeczytalam wiele ksiazek o obozach, zarazil mnie nimi moj tata. Czy jest to kyos, kto sie tym zagadnieniem interesuje? Podyskutujmy, bo dla mnie to niepojete, niezrozumiale, nieludzkie... Czytalam, probowalam zrozumiec i nie moge. Nie wiem, kim albo czym trzeba byc zeby zgotowac drugiemu czlowiekowi taki los, niewane czy Zydowi, Polakowi, Slowakowi, Wegrowi, itd. Jakie sa Wasze opinie na ten temat?

Gość gość
zgadzam się. a najbardziej żal mi tych niewinnych dzieciątek. mieszkam niedaleko Lubina i tam jest Majdanek. tylko płakać oglądając ślady historii, a Niemcy piszą: "Polskie obozy koncentracyjne":O

Gość gość
*Lublina miało być.

Gość gość
Literatura faktu z okresu 2 WŚ to był mój ulubiony temat w liceum; czytałam wszystko jak leciało, całe lekcje moglam stac przy tablicy i dyskutowac z nauczycielka ;) 'Rozmowy z Katem' czytałam już chyba z 5 razy. ile bym nie czytała nigdy nie zrozumiem :(

Gość gość
Oglądałam dziś film pt. "Klucz Sary". Płakałam strasznie.

Gość ewika99
Ja rowniez pochodze z okolic Lublina. Widzialam wiele obozow, czytalam wiele ksiazek i wciaz nie moge pojac. Przeciez do gazu szedl czlowiek, ktory mial swoje plany, rodzine, marzenia... Idac tam czul strach, niepewnosc, zal, samotnosc, obawe, gniew, desperacje. A tych ludzi poszlo tam miliony. Miliony ldzkich istnien-dzieci, kobiet, starcow, mezczyz,. A kazdy z tego miliona byl osobna jednostka...Jak mozna bylo...

Gość gość
To straszne,że dasz ludziom broń,wydasz rozkaz a oni zamieniają się w bestie.

Gość gość
sama mam dzieci i oglądając taki film lub czytając cokolwiek- książkę, artykuł zastanawiam się co czuły te matki, skąd brały siłę , co mówiły dzieciom...Boże, dlaczego na to pozwoliłeś? Nie wyobrażam sobie tego co ja bym zrobiła, jak bym się zachowała mając świadomość, że nie mogę uratować własnego dziecka.

Gość ewika99
A jak bardzo boli mnie, gdy idac po Majdanku i wchodzac do barakow wiezniow widze napisy gimnazjalistow na pryczach, typu: Kasia kocha Roberta, badz narysowane swastyki. Zdecydowanie za malo jest edukacji w tym temacie. Jestem zdania, ze juz gimnazjalistom powinno sie "fundowac" filmy z rodzaju "Ostatni pociag do Auschwitz", czy "Chlopiec w pasiastej pizamie" lub po prostu "Proces norymberski"...

Gość gość
bezbronni, bezradni ludzie skazani na straszną śmierć, tortury, upokorzenie, g***ty, przemoc fizyczną, psychiczną...umierali jednak z modlitwą na ustach i godnością...pokój ich duszom.

Gość gość
ewika, 'u nas' cos tam w glowach zostanie, nawet tym gimnazjalistom, ktorzy p*****ly drapia kluczem na tych pryczach; ale w USA np. jest masa ludzi, ktorzy nie wierza, ze bylky takie obozy :O uwazaja, ze to klamstwo Zydow :O

Gość gość
dziś wartości takie jak Bóg, Honor, Ojczyzna, szacunek, respekt, bezinteresowna pomoc są obce większości młodzieży...co się stało z tym światem?

Gość dziadek z Polska
żydów nie żałuje, Hitler ich tam za mało spalił!! :classic_cool:

Gość gość
Żyd też człowiek, to jeszcze rozumiem- mężczyźni giną na wojnie, w walce, w obronie kraju, życia...ale dzieci, kobiety, starcy? to jest nieludzkie.

Gość gość
„Człowiek to jest coś wyjątkowo ohydnego. Wystarczy dać mu szansę.”

Gość gość
zastanawiam się, czemu Hitlera nie sprzątnął żaden z jego żołnierzy? przecież wielu było przeciwnych eksterminacji Żydów.

Gość ewika99
Przepraszam, ale nie zgodze sie. W USA wlasnie, jak w malo ktorym panstwie pielegnowane sa wspomnienia o wojnie, obozach, gdyz tam ucieklo i nadal zyje wiele Zydow. Hitler spalil za malo Zydow?- czlowieku, wiesz co piszesz? To byli tez ludzie. Znasz jakiegos Zyda osobiscie? Ale takiego ortodoksyjnego? Zakladam, ze nie. A oczerniasz, bo pewnie nasluchales sie od naszych babc, jacy to Zydzi niedobrzy byli. A wiadomo, ze my Polacy mamy awersje do tego narodu. Powiedz, ale tak szczerze, czym roznilo sie dziecko zydowskie od dziecka polskiego?

Gość ewika99
Bylo wiele zamachow na Hitlera, bodajze 43... Jesli sie myle, poprawcie mnie... Swoja droga ciekawe to, ze przy tylu zamachach zaden nie byl smiertelny... Czyzby diabel w ludzkiej skorze???

Gość gość
oglądałam kiedyś chyba na discavery program" Lampa z ludzkiej skóry" to dopiero daje do myślenia. ze skóry Zydów robili sobie ozdoby do domów:O

Gość gość
a jednak, południe stanów jest bardzo konserwatywne, do Murzynow wciaz podchodza z wielkim dystansem, a bojowkarze KKK nie tylko (moze) mniej otwarcie okazuja nienawisc do czarnych ale jasno mowia o tym, ze obozow zaglady w europie nie bylo :O i ich nie obchodzi to, ze praktycznie polowa Nowego Jorku jest zydowska, jak i potega Hollywood powstala dzieki zydom :O oni uwazaja ze zydzi rozsiewaja plotki o zagladach swojego narodu by wzbudzac litosc i wyciagac kase :O

Gość gość
Jak widać Hitler nadal jest dla niektórych idolem,ale warto wiedzieć,że my Polacy bylismy dla niego tak samo bezwartościowi jak Żydzi.

Gość gość
Ja bym Hitlera powiesił za jaja za opieerdalanie sie.Tak czy owak jerzy nowak czyli żyd

Gość gość
[ale warto wiedzieć,że my Polacy bylismy dla niego tak samo bezwartościowi jak Żydzi. ] no nie: '„Polacy są najbardziej inteligentnym narodem ze wszystkich, z którymi spotkali się Niemcy podczas tej wojny w Europie... Polacy według mojej opinii, oraz na podstawie obserwacji i meldunków z Generalnej Gubernii, są jedynym narodem w Europie, który łączy w sobie wysoką inteligencję z niesłychanym sprytem. Jest to najzdolniejszy naród w Europie, ponieważ żyjąc ciągle w niesłychanie trudnych warunkach politycznych, wyrobił w sobie wielki rozsądek życiowy, nigdzie niespotykany. Na podstawie ostatnich badań, powadzonych przez Reichsrassenamt uczeni niemieccy doszli do przekonania, że Polacy powinni być asymilowani do społeczności niemieckiej jako element wartościowy rasowo. Uczeni nasi doszli do wniosku, że połączenie niemieckiej systematyczności z polotem Polaków dałoby doskonałe wyniki" - pisał kat Polaków.' z listu znalezionego przez władze amerykańskie po wojnie w jednym z bunkrów frankfurckich tajny memoriał Adolfa Hitlera do Heinricha Himmlera z 4 marca 1944 roku.

Gość ewika99
Dokladnie- Zydzi byli na pierwszym miejscu do eksterminacji, potem kolejno Cyganie i Slowianie. Niemcy, jako rasa panow potrzebowala Slowian tylko i wylacznie po to, by byc tania sila robocza i slugami. Zydzi, jako podludzie, robaki, musieli zginac. Dzieci tez. Bo byli Zydami... Polecam Medaliony, Nalkowskiej

Gość dziadek z Polska
żydostwo to wrzód na duupie polskiego narodu!!!! poczytaj troche o żydach co wyprawiali w Polsce przez cały czas odkąd się tu pojawili w XIII w., zawsze ich głównym celem było niszczenie Polaków!!!!! i tak jest do dzisiaj, wystarczy spojrzeć co wyprawia Michnik i jemu podobni..... żydostwa mi nie żal 🖐️

Gość gość
dziadek z Polska--twoi przodkowie byli z pewnością kapusiami i wydawali Żydów w łapy faszystów.

Gość gość
i pytacie sie "jak można" ? Można- macie dziadka