Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angorkaaa

Kto ma nadzieje że RATUJ MALUCHY czyli ELBANOWSKA

Polecane posty

Gość gość
50 czy 70 lat temu to rzad zadecydowal ,ze wasze dzieci pojda do szkoly jako 7 latki a nie wy.wtedy jakos nikomu nie przyszkadzalo ,ze to nie matka czy ojciec podejmuja decyzje.teraz rzad wprowadza nowa reforma a rozhisteryzowane mamusie domagaja sie mozliwosci decydowania o losie wlasnych dzieci.przeciez to nie wy rok temu czy 5 decydowalyscie ,ze wasz 7 latek pojdzie do szkoly,skad ta nagla zmiana i roszczenia? to ,ze wasze dzieci nie sa emocjonalnie przygotowane na kontokt z rowiesnikami,dziecmi starszymi,doroslymi,obowiazkami czy dyscyplina to jest tylko i wylacznie wasza wina i rocz czy 2 tego nie zmienia.

Gość PaniGruszka
Ja jestem przeciwniczka wysyłania 6 latków do szkoły . W sumie to nie wiem po co to zmieniają . Po co zmieniać coś co bylo dobre przez wiele wiele lat ? Gdybym miala wybór to moja córka poszłaby do szkoły w wieku 7 lat .

Gość gość
Ja popieram - ale wyjaśnię w jakim aspekcie - chodzi o nieprzygotowanie większości szkół na takie małe dzieciaki. I o to ambaras. Mieszkam w małej miejscowości i stąd opór, może tam, gdzie rodzice uważają, że wszystko ok jest i dziecko sobie radzi, szkoła jest odpowiednio przygotowana i ma zaplecze dla takich dzieci. Mnie nie chodzi o to, że dziecko musi iść do szkoły w wieku 6 lat, tylko o fakt, że ta szkoła, TA KONKRETNA, przygotowana na nie nie jest. Przepełnienie w salach, brak oddzielnej szatni dla maluchów (ogólna jest w piwnicy szkoły, do której prowadzą strome schody i jak dzieci lecą i przepychają się wzajemnie, to o wypadek nie trudno). Do tego brak oddzielnej świetlicy dla takich maluchów, gdzie tłoczą się z prawie gimnazjalistami. Dlatego mówię reformie NIE do czasu, gdy 100% szkół przystosuje warunki do przyjęcia małych dzieci.

U nas jest podstawówka razem z gimnazjum. Szatnia nie jest wspólna, dzieci przebierają się w sali (mają szafki i wieszaki) Świetlica nie jest dla gimnazjalistów, bo nie wymagają siedzenia na świetlicy do 16, bo rodziców nie ma w domu. Klasa liczy 17 dzieci, więc nie uważam,żeby to było dużo, jak chodziłam do podstawówki było nas 37, a klas od a-g. Teraz są dwie klasy po 17 do 20 osób z każdego rocznika. Ja rozumiem, że może jakieś szkoły jednak się nie przygotowały, ale nie wierzę,że to jest większość w skali kraju.

Gość gość
Rodzice powinni mieć wybor w jakim wieku posłac dziecko do szkoły.

Gość gość
do mogę wtrącić... / dziewczyno, odnoszę wrażenie że jesteś z kręgów tuskowej propagandy sukcesu... weź się kobieto obudź!

Gość gość
mogę wtrącić słówko wróć do roboty bo siedzenie w domu ci nie służy zarozumiala pipo

Gość gość
Moja córka ma 4 lata i chodzi do szkoły !!!!! W Holandii obowiązek szkolny jest od 5 roku życia ale wszystkie dzieci zaczynaja i tak od 4

Gość gość
mogę wtrącić słówko no no idź juz obieraj ziemniaki

Gość gość
kolejna nawiedzona!!!! Warunki w Polskich szkołach stwarzają zagrożenie dla NORMALNEGO rozwoju emocjonalnego naszych dzieci!!!

Gość Lopis
Popieram moge wtracic slowko w calej rozciaglosci. Dodam moze tylko, ze wydaje mi sie, ze najbardziej rzeciwni sa rodzice, ktorzy nie posylali dzieci do przedszkola i nagle poslanie 6 latka do szkoly wydaje im sie zamachem na dziecinstwo ich bobaskow. Dla dzieci, ktore normalnie poszly majac 3 lata do przedszkola, szkola jest naturalna koleja rzeczy i odnajduja sie w niej calkiem fajnie niezaleznie czy maja 6 czy 7 lat. Xx Ja nie moglam sie doczekac pojscia do szkoly, bo rodzice przedstawiali mi to jakos fajnego, jesli Wy tak lamentujecie, to faktycznie wasze dzieci sie w niej nie odnajda, bo trudno sie oprzec negatywnej indoktrynacji wlasnych rodzicow.

Gość gość
bez poczucia bezpieczeństwa i komfortu psychicznego optymalna nauka jest czystą fikcją!

Gość Mężatka1980rok
Tez uważam ze to rodzice powinni decydować czy posłać dziecko rok wcześniej do szkoly . Moja córka jest jeszcze mala ale gdybym miała wybór to poszłabym rok później do szkoły.

Ja ani nie jestem przeciwnikiem, ani zwolennikiem.. Mam zupełnie liberalny stosunek do tego tematu.Rodzice wyłącznie powinni mieć ostateczne zdanie czy ich 6 latek pójdzie do szkoły ,czy nie. Tak było przed dobrych kilka lat, awantury nikt o to nie toczył. Rodzic glos powinien się liczyć najszczelniej i to jego wybór ,czy ich dziecko jako 6 l. pójdzie do szkoły , czy nie

Gość gość
jak ktu k****a jeszcze ktos napisze o zagranicznych szkolach to chyba padne..ludzie czy wy macie mozgi? naklady na edukacje w Polsce sa rowne wydatkom na szkolnictwo w Kambodzy!!!!wiec z łąski swojej przestancie porównywac!!

Gość gość
glupi pomysł na 6 latka w szkole. Moj syn się nie nadaje

Gość gość
jesli wasze dzieci nie nadają sie aby pojsc do szkoły w wieku 6 lat, to są jeszcze szkoły specjalne...

Gość gość
"mogę wtrącić słówko No masz faktycznie problem, ale nie z tym, że Twoje dziecko jest opóźnione, tylko z tym,że sobie to wmawiasz. " a gdyby twoj syn nie odnalazł sie w szkole to tez powiedziałabyś ze jest opóźniony ?

Gość gość
"gość jesli wasze dzieci nie nadają sie aby pojsc do szkoły w wieku 6 lat, to są jeszcze szkoły specjalne..." ehhehehehhehehe ale śmieszne hehehehhehe o qrwa padłam ze śmiechu ehhehe

Gość gość
miałam kiedyś takiego chłopca który przychodził do mnie na korepetycje, chodził do 6 klasy podstawówki i za kazdym razem przyprowadzała go mamusia i zawsze przez co najmniej 10 minut narzekała jak to w szkole jej synuś ma źle, ile to ona ma z nim nauki, ile zadają i w ogole. Wy pewnie takie same jesteście, dziecko słyszy tylko narzekanie i od razu nastawienie negatywne.

Gość gość
ehhehehehhehehe ale śmieszne hehehehhehe o qrwa padłam ze śmiechu ehhehe xxx właśnie widać twój "poziom".... od razu przekleństwa.

Gość gość
Gdybym mieszkala w Polsce i miala wybor,to w zyciu bym 6-latka do szkoly nie puscila,ale na szczescie w Polsce nie mieszkam

Gość gość
domagam sie referendum w sprawie nauki w szkole dla 3 latków i podniesienia wieku emerytalnego do 77 lat

Dlatego tez mnie te reformy dot. 6 latkow ani grzeją ani ziębią, całkowicie .Nie jestem przeciwnikiem ani zwolennikiem. Neutralność zupelna z mojej strony Nie wyzywajcie się, to jest właśnie to, o czym pisze niejednokrotnie, spory powstają z takich sytuacji ogólnikowych,a każde dziecko powinno być indywidualnie przez rodzica rozpatrywane ,czy pójdzie jako 6 latek do szkoły, czy tez jeszcze nie. Tyle lat mogli rodzice decyzje podejmować w tej sprawie, nie było takich walk i awantur o to

Gość gość
Już widzę te szczęśliwe mamuśki, kiedy do szkoły idą wszystkie sześciolatki, a matka zostaje wezwana do dyrekcji "pani syn zostaje, bo się nie nadaje do szkoły tak jak większość, pójdzie za rok' Ciekawe czy odetchnie z ulgą, czy zrobi aferę na pół województwa,że uznali jej dziecko za opóźnione ;P

Gość gość
autorka tak jak każdy wyborca platformy potrafi tylko obrażać i wyzywać kogoś kto ma inne poglądy niż on sam, identycznie postępuje premier - innym wmawia, ze stosują mowę nienawiści podczas gdy on sam ją zapoczątkował i to jego ludzie ją stosują ( patrz np niesiołowski ). lemingu swoje poglądy, które potrafisz wyrażać bez krzty kultury zachowaj dla siebie

Gość gość
Wiekszosc z was podkresla, ze ich dziecko nie jest emocjonalnie przygotowane na szkole wiec co was tak oburza porownywanie do zagranicznych obyczajow. Dzieki temu zaczynacie zdawac sobie sprawe jak bardzo jestescie w tyle. Dzieci teoretycznie wszedzie sa takie same. Dzieci I w polsce I we francji urodzone w 2007 maja 6 lat, skoro tamte nadaja sie na szkole w tym wieku to czemu nie w polsce. Pitolenie rowniez o wspolnych szatniach czy wysokich toaletach to tez doszukiwanie sie dziury w calym. Lekcje nie odbywaja sie w szatniach a wysokie toalety nie sa problemem 6 latkow ale niskich dzieci niezaleznie od wieku.

Gość gość
A w domach tez macie małe toalety bo na normalne wasze 6 latki nie dają rady sie załatwić?

Gość gość
Ale tu nie chodzi o toalety czy to, ze dziecko nie jest emocjonalnie gotowe. Chodzi miedzy innymi o program nauczania który jest z tyłka. A najbardziej o to, ze kolejne pokolenie bedzie rok dłuzej pracowało. I tak na prawdę tylko o to w tej reformie chodzi. O nic innego.