Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boje się braku emerytury

Polecane posty

Gość gość
to rozbój w biały dzień, ale zawsze możemy jeść szczaw i mirabelki, tylko ciekawe gdzie, nie każdy ma kawałek ziemi na uprawę, nie wspomnę o lekach i operacjach

W naszym kraju to wygląada na to że 50% osób nie będzie miało Emerytur. A jeśli nawet będą mieli to śmieciowe grosze. Emerytury to tylko wysoko postawieni Urzędnicy będą mieli i ci co siedzą na Rządowej posadzie.

Gość gość
co się martwicie? ukraść coś, zamkną was i będziecie żyć w więzieniu długie lata jak pączki w maśle.

Tak ale po to człowiek pracował całe życie do 65 roku życia i płacił podatek żeby na starość trafić do aresztu??!!

Gość gość
i dla tego Pawlak mówił ze najlepsza inwestycja to dzieci tak było prze 2 tys lat

Gość gość
taaaa a dzieci spiertolą gdzieś za granicę i tyle je będzie widać

Gość Juleczka111
W dzisiejszych czasach warto wziąć sprawę w swoje ręce i zdecydować się na III filar. IKE czyli indywidualne konto emerytalne pozwala na gromadzenie pieniędzy na przyszłą emeryturę. Czytałam ostatnio ranking takich funduszy i na pierwszym miejscu znalazło się ike plus w ING. Czy ktoś z Was ma takie konto? Sama chcę się na nie zdecydować, ale wolałabym poczytać opinie innych :)

Gość gościownik
Kto rozsądny ten wie już czym to pachnie, strumień do ofe najpierw zmalał, później kawałek tortu odkroili, a na koniec zeżrą resztę. Myślenie typowo krótkoterminowe i płytkie. Recepta powinna być taka aby obywatel myślał dokładnie na odwrót, czyli długoterminowo i rozważnie planował. Dlatego ja i cała rodzina która udała się namówić (prócz upartego jak osioł wujka, co to woli "skarpetę"), odkładamy część z wpływów na ike. Przynajmniej mamy świadomość że robimy co możemy aby się zabezpieczyć i później jak lekkoduchy będą skomleć, my, mam nadzieję, wyjdziemy z tego obronną ręką.

Gość gość
Gadacie, że nie dożyjecie a co będzie jednak jak dożyjecie to co? Każdy się boi ja i mąż również III filar sławny jest teraz a co za 30 lat będzie to chyba nikt nie wie. OFE czy KRUS czy ZUS ? sama nie wiem

Gość Jonaszyna
w takim wypadku środki zgromadzone na ike są dziedziczone przez osoby uposażone. Tak przekazana kwota zwolniona jest z podatku od spadków.

Gość gość
A z ike bedzie jak z amber gold i co wtedy ? To juz wole skarpete ale nue w żółtych tylko w dolarach, w zus w ogole nie wierze ,jesteśmy przekonana ze gora za 15 lat padnie .

Gość gość
Nie W zlotych ech

Gość gość
kolejni oszusci

Gość gość
oszczędzac tez niedobrze bo inflacja wszystko zeżre. Najlepiej kupic działki nawet na kredyt. Ziemia nigdy nie straci na wartości az tak , a kredyt trzeba będzie spłacać regularnie , a z oszczedzaniem jest tak że raz odłożysz a raz nie , albo za oszczedności nagle wpadniesz na pomysł zrobienia remontu itp. a tak działki na starość spieniężysz i to po aktualnej wtedy cenie czyli w sumie jest to najlepsza inwestycja. Ziemia się ani nie zepsuje ani jej nie trzeba w żaden sposób specjalnie utrzymywać , raz na rok tylko podatek od działki ale to groszowe sprawy.

Gość gość
mój ojciec tak lata temu kupił działki po okazyjnej cenie w dobrej lokalizacji (6000 m2) teraz na starość sprzedał 3000 m2 za kolosalne pieniądze. Interes zycia zrobił , pozostałą cześć zostawił dla mnie na starość jak to powiedział na czarną godzinę.

Gość gość
trzeci filar ma być obowiązkowy.

Gość gość
mam 28 lat, nigdy nie miałam umowy o pracę i jak na razie się nie zapowiada, nie wierzę w te wszystkie emerytury, na razie mieszkam w mieście, ale pocieszam się, że mam dom i ziemię na wsi.

Gość gość
chciałbym się z tobą kochać w twoim domu na wsi

Gość gość
chciałbym się z tobą kochać w twoim domu na wsi xx do tego pewnie liczysz też na inne zyski

Gość Angie15
Podobnie jak Wy obawiam się o moją przyszłość i emeryturę. Chociaż daleko mi jeszcze do osiągnięcia wieku emerytalnego wiem, że im wcześniej zatroszczę się o swoją przyszłość tym lepiej dla mnie i moich bliskich. Natknęłam się na bardzo pomocny artykuł http://ikze.startblog.pl/2016/11/23/myslenie-o-swojej-przyszlosci/ Polecam go również wam bo może i w waszym przypadku okaże się pomocny. Mnie zachęcił do podjęcia działań w tej sprawie. Ostatecznie moja przyszłość jest w moich rękach.

Gość Erykkk
Właściwie to normalne, że każdy w jakimś stopniu martwi się o swoją emeryturę. Ja Tobie polecam porozmawiać z doradcami, jest teraz sporo darmowych porad nawet w tym temacie. Ja szczerze mówiąc polecam wszystkich do założenia kont oszczędnościowych. np ikze/ikze. Sam posiadam fundusz w PKO PTE, a poczyania zaczęły się od wyceny funduszy i przedstawienia całego planu oszczędnościowego tak, aby rozrysować sobie plan działania w kierunku lepszej starości ; p

Gość jadwigakolic
Emerytura to trudny temat. Nie chce za 20 lat mieć problemu z opłaceniem mieszkania. Świetnym pomysłem jest nowa oferta banku pko- dodatkowa emerytura. Mam wtedy pewność zabezpieczenia na przyszłość.