Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Conquest

Wyrzekłem się katolicyzmu w wieku 15 lat

Polecane posty

To było w roku 2001. Zrobiłem to pod wpływem przeczytanego Nowego Testamentu. W owej decyzji trwam do dzisiaj i uważam, za najbardziej dojrzałą w całym moim życiu...

Gość Tris345
Niewierzącego nie obchcodzą tematy religijne i dyskusja na ich temat.

Gość gość
No proszę, dzieciaczki 15-letnie pozjadały wszystkie rozumy świata i potem już nic im do główki nie przybywa,

15.12.13 [zgłoś do usunięcia] gość - umiesz czytać ze zrozumieniem? To było w roku 2001. Teraz mam 28 lat...

Gość Tris345
Jak widać nadal o tym myślisz.

To, że świadomość i Ewangelie otwierają oczy. To pokój uczuciowy. Miałem prawo napisać o swoich

Mylisz się. Ewangelie to jedyny racjonalny fundament na którym powinniśmy opierać relacje międzyludzkie. Prawo Mojżeszowe mówi nam jak powinno wyglądać prawo. Ewangelie, jak powinien wyglądać nasz stosunek do ludzi. Tylko miernoty tego nie zrozumieją...

Gość gość
plis....realacje miedzyludzkie mozemy opierac takze na prawie rzyzmskim i innych stworzonych prxez starozytnych super fajnych myslach

Wrzystkie zostały napisane w I wieku naszej ery, więc za życia świadków i przez świadków (czterech Ewangelistów). Ewangelia Marka była pierwsza. Ewangelia Jana ostatnia..

Gość gość
tak, ale nie wszystko w tych Ewangeliach jest cacy. Pisane były w czasach gdy chrześcijaństwo było prześladowane, więc to co robili rzymscy władcy jest wybielone, np Piłat. A propos Piłata dlaczego w kościele koptyjskim jest uważany za świętego?

Piłat chciał uwolnić Jezusa, ale źli żydzi go szantażowali. Nie wiem. Nie znam egipskiego kościoła. Poza tym prawo rzymskie nie jest prawem uniwersalnym. A za takie właśnie uniwersalne prawo lus=dzkie możemy uznawać treść kazania na górze.

Codo samego jezusa to w zasadzie oprócz tych ewangelii nie ma dowodów na jego istnienie. To tak jakby twierdzic, że istnieje yeti albo wielka stopa bo ponoc ktos je tam widział. Przeważnie są to świadkowie żywo zainteresowani ze wzgledów ekonomicznych uwiarygadnianiem takich legend

Gość gość
piłat go zabił, skazał na śmierć, jeszcze z niego drwił a polscy katolicy nadal mysla ze to wina zydow, co za durni wyznawcy

Fajnie. Opierać prawa na słowach, czynach i życiu wymyślonego proroka. Proponuje zrobic to samo z Władcą Pierścieni albo bajkami ezopa:P

Gość gość
ja stosuje prosta zasade "nie czyn drugiemu co tobie nie mile" i nie trzeba bibli do tego

Piłat chciał wypuścić Jezusa. To żydowski establichment najpierw osądził Jezusa (Sanhedryn), a następnie wysłał przed Piłata, który chciał go wypuścić, robiąc tym samym na złość żydostwu. Jako, że Piłat lubił poniżać żydostwo kwestionując jego władzę. Jakby nie było Barabasz był dla żydów bohaterem (zelota walczący o wypędzenie rzymian z judei), a kilkaset później faryzeusze opluli Jezusa spisująć talmud. W talmudzie jest napisane, że Jezus był słusznie skazany. Do tego jest tam zawarte kłamstwo, że Jezus był powieszone na krzyżu na widok publiczny. Tak więc strzeżcie się talmudystów!!! Bo są oni wielkimi kłamcami...

To nie ma znaczenia, bo dzisiejsze żydostwo, to po pierwsze głównie talmudyśc***** drugie głównie aszkenazyjczycy. A wiadomo, że aszkenazyjczycy są mieszańcami tak naprawdę. W aszkenazyjczyku, izraelity jest od 10 do 60%.... Dzisiaj porządnych żydów jest tylko nikły odsetek...

To, że ówczesne świątynne żydostwo nie jest tym samym, co dzisiejsze talmudyczne żydostwo. Dzisiejsze żydostwo opiera się na nauce faryzeuszy, których Jezus zwalczał.

Gość gość
To po co o tym piszesz? Odpowiedź jest jedna > Dęczy cię sumienie i Szukasz Boga. Proste!!!

Gość gość
a ja w 2001 doswiadczyłam po raz pierwszy tego, że obchodze Pana Boga

Nie są tacy sami, jak żydzi z czasów Jezusa. Dzisiejsza religia żydowska opiera się głównie na talmudzie, który został napisany przez kłamców opluwających Jezusa i który w tamtych czasach nie istniał. Ten nikły odsetek porządnych żydów to żydzi mesjańscy, czyli żydzi - chrześcijanie (żydzi uznający Jezusa za Mesjasza) Talmudyści nie uznają Jezusa za Mesjasza. Talmudyści to około 95% współczesnych żydów. Aszkenazyjczycy, mający w dużym stopniu pochodzenie chazarsko - słowiańskie to 95% współczesnych Żydów. Językiem aszkenazyjczyków do 47 roku był jidysz, czyli dialekt niemieckiego tak de facto...

Ale faryzeusze byli oponentami Jezusa. Cały talmudyczny judaizm jest głównie dziełem faryzeuszy..

Gość gość
Jak mozna napisać coś co opluwa kogoś, kto nigdy nie istniał. A może istniał i wlasnie dowodem na to jest Talmud?

miszcz_kozery - faryzeusze byli niby uczeni w piśmie. Naprawdę tworzyli powoli prawo niepisane, czyli żydowską tradycję. Mamy tego przykład, kiedy czytamy, jak Faryzeusze naskoczyli na Jezusa i jego uczniów, za to, że ci jedli chleb nieumytymi rękoma. W Prawie Mojżeszowym nigdzie nie ma takiego przepisu. Dlatego żydowska tradycja to nie to samo, co Prawo Mojżeszowe i jest dziełem faryzeuszy...

Takie, że nieliczni żydzi wyznający Jezusa i nieliczne grupy prawdziwych chrześcijan, które zeszły do podziemia będą właśnie najprawdopodobniej zalążkiem przyszłego ludu Bożego, gdy Bóg zstąpi do Jerozolimy. W Piśmie jest napisane, że nieliczni żydzi się nawrócą do Jezusa: "Lecz na dom Dawida i na mieszkańców Jeruzalemu wyleję ducha łaski i błagania. Wtedy spojrzą na mnie, na tego, którego przebodli, i będą go opłakiwać, jak opłakuje się jedynaka, i będą gorzko biadać nad nim, jak gorzko biadają nad pierworodnym" Zachariasza 12:10

Gość gość
właśnie po co gadasz o czymś na czym się kompletnie nie znasz i nie masz żadnego pojęcia o tym ? piszac takie bzdety jak wypisujesz robisz z siebie jedynie zarozumiałego przygłupa który mówi o czymś , o czym nie ma zielonego pojecia ale dobrze że w końcu to zauwazyłeś