Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko nie podobne do rodzicow czy to sie zdarza

Polecane posty

Gość gość
W takim razie kolor oczu musi mu się zmienić, ponieważ mój mąż jest stu procentowym ojcem i co do tego nie ma żadnych wątpliwości :)

Gość gość
kokoszka123 - taka mieszkanka jest możliwa.

Gość Lycka0510
u kokoszki jest możliwe, ale u autorki nie...

Gość gość
jeszcze jest opcja, że podmienili wam dziecko w szpitalu ;)

Gość gość
Jest jeszcze jedna rzecz, która może być istotna, mianowicie ja urodziłam się o oczach piwnych.. dopiero po kilku latach zaczeły sie zmieniać na zielone, ale nadal pozostały bardzo ciemne

Gość Lycka0510
autorko twoje oczy są recesywne bo mają rr męża oczy są też recesywne rr aby dziecko miało brązowe musi mieć Rr lub RR więc jest to niemożliwe... co do tej tezy, że zmieni się kolor to u dzieci największe zmiany zachodzą ok.6-9 miesiąca, a ostateczny kolor ok 3 lat

Gość gość
U mnie kolor z piwnego na zielony przeszedł dopiero w okolicach 7 roku życia

Gość gość
Do tej madrej wyzej a propos brazowych oczu. Mlodsza corka urodzila sie z brazowymi oczami I takie jej zostaly. Tylko maz ma brazowe oczy, ja mam szare I nikt u mnie w rodzinie brazowych nie ma. Natomiast starsza corka urodzila sie z brazowymi ktore zmienily sie w niebieskie aby ostatecznie zostac zielone.

Gość Lycka0510
do tych co zaraz na mnie najadą: Ciemne oczy zaraz po urodzeniu rzeczywiście się zdarzają, ale rzadko u nas - głównie u ludności afrykańskiej i azjatyckiej, w Europie - u południowców.

Gość Lycka0510
naprawdę nie mieliście tego w liceum?

Gość gość
Ja znam dwie pary, gdzie oboje z partnerów byli osobami o czarnych włosach i ciemnobrązowych oczach i ich dzieci także urodziły się już z takimi oczkami, a nawet z czarnymi włoskami :) mimo, że każde z rodziców jest pochodzenia polskiego :)

Gość Lycka0510
pochodzenia polskiego i czarne włosy i ciemne oczy? przeczytaj jeszcze raz to co napisałaś i pomyśl...

Gość gość
Tak, dokładnie tak.. Urodzeni oboje w Polsce, podobnie jak ich rodzice i dziadkowie. Czy ciemny kolor włosów i oczu zawsze sugeruje obcokrajowość ?

Gość gość
To podobno cechy typowe dla urody ślązaków

Gość gość
Na pewno ma brązowe, bo bardzo często sie specjalnie przyglądałam :)

Gość gość
No to musieli Wam podmienić dzieciaka w szpitalu :) Natury nie oszukasz, no chyba, że chcesz nam wmowic, że Twoje dziecko jest cudowne :P

Gość gość
jeszcze jest opcja, że podmienili wam dziecko w szpitalu ;)

Gość Lycka0510
jesteśmy słowianami...eee...znaczy się byliśmy teraz ok 90% Polaków jest mieszańcami! tak trudno zrozumieć? u mnie też mam brązowe włosy i niebieskie oczy...jestem Polką (to jest pewne), ale nie jestem pochodzenia polskiego! moja rodzina mieszka w Polsce od XIXw., ale co było wcześniej? nie wiem...może moja prapraprapraprababka była Bałkanką? albo praprapraprapradziadek Hiszpanem?

Gość gość
Mnie kiedys zaczepila kobieta w pociagu i spytala, czy jestem z rodziny X. ja zdziwiona odpowiedzialam, ze tak. To babka na to, ze jestem bardzo podobna do swojej rodziny, myslala nawet, ze jestem siostra mojej mamy. A tak naprawde do rodzicow podobna nie jestem-mam cechy z rodziny mamy, ale typowo do mamy podobienstwa nie ma. Mam oczy koloru oczu dziadka.

Gość Lycka0510
autorko masz dwie możliwości: albo dziecko jest podmienione albo w ostatnich pokoleniach (tak gdzieś do 6-8 pok.) mieliście mulatka

Gość gość
100% "Polak" ma niebieskie/szare oczy i słomiane włosy :) Ale nasz kraj przechodził wiele wojen w tym najazdów (np. tatarów ;) ) przez co pojawiły się geny warunkujące brązowe włosy i oczy. ps. piszę "polak" w cudzysłowiu bo nie nasz wygląd decyduje o naszej narodowości ale w kwestii pochodzenia wygląd "prawdziwego" polaka jest taki jaki opisałam wyżej. ps.2. ja sama mam czarne (azjatycko czarne ;) ) włosy ale czuję się polką lecz nie będę zaprzeczać że w przeszłości ( XVIII/XVII/XVi... lub innym wieku) moi przodkowie spotkali się z osobami o nie słowianskim genotypie :P

"Ale nasz kraj przechodził wiele wojen w tym najazdów (np. tatarów oczko.gif ) przez co pojawiły się geny warunkujące brązowe włosy i oczy." Loooool? A wcześniej nie było Słowian o brązowych oczach? Padłam :D. Spece od genów.

Gość Lycka0510
gość wyżej zgadzam się z tobą...można być Polakiem, ale nie musisz mieć polskiego pochodzenia...

Gość gość
Lycka zaczynasz gubic sie. Najpierw twierdzisz, ze brazowe oczy nie sa mozliwe, potem, ze nie u polakow, potem, ze nie ale jesli jedno z rodzicow ma innych kolor oczu niz braz a teraz piszesz, ze 90 procent slowian to nie 100 procentowi slowianie. Czyli wychodzi na to, ze jednak brazowe oczy I noworodka w polsce sa mozliwe :)

Gość Lycka0510
the nawojka nie ma słowian brązowookich... to już jest mieszanka słowian z .....

Gość gość
TheNawojka - jeśli mówimy o słowianach na terenach Polski to tak :). Ale geny mieszają się od ... zawsze :). Więc trudno stwierdzi kiedy u "prawdziwich, polskich slowian" pojawiły się brązowe oczy i włosy.

"the nawojka nie ma słowian brązowookich... to już jest mieszanka słowian z ....." O kurde! A ty to skąd wytrzasnęłaś? Podziel się twoim źródłem tej bogatej wiedzy o genotypie Słowian :D.

Gość gość
Lycka0510 - słowianie mogą mieć zarówno brązowe oczy jak i włosy lecz nie są to "typowi słowianie z ziem polskich". Pamiętaj, że termin "słowianie" odnosi się głownie do kultury i "korzeni" a nie do wyglądu.

Gość Lycka0510
gość 20:37 ja się nie gubię przeczytaj jeszcze raz! brązowe oczy możliwe są: -gdy jedno z rodziców ma gen dominujący Dzieci w europie (wyjątek: południowcy) mają po urodzeniu niebieskie oczy. Zauważ, że inaczej wygląda mieszaniec (słowianin-np. z grekiem), a inaczej grek.