Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy są tu mamy które donosiły ciążę z niewydolnością szyjki

Polecane posty

Gość gość

za którym razem udało wam się donosić? w którym tyg urodziłyście? co ile miałyście wizyty kontrolne?

Gość gość
Mam niewydolną szyjkę, mam założony pessar, jestem w 33 tygodniu ciąży.

Gość gość
a możesz napisać coś więcej ? jak często masz wizyty lekarskie? bierzesz jakieś leki? czy to pierwsza ciąża? U mnie pierwsza ciąża poronienie, a druga niewydolność szyjki wyszła w 22 tygodniu i niestety nie udało się, i teraz się zastanawiam jak będzie wyglądało postępowanie w kolejnej ciąży.

Gość gość
Pierwsza ciąża, w 24 tygodniu okazało się, że szyjka jest niewydolna. Lekarz od razu założył krążek. Wizyty mam co 3 tygodnie, mam się oszczędzać, biorę luteinę dopochwowo plus nestatynę (czy jakoś tak), oraz magnez 3x2 i nospę. Chyba tyle. Tak jak mówię, jestem teraz w 33 tygodniu, za 3 tygodnie lekarz ma krążek wyciągnąć.

Gość gość
cześć Autorko, tak się stało, że w drugą ciążę zaszłam pół roku po porodzie pierworodnego synka, organizm wiadomo nie wrócił jeszcze do formy sprzed ciąży, do tego byłam zmęczona bo cały czas opieka nad dzieckiem ( oprócz męża wieczorami nikogo nie mam do pomocy ) i w drugiej ciąży od początku musiałam nosić synka, który ważył juz ok 8 kg. Efektem była obniżona macica, skrócona szyjka prawie do zera, czyli ciąża zagrożona i ryzyko poronienia w każdym momencie. Lekarz kazał wyeliminować a w zasadzie ograniczyć dźwiganie synka do niezbędnego minimum no i założył mi pessar. Na razie jestem w 20 tc i jest w porządku, szyjka się wydłuzyła, chyba ten pessar mi ją uratował...

Gość gość
Ja nie dzwigalam nie pracowalam bylam na zwolnieniu, jedynie chodzilam po domu choc w domu tez jedynie obiad zrobilam a tak lezalam. Szyjka skrocila mi sie z 3 cm na 1,5 i rozwarcie na 4 cm. Po kroplowkach z magnezu mialam na 2 cm rozwarcie ale mi nic nie zalozyli kazali czekac i po paru dniach urodzilam bo lekow tez zadnych nie dostalam.

Gość gość
Urodziłam 3 dzieci, w każdej ciąży miałam niewydolną szyjkę. Zażywałam lekarstwa (wycofany już w tej chwili fenoterol) i starałam się oszczędzać, sporo leżeć. Pierwsze dziecko urodziłam tydzień przed planowanym terminem, pozostałą dwójkę dokładnie w dniu wyznaczonego terminu. W moim przypadku obyło się bez krążka, mimo że szyjka za każdym razem skracała się do zera.

Gość gość
pierwsza ciąża, szyjka zaczęła się skracać w 26 tyg, dostałam fenoterol, luteinę, nospę i miałam leżeć, krążka nie było. Nie leżałam bo nie mogłam (pomagałam mężowi w opiece nad matką), ale starałam się nie dźwigać, donosiłam do 37 tyg, córka ma dziś 19 miesięcy :D

Ja od miesiąca leżę, szyjka mi się skraca od 22 tc. Jakoś udało mi się dotrwać do 30 tygodnia. Przydałoby się jeszcze co najmniej 6, jutro idę do lekarza (chodzę co 2 tyg.) i on zdecyduje, czy szpital, czy dalej leżenie w domu. Pierwsze dziecko urodziłam przed czasem, ale bez dramatu, bo w 35 tc. Wszystko jest z nim ok. Drugą ciążę poroniłam, potem jeszcze urodziłam zdrowego synka w 36 tc. Teraz mam nadzieję, że dotrwam do tego 36 tygodnia. Chociaż w poprzednich ciążach brałam fenoterol, żeby ograniczyć do minimum skurcze, które skracały mi szyjkę. A teraz tylko nospa, magnez i luteina. Boję się, że to nie pomoże