Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

SzlachetnaPaczkA

Polecane posty

Gość gość
brałam udział kilkakrotnie jako grupa przedszkolna. Rodzinę wybierała pani, więc nie miałam na to wpływu. Dawałąm na co mnie stać i z czego sama bym się ucieszyła, gdyby mi ktoś dał. Przeważnie skupiałam się na prezentach dla dzieci i te kupowałam nowe. Kiedyś był wymieniony w potrzebach telewizor - ale nie znalazł się chętny. Więc paczka poszła bez telewizora. Czy rodzina była rozczarowana -tego nie wiem .Mam nadzieję , że nie ., bo i tak dostali bardzo dużo- kilka dużych pudeł tego było. W tym roku dziecko już w szkole. W klasie rodzice nie chcieli brać udziału. A sama nie podołam kupić żywność , kurtki, buty, i jeszcze chemię . I bardzo żałuję

Gość gość
Cd . ale fakt , jeśli prawdę piszesz , to z tą lodówką przegięli. Sama bym taką przyjęła z pocałowaniem ręki, choć na biedę nie narzekam

Gość gość
to widzę, że w zależności od regionu takie są przepisy u nas jeśli nie spełnisz WSZYSTKICH wymagań nie zostaniesz zakwalifikowana do tej akcji, ba myśmy zgromadzili wszytsko i o wiele więcej (bo oprócz pomocy szkolnych, kupiliśmy jeszcze plecaki, stroje na w-f, daliśmy 2letniego laptopa) i opiekun powiedział, że bez NOWEJ lodówki paczek nie przyjmie!

Gość gość
To nie wiedziałam, że tak się dzieje. W takiej sytuacji, chyba bym wszystko zabrała i powiedziała, żeby spadał na drzewo.

Gość gość
mi o znajomych zależało żeby dać dobrą lekcję dzieciom opowiadalismy dzieciom, że rodzina ma dzieci, które nie mają tyle zabawek ile one i że trzeba się z tymi dziećmi zabawkami podzielić. Dzieciaki się spisały i pooddawały te najładniejsze, dwoje oddało swoje kieszonkowe, zależało mi, żeby doprowadzić to do końca.... Poza tym miałam przez ponad 3tyg 3/4 mieszkania zajęte kartonami....Naprawdę nie przypuszczałam, że pomaganie będzie tyle mnie kosztowało:) W tym roku tylko czytam, widzę tego samego opiekuna i zastanawiam sie czy darczyńczy mają ten sam problem co my rok temu:)

Gość gość
teraz poczytałam sobie co chcą rodziny we wschodu kraju....kurcze tam to dopiero jest bieda :o w naszych okolicach ludziom się w tyłkach poprzewracało;/

Gość gość
ludzie ale ta nowa pralka nie ma być nowa w sensie że ze sklepu i z paragonem ale nowa w sensie że obecna jest stara i zepsuta, nowa to jest odniesienie do aktualnego stanu rzeczy. Ja myślę że chodzi o sprawną pralkę po prostu.

Gość gość
ja ostatnio tez poszłam sobie kupić "nową" kurtkę do szmateksu :) dla mnie było nowa.

Tak, raz i dlatego tylko raz, że więcej razy nie znalazłam nikogo, komu moim zdaniem należy się pomoc. A ten jeden raz to była kobieta z jednym dzieckiem, której krótko przedtem zmarł mąż i dlatego jej sytuacja g***townie się pogorszyła. Nie zamierzam pomagać nierobom i rodzinom wielodzietnym/niemyślącym

Gość gość
wam się tak wydaje, że nowa to to samo co sprawna, ale ja się rok temu dowiedziałam, że nowa oznacza nowo kupioną! Opiekun wyraźnie na to zwrócił uwagę! Ja sobie tego nie wymyślam, tak usłyszałam rok temu

Gość gość
2 lata temu chciałam uczestniczyć w Szlachetnej Paczce, sama nie mam za wiele kasy. Chciałam oddać ubrania w świetnym stanie, ale dowiedziałam się, że muszą BYĆ NOWE i że nie mogę dać komuś samych ubrań, mam zrobić całą paczkę. Sprzedałam na Allegro

Gość gość
czesc. moze mi powiecie co zrobic i czy mozna przez internet? mam dwie reklamowki ubran do oddania (a moze znalazloby sie i wiecej, moze nawet zabawki) jedzenia niestety nie moge dac ani elektronicznych rzeczy bo sama kiepsko ciagne. te ubrania sa uzywane- ja w nich chodzilam znalazloby sie cos po siostrach czy rodzicach- nie mam mozliwosci jechac gdzies do opiekuna czy gdzies indziej. nawet dokladnie nie wiem jak to dziala. jak myslicie czy ktos (np jakis opiekun) moglby do mnie po to przyjechac?

Gość gość
Pani Anna (48 l.) mieszka z synami Piotrem (23 l.) i Krzysztofem (21 l.) oraz rodzicami Magdaleną (74 l.) i Antonim (80 l.). Przyczyną trudnej sytuacji są choroby domowników - Pani Anny choroba psychiczna, Pani Magdalena - niewydolność serca, cukrzyca, kłopoty z chodzeniem, Pan Antoni ma kłopoty z krążeniem i ciśnieniem. Synowie pani Anny pracują dorywczo, bo nie mogą znaleźć stałej pracy, mimo że podejmują różne dodatkowe kursy szkoleniowe. Dostają tylko nieregularne, niskie wypłaty. Ich ojciec od wielu lat nie łoży na ich utrzymanie. Pięcioosobowa rodzina mieszka w drewnianym domu. Centralne ogrzewanie opalają drewnem, bo węgiel jest drogi. Głównym źródłem utrzymania rodziny są emerytury dziadków, prace dorywcze chłopców oraz zasiłek z MOPSu pani Anny(3020 zł). Po odliczeniu wydatków na mieszkanie i leki dochód na jednego członka rodziny to 408 zł. Mimo to nie tracą pogody ducha. Nigdy dotąd nie prosili o pomoc i wsparcie, radzili sobie własnymi siłami. Zawsze pomagają sobie wzajemnie. Wśród największych potrzeb Rodzina wymienia żywność oraz buty. Będą wdzięczni za węgiel, bo rodziny na niego nie stać. Szczególne upominki: Magdalena - perfumy o zapachu kwiatowym. Anna - bombonierka (lubi śliwki w czekoladzie). Antoni - krawat w ciemne paseczki. Piotr i Krzysztof - woda po goleniu. Najważniejsze potrzeby: 1. Żywność 2. Buty - brakuje na nowe, chodzą po wiele lat w tych samych, niektóre próbują skleić, reperować. 3. Węgiel - bo rodziny na niego nie stać. ------------------------------------------------------------------------------- 2 dorosłych chłopów pasożytuje na dziadkach i jeszcze zaznaczone jest, że ojciec nie łozy na ich utrzymanie:D Zasada jest taka, że rodzice mają obowiązek utrzymywania dzieci do momentu aż skończą naukę. Kończysz się uczyć to marsz do pracy. Matka zamiast wykopać pasożyty prosi o sliwki w czekoladzie;P

Gość gość
tu uważam, że rodzina jest warta pomocy, szkoda że są z drugiego końca Polski ------------------------------------------------------------------------------------------ Pani Katarzyna (47l.) i Pan Adam (48l.) to rodzice ośmiorga wspaniałych dzieci: Marka (24l.), Olgi (22l.), Dawida (20l.), Beaty (18l.), Krzysztofa (14l.), Weroniki (12l.) oraz bliźniąt Wojciecha i Magdaleny (10l.). Przy tak licznej rodzinie nigdy się nie przelewało ale rodzice twierdzą, że nie jest tragicznie. 5 lat temu, kiedy rozbudowywali dom, w pożarze spłonęła stodoła, a wraz z nią również wiele materiałów budowlanych do wykończenia domu.Gospodarstwo odbudowali, a dom pozostał z 4 wykończonymi pokojami, w których mieszkają. 2 pokoje pozostają w stanie surowym do dziś, a ich wykończenie pozostaje w sferze marzeń. Głównym źródłem utrzymania rodziny jest gospodarstwo, praca obojga rodziców oraz zasiłek rodzinny na dzieci (3740 zł). Po odliczeniu opłat za mieszkanie (480 zł) ich całkowity dochód to 326 zł na osobę. Syn Marek aby zdobyć doświadczenie w zawodzie pracuje jedynie wolontariacko. Olga zdobywa nowy zawód odpowiadający na potrzeby rynku pracy. Dawid niedawno zdał maturę i aktywnie szuka pracy, a Beata jeszcze się uczy jak i pozostałe dzieci. Spytani o potrzeby rodzina zgodnie stwierdziła, że materiały budowlane to ich największe marzenie, a tak naprawdę największa potrzeba. Starsi synowie z mężem mogliby zimą dzięki temu wyremontować łazienkę i stworzyć 2 nowe pokoje. Brakujące sprzęty gospodarstwa domowego: Za namową męża Pani Katarzyna przyznała się, że od zawsze pierze w pralce wirnikowej, a ta już nie jest do użytku. Kiedy spytałam a pralkę automatyczną nie śmiała o nią prosić. Mówi, że starsze dzieci już same piorą ręcznie. ----------------------------------------------------------------------------------------------

Gość Czy ja wiem czy warta
Duzo dzieci, ogromne mieszkanie ktore mozna wynajac.

Gość gość
ale żeby wynająć np letnikom to tez trzeba je wyremontować....

Gość gość
Może z tymi nowymi rzeczami to chodzi o to,że cała ta szlachetna paczka to jest przecież prezent a nie daje się w prezencie używanych rzeczy. Nawiasem mówiąc dostałam raz w prezencie krem z odbitym paluchem, bo widać koleżanka nie mogła się powstrzymać, żeby go nie wypróbować i zachwycona nie byłam. Nie chodzi o to, żeby dać to co mi już niepotrzebne tylko bardziej coś sobie ująć, żeby poczuć, że daję. To moje rozumienie szlachetnej paczki. Ale jednak pralka czy telewizor to chyba trochę przesadne życzenie

Gość gość
rozumiem, że można chcieć nowe buty nowe kosmetyki ale nowy telewizor czy nowa pralka to już jest przesada:P

Gość gość
policzmy nowe Tv- 1000-2000 pralka 1000-2000 lodówka 1000-3000 w najoszczędniejszej wersji 3tyś, ale raczej 3 z hakiem do tego jedzenie, ubrania, buty, kosmetyki, środki czystości no i specjalne upominki:P na wschodzi kraju zdarza się opał to kolejne 3-5tyś policzcie ile trzeba wydać na taką pomoc

Gość gość
mi się wydaje że używaną też by wzieła

Gość gość
wydawać to ci się może, opisałam co przeżyłam rok temu z używaną, ale na gwarancji lodówką

Gość gość
to widocznie ta rodzina nie potrzebowała pomocy ot co

Gość gość
organizujemy paczkę jako szkoła. Rodzina potrzebuje kuchnię gazową. Opiekun WYRAŹNIE zaznaczył, że nie musi być nowa, ważne żeby była sprawna. Tak więc zależy to pewnie od opiekuna i od faktycznej sytuacji rodziny potrzebującej. Przecież niewiele jest osób, które mogą komuś kupić nową kuchnię czy lodówkę ...

Gość gość
wiać wymagania są inne w zalezności od regionu jak pisałam czytałam potrzeby rodzin mieszkających na wchodzie i są o wiele mniej wymyslne niż na zachodzie na wschodzi proszą gł o sprawne sprzęty domowe, środki czystości, jedzenie, ubrania na zachodzie NOWE sprzęty domowe, środki czystości, jedzenie, ale tutaj pojawiają się też prostownice, perfumy, lokówki, płyty cd widać dużą różnicę pomiędzy życiem na wschodzie a na zachodzie:P

Gość gość
Piotrem (23 l.) i Krzysztofem (21 l. - dobre, dorośli faceci i nie pracują, miałam 18 lat i poszłam do pracy i już 30 lat orzę za najniższa krajową, po to aby nie zdechn... z glodu w tym pieprzo..... kraju

Gość gość
Pani Magdalena (25 l.) mieszka razem ze swoją mamą Joanną (50 l.). Ze względu na rozstanie z życiowym partnerem (1,5 roku temu) samotnie wychowuje córkę Julię (15 miesięcy). Pani Magdalena nie pracuje od 2 lat.W domu zajmuje się córką, nad którą opieki nie ma komu powierzyć, a na opiekunkę po prostu Jej nie stać. Stara się o przyjęcie Julii do żłobka, aby móc podjąć pracę. Rodzina mieszka w jednopokojowym, zadbanym mieszkaniu z kuchnią. Dochód rodziny to łącznie 1937 złotych- składają się na niego przychody z zasiłków i alimenty od ojca Julki..... no idealna rodzina do SZP

Gość gość
Dziewczyny a jak to jest z kompletowaniem takiej paczki? Załóżmy że chcę pomóc jakiejś rodzinie ale stać mnie tylko żeby wydać na to kilkaset zł. A w większości list znajdują się sprzęty AGD, nowe buty, odzież etc, wszystko o wartości grubo ponad tysiąc albo nawet kilka tys złotych. Czy mogę zrobić paczkę tylko z żywnością i kosmetykami? Czy jak się zdecyduję to muszę kupić wszystko co jest wypisane?

Gość gość
jeśli wybierasz rodzinę, to musisz spełnić wszytskie potrzeby:P tak jest u nas

Gość gość
Oo no to przykro mi ale nie pomogę. Nie wiem czy udałoby mi się znaleźć rodzinę/osobę której wartość paczki nie przekracza kilkuset zł. Nawet wspólnie z naszymi rodzinami nie moglibyśmy sobie pozwolić na zakup nowej pralki, lodówki etc. Nie jesteśmy bogaczami i nie zbywa nam chciałam pomóc w granicach swoich możliwości ale skoro się nie da to trudno.

Gość gość
można taką paczke zrobić w wiele osób, ale jak się przeliczy ile rodzina chce, poczyta ile mają na czysto na jedzenie i inne rzeczy to okazuje się, że są bogatsi od niejednego z nas:P