Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy badania prenatalne może zrobic kazda kobieta czy muszą byc do tego wskazania

Polecane posty

Gość gość

? Bardzo chciałabym takie badania wykonac aby miec pewnosc ze wszystko est ok, tylko nie wiem czy każda je moze wykonac/. ? Czy któras z was robiła?

Gość gość
Usg z przeziernoscia robi kazda matka a jak sa dalsze wskazania do badan z krwi a potem amniopunkcji to mozna zrobic nawet na nfz. Ja bylam na usg prenatalnym,wyszla wysoka przeziernosc i na test pappa dostalam skierowanie do szpitala i dalej na amnio ale na nia sie nie zgodzilam i musialam podpisac swoadoma rezygnacje. Mnie badania prenatalne nie kosztowaly ani zlotowki.

Gość gość
Mozesz. Ja ze test pappa placilam 500zl. Poszlam do laboratorium przyszpitalnym i po prostu powiedzialam ze chcialabym zrobic

Jak zaplacisz to mozesz w kazdym wieku.Refundowane sa po35 roku zycia albo wskazania musza być.Jesli jestes mloda to zastanow sie czy warto? Szkoda nerwow!

Gość gość
Ja robiłam płaciłam razem 500 zł bo robiłam dwa razy. Szkoda tylko że przez usg nie da rady wykryć wszystkich wad i chorób:-(

Gość gość
wszystko zależy czy chodzisz prywatnie czy na nfz, bo jeśli prywatnie to do domu nie przyślą ci zaproszenia na bezpłatne badanie prenatalne. Ale lekarz prywatny na pewno pokieruje cię na takie usg lub je wykona o ile ma w gabinecie usg. Badanie prenatalne w postaci usg teraz jest normą między 11 a 14 tc, lekarz sprawdza wtedy obecność kości nosowej i przezierność karkową. Dlatego pomiędzy 11 a 14 tc, poniewaz na ten okres ciąży są dokładne normy. Jeżeli w obrazie usg są jakieś odstępstwa od norm to lekarz kieruje na kolejne badania żeby potwierdzic to lub wykluczyc. Ale jak z płaceniem za takie badania, nie wiem. Są sporo droższe od usg prenatalnego, ktore kosztuje tyle co każde inne usg. W moim przypadku byłam na prenatalnym 2 razy. W 11 i w końcu 13 tc, bo dla mnie to usg jest w ciąży bardzo ważne i nie chciałam opierać sie na opinii tylko jednego lekarza. Wyszło że z maluchem wszystko ok ale jest inna zagwozdka: w 11 tc miałam trofoblast na tylnej ścianie, a w 13 tygodniu łożysko całkowicie zachodzące na ujście szyjki macicy. Mam 2 ginekolog prowadzące.

Gość gość
aha i chodzę do 2 lekarzy prowadzących ciążę. Do jednej na nfz do drugiej prywatnie, ze względu na to że pracuje w bdb szpitalu gdzie ciężko o miejsce. I obie kazały mi zrobić usg prenatalne, prywatnie oczywiści w przypadku prywatnej, a ta z funduszu dała mi skierowanie na bezpłatne usg.