Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CarlaBruni__

Co myśleć o mężczyźnie który nie lubi pytań typu co słychać

Polecane posty

Gość CarlaBruni_____
Dla mnie to też jest stres, jakbyś nie wiedział/a. Może rzeczywiście nie są to trafione pytania, ale jeśli człowiek się stresuje dajmy na to, to z rozpędu sięga właśnie po nie. Ciągle się zastanawiam nad tym, w jaki sposób inaczej zacząć rozmowę, ale niestety jestem typem osoby, która jedynie w wybranym gronie okazuje się dobrą rozmówczynią. Gdy kogoś słabo znam, nie zawsze mam możliwość się wykazać.

Gość CarlaBruni_____
Niemniej rozumiem, że powoduje u was dyskomfort i już teraz będę uważać.

Gość gość
Proponuję w zamian napisać coś o sobie, czyli co słychać u ciebie, osoba z drugiej strony zwykle odpowiada w danym kontekście w stylu "ja jeszcze nie jadłem kolacji", a jakbyś zapytała co słychać, a on by myślał o kolacji, to mógłby odpisać "nic". Gorzej jeśli na twoje informacje odpisze "acha" :D

Gość CarlaBruni_____
Ok, spróbuję w ten sposób, chociaż wirtualnie póki co żadnych takich zgrzytów nie miałam. Na fejsbuku np. gadam z ludźmi zwykle na konkretny temat, a o to co słychać tylko te osoby, z którymi dawno nie miałam kontaktu i z którymi dobrze się znam. Gorzej jest w realu. Tego chłopaka spotkałam nagle, na peronie. Podszedł do mnie i się przywitał. Wtedy zapytałam odruchowo co słychać, a on jakby się zmieszał i otwarcie powiedział, że nie przepada za takim typem pytań. Przeprosiłam go i spuściłam głowę.

Gość CarlaBruni_____
tylko z tymi osobami, z którymi dawno' sorki:)

Gość gość
nie zadaje się z nawrazliwymi, apołecznymi dziwakami, przy których trzeba uważać na każde słowo zeby ich nie zakłopotac i nie zdenerwować. Gdyby na zwykłe, życzliwe "co słychać", ktoś zacząl się na mnie oburzać to bylby to ostatni kontakt z taką osobą. Jest dookoła tyle pozytywnych, fajnych ludzi, po cholere zadawać się z burakami z problemami emocjonalnymi

Gość CarlaBruni_____
On jest odrobinę aspołeczny, ale w gruncie rzeczy pomijając wspomnianą sytuację miły. Po tym wszystkich unikałam go, ale teraz widzę, że nic do mnie nie ma i czasem nawet się uśmiechnie. Mimo to mam opory, żeby z nim rozmawiać.

Gość gość
nie trzeba uważać na każde słowo.wystarczy zadawać normalne pytania. ja też często odpowiadam na takie pytanie nie wiem co powiedzieć,ale nie jestem obrażona i nie okazuje złości...

Gość gość
No to jakie zdaniem Was, mądral nie lubiących takich pytań, jest właściwe wobec kogoś, kogo mało znamy, a nie chcemy być wścibscy?

Gość gość
Przypuszczalnie problem jest nie w samym pytaniu a w kombinacji z tym, że kiedy zadaje je osoba którą mało znamy, przerzuca ciężar konwersacji i znalezienia interesującego tematu na odpowiadającego. Przecież nie chodzi o rozmowę: - Cześć, co słychać? - W porządku, a u Ciebie - Też ok. Co z resztą ponownie przekazuje ciężar kontynuacji na osobę niezagadującą ;) - Generalnie dla osób które mają problem z rozpoczęciem takiej rozmowy: 1. kontakt via internet (facebook jak u autorki, czy inny) można z powodzeniem wykorzystać w celu odrobinę lepszego poznania drugiej osoby. Tu zaczepienie bez "Co słychać/" jest łatwiejsze: Zagadnięcie o polubiony/udostępniony artykuł, czy też rozpoczęcie rozmowy od wysłania linka do czegoś interesującego/zabawnego co ostatnio czytaliśmy/oglądaliśmy. 2. face to face To też nie takie trudne, naprawdę można zagadnąć o cokolwiek, na przystanku: "o cześć, czekam już 10 min na autobus, chyba coś się stało po drodze. w którą stronę jedziesz? -> od dawna tam mieszkasz? -> czemu się przeprowadziłeś? -> etc. w sklepie: "często robisz tu zakupy? -> ja właśnie kupuję składniki na obiad, będę dziś robić lasagne, a Ty, lubisz gotować? -> etc. na uczelni: no tu tematów jest mnóstwo, ostatni wykład, zajęcia, projekt, znajomy, event z życia uczelni, etc. - Jeśli ktoś jest nieśmiały/introwertyczny/"aspołeczny", ciężko nawiązać kontakt, to fakt. Należy zadawać dużo pytań, błahych, neutralnych emocjonalnie, odpowiednich do danej sytuacji, jak powyżej. Tworzyć preteksty do kolejnych zaczepień, już nie tym nieszczęsnym "co słychać?", a: "no i nie zdążyłam wczoraj na czas tam gdzie jechałam, był jeszcze korek po drodze, a Ty dojechałeś bez przeszkód?"; "Kiepsko mi wyszła ta lasagne, a tak lubię włoską kuchnię. Może zapiszę się na jakiś kurs gotowania. Słyszałeś o jakimś?/Co sądzisz o takich kursach, są coś warte?".