Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc1506

biegunka na czczo

Polecane posty

Gość gosc1506

witam mam 20lat dodam, ze jestem dziewczyna moze to cos zmienia :D i od tygodnia lub dwoch mam luzne stolce czasem biegunke na czczo. dokladnie to budze sie rano i po godzinie bierze mnie na kupe... biore euthyrox 25 na czczo od marca tego roku i dopiero od tygodnia dwoch mam te przeboje. do tego od 4tygodni biore cital, do tego zurawine w tabletkach oraz magnez z witamina b6. isc z tym do lekarza czy moze wiecie czego to jest przyczyna? a wlasnie dodam, ze pod koniec 2012roku mialam wycinany wyrostek. moze ktos ma podobne objawy co ja pozdrawiam :)

Gość gosc1506
dodam, ze takie cos znalazlam w internecie :P Biegunka sekrecyjna wyróżnia się bardzo obfitymi stolcami. Ilość wydalanego kału może sięgać nawet kilku litrów na dobę. Stolce są wodniste i zawierają dużą ilość sodu (powyżej 70 mmol/l). Cech*ją się także niskimi wartościami tzw. luki osmotycznej, czyli różnicy między osmolalnością zmierzoną a obliczoną, które nie przekraczają 50 mOsm/l. Biegunce sekrecyjnej nie towarzyszy na ogół ból brzucha. Cechą charakterystyczną tego typu biegunki jest brak ustania wypróżnień (nawet ich liczby i objętości) na czczo. Najczęstszą przyczyną biegunki sekrecyjnej są przyjmowane leki, przeważnie środki przeczyszczające, takie jak sennozydy, aloes czy bisakodyl. Mogą być spowodowane także przez toksyny (nadużywanie etanolu, arszenik) lub czynną hormonalnie chorobę nowotworową (np. rakowiak, gruczolak kosmkowy jelita grubego, mastocytoza). Winne mogą być również krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wytwarzane w jelicie grubym jako produkt procesu fermentacji niewchłoniętego błonnika pokarmowego i dwucukrów. Biegunką sekrecyjną objawia się też zaburzenie wchłaniania kwasów żółciowych w jelicie krętym, np. w przebiegu zapalenia końcowego odcinka jelita krętego lub po jego resekcji.

Gość gość
Obawiam się, że jak nie pójdziesz do lekarza to się nie przekonasz.

Gość gość
robiłaś badania w kierunku pasożytów ?

Gość gosc1506
jeszcze nie bylam u lekarza z tym :P czyli badanie na pasozyty? ok dzieki :P

Gość gość
Spróbuj zastosować probiotyki tak przez 2 tyg. Jak dostajesz biegunki to pij orsalit lub coś podobnego z elektrolitam. Jak probiotyki nie pomogą to skonsultuj się z lekarzem

Gość gość
biegunka może być spowodowana lekami,a z drugiej strony może zaburzać ich wchłanianie.probiotyki to jest jakiś pomysł. Najlepiej doustne-/ja biorę provag/-przez co najmniej 20 dni żeby bakterie dobrze się "zadomowiły". I nie zwlekaj z lekarzem bo jeśli wchłanianie jest zaburzone to te leki po prostu nie działają...

Gość gosiaaa85
uważaj żebyś się nie odwodniła przy tak częstych biegunkach, kup orsalit - płyn nawadniający i uzupełniający elektrolity i pij dużo wody, żeby uzupełnić płyny, powiedz o tym lekarzowi, może to od tych leków branych na czczo, a może jest jakaś inna przyczyna

Gość gość
z tego co piszesz - twoj problem ciagle sie powtarza. w takiej sytuacji radzilabym CI isc do specjality asie zbadac bo to moze byc co p[owazniejszego. idz najlepiej do dr Kawiorskiego www.chirurgiakrakow.com.pl/ leczylam sie u niego i jest naprawde swietny/