Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dwie macice szyjki i pochwy a ciąża

Polecane posty

Gość gość

Witam. Obecnie jestem w 17 tc. Niestety jest to ciąża wysokiego ryzyka..:( Dwa razy wylądowałam w szpitalu z powodu krwotoku. Na szczęście synek świetnie się rozwija. Podczas drugiego pobytu w szpitalu dowiedziałam się że mam bardzo rzadką wadę wrodzoną w postaci dwóch macic, dwóch szyjek i dwóch pochw. Dziwię się że lekarze nie wykryli tego wcześniej... martwię się bo to może być problem w donoszeniu ciąży..:( Lekarze mówią że aby dotrzymać do 34 tc...najprawdopodobniej będę mogła rodzić naturalnie, lecz nigdy nie wiadomo... Czy któraś z was miała tak samo lub słyszała o tej wadzie?

Gość gość
ja tylko kiedyś słyszałam od mojej ginekolog, że miała takie pacjentki i dzieci szczęśliwie rodziły, ale nic więcej w tym temacie, powodzenia

Gość gość
ja rozmawiałam z ginekologiem z ponad 40 letnim stażem i powiedział ze miał kilka takich przypadków...eh strasznie się martwię, ale lekarze cały czas mówią że nic więcej nie mogą zrobić tylko mam leżeć do końca i nie współżyć...oraz zażywać trzy razy dziennie luteinę po dwie tabletki, aspargin i no-spę oraz dopochwowo luteinę dwa razy dziennie po dwie tabletki...

Gość gość
jak moglas nie zauwazyc ze masz dwie pochwy ?????? :o

Gość gość
ja tego nie mogłam zauważyć to dopiero zauważył lekarz przy dokładniejszym badaniu. Wejście do pochwy jest jedno. Chodziłam do lekarza od trzech lat i nic nie zauważył dopiero inny poczuł jakiś opór w pochwie i badał dokładniej i dojrzał dwie szyjki. Ciąża rozwija się w prawej macicy a lewa jest pusta i to z tej lewej mogłam mieć te krwawienia.

Gość gość
Dwie pochwy hahaha :D dobre.Czy ty wiesz o czym piszesz?

Gość gość
najwidoczniej wiem a jak nie wierzysz to poczytaj na necie:)

Gość gość
zanim wyśmiejesz, to zasięgnij nieco informacji, dokształć sie , a potem udzielaj wypowiedzi

Gość gość
Dokładnie:) Dziękuję za zrozumienie:)

Gość gość
Ja rozumiem dwie macice itp.Ale dwie pochwy to nie da się przeoczyć.

Gość gość
nie każdy namiętnie sobie grzebie między nogami, jak to niektóre kafeterianki mają w zwyczaju, poza tym skoro dziewczyna pisze że wcześniej nawet lekarze tego nie zauważali, to co jest dziwnego w tym, że ona o tym nie wiedziała?

Gość gość
Moja corka ma dwukomorowa macice i rowniez dwie szyjki macicy,niestety jedna ciaze poronila,nie wiedziala wtedy,ze ma taka wade wyszlo to podczas badania usg. Lekarz mowi jej ze jesli zajdzie w ciaze to nie jest wykluczone ze cala ciaze bedzie musiala lezec,wiec lez jak najwiecej niczego nie dzwigaj,bedzie dobrze trzymam kciuki.

Gość gość
A ja mam jedna macice,jedna szyjke ale wlasnie dwie pochwy jedna jest gdzies bardzo wysoko i z boku usytuowana.Nie przeszkadza mi to we wspolzyciu a i urodzilam dwoje dzieci.

Gość gość
Mo też lekarz mówił że zna przypadek gdzie kobieta rodziła już drugie dziecko i dowiedziała się o tej wadzie.

Gość gość
Mam pytanie: masz też 2 cewki moczowe i 2 łechtaczki, czy tylko jedna jest kompletna, a druga to tylko sama pochwa i wargi sromowe? Jak to wygląda? I jeśli jedna pochwa jest wysoko na wzgórku łonowym to współżycie nie jest niebezpieczne dla pęcherza i jelit znajdujących się za nią?

Gość gość
Z zewnątrz wszystko wygląda normalnie. Nie wiem dokładnie jak to wygląda w środku, ale współżycie zawsze mnie w lekkim czy mocniejszym stopniu bolało.

Gość gość
Czy jeszcze ktoras wie coś o tym ?

Gość gość
witaj mam kolezanke ktora ma podwojna macice a dowiedziala sie o tym dopiero 3 lata po tym jak urodzila zdrowa coreczke;)

Gość gość
Jak mogla sie tak [pozno o tym dowiedziec? To co bedac w ciazy nie miala robionego usg? Ja tez mam podwojna macice i dowiedzialam sie o tym przy pierwszym usg.Przeciez to widac odrazu gdy tylko na scan sie spojrzy tylko glupek by tego nie zauwazyl.

Gość gość
Witam Moja żona też ma dwie macice,dwie szyjki i dwie pochwy /jedną łechtaczkę i normalne wargi. Pomimo drobnej postury urodziła dwie zdrowe dziewczynki - wcześniaki /rok po roku/. Ponieważ były to lata siedemdziesiąte ,następne ciąże groziły jej życiu. Sądzę że przy obecnym stanie medycyny nie byłoby z tym problemu

Gość gość
To twoj maz ma zabawnie , raz w jedna pochwe raz w druga pochwe