Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angorkaaa

Kto ma nadzieje że RATUJ MALUCHY czyli ELBANOWSKA

Polecane posty

Gość gość
Obowiązuje jakaś kultura wypowiedzi również w słownictwie i pisowni-widać trolle jej nie znają . Za to każde dziecko kończące znaną mi zerówkę w PL umiało liczyć i pisać . Natomiast powoływanie sie na publiczne szkoły w UK pokazuje ignorancje w temacie . Jest to przykład podawany w wielu opracowaniach na temat patologii w oświacie. Publiczne szkoły UK to w porównaniu z Polską niższy poziom , niższe aspiracje absolwentów więcej przemocy i narkotyków więcej i to dużo molestowań i ciąż nieletnich . W tym ostatnim bodajże rekordy europejskie. Klakierzy którzy tu piszą i bluzgają za pieniądze chyba to zwykłe trolle bez orientacji w temacie .Nawet nie wiedzą że na 30 uczniów tam przypada dużo więcej kadry pedagogicznej niż u nas .Zresztą 6 latki już obecnie w PL nie siedzą w domu bo jest zerówka . Tak że argumenty z d..wzięte .

Gość gość
ale piszecie byle pisać we Francji obowiązek edukacji jest od 6 lat. Wy dalej swoje, nie chodzi w większości o gotowość czy mądrość naszych dzieci ale o warunki jakie są w szkole. W mojej miejscowości dzieci uczą sie na dwie zmiany, mają 4 godz zajęć a potem świetlica gdzie są dzieci starsze.

Gość gość
system edukacji we FR W wieku trzech lat dzieci idą do szkoły. Jest to École Maternelle, czyli dosłownie tłumacząc matczyna szkoła, a po naszemu przedszkole. Spędzają tam 3 lata, przechodząc kolejno z małej grupy (petite section), do średniej (moyenne section) i kończąc na dużej (grande section). Sześciolatki idą już do prawdziwej szkoły – École Primaire, gdzie nauka trwa 5 lat i podzielona jest na 3 cykle: Cours Préparatoire (CP) – podobne do polskiej zerówki, Cours Élémentaire (CE) klasa 1 i 2 – jest to nauka podstawowych rzeczy jak pisanie i czytanie i Cours Moyen (CM) klasa 1 i 2 – tu już dzieci uczą się przyrody, matematyki i języka obcego, najczęściej angielskiego, chociaż w regionach przygranicznych uczą się języka sąsiadów albo tez języków regionalnych np. w Alzacji

Gość gość
Powiedzcie mi co takiego specjalnego w szkole potrzebuje 6 latek czego nie potrzebuje 7 latek? Caly czas slysze, ze szkoly nie sa gotowe na takie maluchy.

Gość gość
Moim zdaniem rodzice powinni decydować o tym czy ich dziecko posłać do szkoły w wieku 6 lat. Ja swojego 6-latka posłałam i nie żałujemy. Zresztą syn już sam chciał iść do szkoły i nienawidził przedszkola, a zwłaszcza jednej Pani, która uwielbiała dzieci z bogatych rodzin i prezenciki ich rodziców. Teraz syn jest w klasie 3 i ani emocjonalnie, fizyczne ani intelektualnie nie odstaje od tych rok starszych, chociaż początkowo były wątpliwości , bo w klasie na 22 osoby jest tylko dwoje 6-latków. A cały ambaras o nie przygotowaniu szkół moim zdaniem jest wyolbrzymiony. Ja (ur. 30.12.81 ) do szkolnej zerówki poszłam jak miałam niecałe 6 lat i korzystałam z toalet, świetlicy, szatni i stołówki i nie pamiętam żeby był jakiś problem. Przecież 6-latki są w szkole od dawna...

Gość gośćolga17
Ja pier...jacy ludzi sa beznadziejni ,wysyłaja dzieci do szkolnej zerowki i mysla ze rok wystarczy zeby poszly do pierwszej klasy gdzie ogolnie nie umieja trzymac w reku nozyczek ani olowka,niektore dzieci nawet w wieku 7 lat nie nadaja sie do klasy pierwszej a co mowic w wieku szescu...porażka porażka!