Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Roxi_Sosnowiec

Ciąża a zwolnienie z pracy i zatrudnienie u innego

Polecane posty

Gość Roxi_Sosnowiec

Witam, proszę o rzetelne wypowiedzi poparte faktami i przepisami. W sierpniu tego roku podpisałam umowę o pracę na czas nieokreślony,jako przedstawiciel ubezpieczeniowy, we wrześniu dowiedziałam się że jestem w ciąży ponieważ miałam krwawienia i zostałam wysłana do szpitala.Od tej pory jestem na zwolnieniu lekarskim, ciągnę je ponieważ pracodawca powiedział, że nie ma dla mnie pracy w tym stanie (czuje się dobrze i na siłach by pracować),z tytułu zwolnienia lekarskiego doczepił się ZUS (wiadomo krótkie zatrudnienie),prowadzone jest jakieś postępowanie wyjaśniające,mój pracodawca otrzymał pismo by zgłosić się do ZUS celem złożenia oświadczenia oraz przedłożenia dokumentów kadrowo-płacowych( dokumenty wysłał mailem),ale osobiście nie zgłosił się do urzędu i powiedział mi, że nie zamierza tego robić. Trwa to już długo ja jestem bez środków do życia,szukałam pracy (zaznaczając w aplikacji że jestem w ciąży), zadzwonił do mnie przedsiębiorca,byłam na rozmowie, zgodził się mnie zatrudnić pod warunkiem,że po urlopie wrócę do pracy,a teraz będę świadczyć pracę możliwie jak najdłużej. Umowa o pracę, na najniższej krajowej.Mam teraz pytania następujące: czy mogę złożyć wypowiedzenie o pracę gdy w Zus toczy się sprawa? Czy zostaną mi wypłacone zaległe świadczenia chorobowe? Czy pracodawca jeśli nie zgłosi się do Zus (mija już 2 tygodnie od wezwania),na wezwaniu miał 7 dni od daty otrzymania pisma się zgłosić, poniesie jakieś konsekwencje?

Gość gość
Zus może się doczepić ze nowy pracodawca zatrudnił osobę niezdolną do pracy skoro jesteś w ciąży, tym bardziej na zwolnienieu gdyż ciąża zagrożona, od strony prawnej sytuacja bardzo niekorzystna i pewne znowu będą cie sprawdzać. Miałam kiedyś tak że w trakcie trwania ciąży kończyła mi się umowa z pracodawcą, byłam na zwolnieniu i miałąm w tym czasie zasiłek jednak chciałąm umowe przedłużyć żeby w momęcie porodu być osobą zatrudnioną i mieć prawo do macierzyńskiego, niestety w kadrach oświadczono że jako że jestem na zwolnieniu nie jestem zdolna do pracy i ne mogą przedłużyć umowy z osobą jezdolną do pracy bo Zus oczywiście się przyczepi, więcmyśle że u ciebie jest bardzo podobna sytuacja, jesteś na zwolnieniu więc jak ktoś zatrudni taką osobe w ciązy znowu będzie miała Zus na karku

Gość Roxi_Sosnowiec
Chcę przerwać zwolnienie, czuję się dobrze, z ciążą wszystko w porządku, ten pracodawca wydaje się być uczciwy i nawet jeśłi byłaby kontrola myślę, że przedstawiłby wszystkie dokumenty, zjawił się u pracodawcy. Chodzi mi tylko o to czy jest to legalne, podczas gdy w ZUS jest prowadzone postepowanie, czy mogę zmienić w tym czasie pracodawce. Teraz we wtorek kończy mi się zwolnienie.