Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zzzzzzzzzzdfghjoiuytrdfcvbnmki

ksiadz nie chcial udzielic rozgrzeszenia

Polecane posty

Gość gość
wydymaj księdza

Gość mmaga
No ale szczerze, chyba wszyscy wiedzą że kościół jest im przeciwny. Podobnie jak antykoncepcji, aborcji, eutanazji, homoseksualistom, itp. Przecież to jest ogólnie znane. Zwłaszcza teraz gdy TV, prasa, net o tym trąbią. Ty autorze też chyba nie pierwszy raz słyszysz że kościół potępia seks przed ślubem. Więc skąd takie zdziwienie?

Gość gość
Poza tym "obiecałem szczerą poprawę" a zaraz potem piszesz że nie zamierzasz... To się wzajemnie wyklucza.

Gość gość
Co zrobić? Dorosnąć. W innych wyznaniach ludzie nie dają sobie tak w kaszę dmuchać a z Bogiem te cyrki z konfesjonałem i świrami księżmi nie mają nic wspólnego.

To ze kosciol potepia seks przedmalzenksi to rozumiem dlatego chcialem sie poprawic a poprawa miala polegac na abstynencji seksualnej. Moje pyt dotyczylo tego czy ksiadz mial prawo kazac zerwac ta znajomosc i co jesli tego nie zrobie bo kocham swoja dziewzyne??

Gość gość
A, no to co innego. Teoretycznie nie miał podstaw i nie powinien (wręcz przeciwnie, powinien namawiać do stałości, a nie do zrywania), ale wiesz jak jest. Powinieneś poszukać innego spowiednika, takiego co nie każe ci kończyć związku. Wielu przecież zaleca abstynencję ale nie jest to jednoznaczne z kazaniem Ci zerwać z dziewczyną.

Gość gość
Ja żyję w konkubinacie była żona żyje. W Niemczech ksiądz dał mi rozgrzeszenie. Mam nadzieję, że nowy papież rozwiąże popiepszone przykazania.

Ktoś tu dobrze powiedział by pieprzyć księdza. Proponuję iść z tym do biskupa, bo teraz tylko on w tej sytuacji ma prawo dać rozgrzeszenie (jeżeli uznajesz władzę duchowną za słuszną). Jeśli postanawiasz nie współżyć do ślubu, to nie powinno być problemu. Chyba, że nie chcesz brać z nią ślubu, to pozostaje ci tylko to, co powiedział ksiądz, czyli zerwać z nią, bo będzie pokusą. Gościu, wcale nie uznaję się za wszechwiedzącego, tylko znajduję najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie sytuacji.

Tyle ze ja rozgrzeszenie otrzymalem lecz zastanawiam sie czy moja spowiedz jest wazna skoro z dzieczyna nie zerwe?

Gość gosc1245679
Nie rozumiem wypowiedzi wyzej

Gość gość
moze faktycznie spowiedz a raczej szczera rozmowa z innym ksiedzem cos podziala?

Gość gość
no o fajnie, jestem mężatką i mam romans z żonatym to nie dostanę rozgrzeszenia. Wow aby tak dalej.

Gość gość
Podbijam temat

Gość gość
Po pierwsze jeżeli pójdziesz do spowiedzi do innego księdza to musisz mu powiedzieć że nie otrzymałeś rozgrzeszenia. Nie otrzymałeś rozgrzeszenia ponieważ trwasz w grzechu ciągłym. Tak to się nazywa. Jednym z warunków rozgrzeszenia jest szczera chęć poprawy. A tej ksiądz u ciebie nie zauważył. Ksiądz na pewno nie powiedział że masz zakończyć związek. Chodzi o zaprzestanie świadomego grzeszenia. Co innego jest jak spotkałeś się z dziewczyną nie planowałeś z nią seksu no ale jakoś tak wyszło że była kolacja jakieś drinki luźna atmosfera piękna noc wiadomo krew nie woda majtki nie pokrzywy i stało się, a co innego jak żyjesz z dziewczyną jak mąż z żoną i przyznaj się sam w swoim sumieniu czy na pewno żałujesz że to z nią robisz,Ksiądz mógł słusznie przypuszczać że po spowiedzi od razu polecisz do niej i i dalej swoje. Nie jestem księdzem, ale takie są realia.

Gość gość
jesli chcesz uchodzić za katolika i zdradzasz,więc jakim prawem oburzasz się??? albo jesteś katolikiem dla siebie a nie pod publiczkę,to przestrzegaj przykazań jesli ich nie przestrzegasz,przestań być katolikiem,zrezygnuj i nie zawracaj nam d.....

Gość Adam od Ewy
Wy kobiety kieruje do was pytanie bo Ewa zerwala jablko jako pierwsza kuszac Adama, wiec odpowiedzcie samym sobie co symbolizuje biala suknia panny mlodej? Zdradzajac dziewczyne nie wystarczy przeprosic Boga i dostac rozgrzeszenie, prosto po spowiedzi idz do swojej dziewczyny i szczerze o tym porozmawiaj jesli masz sumienie. Wszystkie grzechy mozna naprawic ale wasza dyskusja to czysta paranoja z ktorej nic pozytywnego nie mozna wyciagnac