Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszczędnaaaaa

skad ta moda na kredyty

Polecane posty

Gość oszczędnaaaaa

powiedzcie czy jest ktos tutaj kto nie ma kredytu? Skąd sie wziela ta moda? Jakos nasze mamy i babcie potrafily zyc bez kredytow! dokąd ten świat zmierza?:(

Gość Raisa Gorbaczowa
znasz pojecie: kredyt zaufania?

Gość gość
co roku rząd zadłuża kraj na o wiele większą skale niz mozna to sobie wyobrazić

Gość gość
Bo Polacy lubią żyć ponad stan. Koleżanka w pracy lub sąsiad coś mają? To ja też muszę i wezmę kredyt. Kredyty na inwestycje rozumiem, na życie, wakacje lub święta to skrajny idiotyzm.

Gość gość
uważasz, ze to jest moda? to koniecznośc dla wielu ludzi, żeby mieć własne mieszkanie...no pewnie, ze nasze babcie i mamy zyły bez kredytów, ale wtedy nie było problemów bezdomności...bezrobocia, czy pracy niewolniczej za śmieszne pieniądze

Gość gość
Wszystko zależy od tego co chcesz kredytować. Wśród kredytów dla osób prywatnych (czyli nie przedsiębiorców) kredyty na cele inwestycyjne są niewielką częścią wszystkich udzielanych kredytów. Większość kredytów jest przeżerana. A potem jest płacz skąd się biora problemy finansowe.

Gość oszczędnaaaaa
ja wole sobie czegos odmówić, albo kupić np za pół roku niż się zadłużać. Dokładnie, kredyt na święta to już totalna porażka!! Zastaw się a postaw się! a pozniej caly rok splacania, echh Polacy

Gość gość
nasze babcie nie mialy takiej opcji, a poza tym ogolnie byla bieda i inny standard zycia. moglibysmy przeciez, jak nasze babcie mieszkac z rodzicami/tesciami. Ale stac nas na kredyt, wiec wole placic bankowi odsetki, niz kisic sie z rodzicami bo to zabije prawie kazde malzenstwo. Kto normalny odlozy przed 30stką 300 tysiecy na swoj dom?

Gość gość
chyba zapanował kult konsumpcjonizmu ,widac to w galeriach handlowych

Gość gość
konsumpcjonizm który przyszedł z zachodu musisz mieć nowe ciuchy co sezon, musisz mieć wypasioną chatę, samochód..... dziwne że za granicą, naprawdę sławni i bogaci mają w doopie modę i to w co się ubierają, tylko u nas każdy idąc w weekend do centrum handlowego ubiera się jak na odpust 15 lat temu gdy chodziłam w Stanach po centrach handlowych nie czułam się ubrana gorzej od reszty, nie zwracałam uwagi na modę, fryzury czy makijaże, nie czułam się gorsza bo tam nikt nie dbał przesadnie o to co nosi a u nas rewie mody

Gość gość
mialas bogata mamusie i tatusia,dali ci na mieszkanko,zycie,to nie zrozumiesz tego,co cale zycie tyra i musi wziac kredyt,zeby mial gdzie mieszkac.Inne czasy.Czemu nie zbudujesz szalasu,jak dziadkowie:D?Nie majac ekstawaganckich mebli,telewizora,neta itp?Ja tez nie zrozumiem takich idiotek/ow.ktorzy pisza,co im slina na jezor przyniesie🖐️

Gość gość
"nasze babcie nie mialy takiej opcji, " g***o prawda, kiedyś były kasy zapożyczkowe w zakładach pracy dofinansowywanie do kolonii itp. po prostu nic o tym nie wiesz

Gość gość
zawsze jest na cos moda, teraz moda na kredyty, ,,,,,,,,,,,,to nie moda tylko zawisc, inni maja domy samochody zagraniczne wczasy TO JA TEZ tylko co robic jak nie ma kasy ano kredyt,by nie byc gorsza,

Gość gość
moda? chyba sobie kpisz. gdyby nie kredyt to bysmy z mezem cale zycie musieli wynajmowac mieszkanie bo na kupno w warszawie za 500 tys bysmy zbierali 20 lat albo i lepiej

Gość gość
praca była obowiązkiem i nawet największy nieuk miał szansę na pracę domy były z przydziałów, mieszkało się w wiele pokoleń lub w wieku 30 lat odziedziczało coś po starszych krewnych wtedy ludzie żyli krócej więc mając 30 lat była duża szansa na mieszkanie po cioci czy babci, dziś babcinki dożywają ponad 90 lat i nierzadko przeżywają własne dzieci nawet skromnie zarabiający mogli uzbierać na własne mieszkanie czy budowę domu bo koszty życia były mniejsze: opieka zdrowtona praktycznie za darmo, leki na ryczałt czyli np. płaciło się grosze za antybiotyki czy syropy jestem stara więc jeszcze pamiętam te czasy gdy większość leków była za darmo czy za symboliczne opłaty

Gość oszczędnaaaaa
nie mam bogatych rodziców, pochodze z rodziny patologicznej, nie obrażaj mnie proszę. Całe dzieciństwo przeżyłam w biedzie, a mama jakoś nigdy całe szczęście nie brała kredytów, bo można żyć skromnie...

Gość gość
Ta moda to z głupoty. Czasami trzeba wziąć jakiś kredyt, ale to szczegolna sytuacja.Ale biora na wszystko i potem maja problem,jak chociazby ci od frankow szwajcarskich.Oni to zrobili swietny interes!!!!A niech biora, jak maja jeszcze za mało problemów.

Gość gość
życie było inne i ludzie byli mniej wymagający jadło się proste potrawy bo tak było zdrowiej i taniej mięso raz w tygodniu, dużo zup i warzyw rzadko kto miał telewizor czy samochód komunikacja miejska była tania po co wydawać na paliwo skoro praca była przeważnie blisko i samochód był zbędny dziś samochód równa się dojazd do pracy i możliwość zarobkowania ciuchy nosiło się tak długo aż się znosiły, butów miało się dwie pary: na lato i na zimę pomyślcie ile byście zaoszczędzili gdybyście nie kupowali zbędnych ciuchów i agd, książek, płyt, gier, kosmetyków...

Gość gość
moda? chyba sobie kpisz. gdyby nie kredyt to bysmy z mezem cale zycie musieli wynajmowac mieszkanie bo na kupno w warszawie za 500 tys bysmy zbierali 20 lat albo i lepiej ---------masz mieszkanie za 500tys, to chyba twoja fanaberia, ja w zyciu bym przez 20 lat nie uzbierala, duzo zarabiasz widocznie , co miesiac odkladam 400zl. aby miec na czarna godzine i w drugim miesiacu zawsze wydaje, zawsze mi cos wypadnie, o mieszkaniu za 500tys moge pomarzyc, mieszkam w mieszkaniu wlasnosciowym ,niezly stan teraz wzielabym za niego 160tys,

Gość gość
nie ma się kasy to i przyjaciół brak

Gość gość
kazdy ma jak ma.Nie zycz drugiemu,co tobie nie mile zawistna babo powyzej,bo watpie by to byl facet.Ja kredyt wzielam na mieszkanie,zeby sie nie gniezdzic w jednym m2 ze starymi rodzicami,ktorzy niestety nie zaradni zyciowo,nie pomysleli o starcie dla dzieci-niech se sami zarobia,z takiego zalozenia wychodzili:-o.Luksusow nie mam,w krysztalowej wannie sie kapie:-o

Gość gość
kazdy orze jak może

Gość gość
kazdy ma jak ma.Nie zycz drugiemu,co tobie nie mile zawistna babo powyzej,bo watpie by to byl facet.Ja kredyt wzielam na mieszkanie,zeby sie nie gniezdzic w jednym m2 ze starymi rodzicami,ktorzy niestety nie zaradni zyciowo,nie pomysleli o starcie dla dzieci-niech se sami zarobia,z takiego zalozenia wychodzilipechowiec.gif .Luksusow nie mam,w krysztalowej wannie sie kapiepechowiec.gif -----babo ,sama jestes zawistna, liczyłas tylko na rodziców, a to księżniczka sie znalazla, do roboty a nie kredyty, dlaczego rodzice mieli ci dac,

Gość gość
ja mam ciasne ale własne

Gość gościówka1111
lepiej żyć skromnie ale bez kredytów

Gość gość
11.02-splodzic dzieci,to kazdy niedorozwoj umie.Ja sama mam 2,ale mysle o ich przyszlosci,by mialy lepiej,niz ja mam.Ksiezniczka nigdy nie bylam,bo pracuje od 18roku zycia i zlamanego grosza od rodzicow nie dostalam,jedynie kopa,zeby zleciec ze schodow,bo juz czas na wyjazd z domu:-o,wiec niestety nie dopieklas mi:)

Gość gość
wcale mi nie zalezy by c***opiec, mnie tez nic jakos nie dali rodzice ani domu ani mieszkania, wyprawili wesele i cos kasy ,,ale ich kocham i szanuje, tez mi nie jest latwo ale w zyciu do glowy mi nie przyszlo by za to oskarzac rodzicow, oczywiscie rozni sa rodzice ale czemu akurat tak liczylas na rodzicow, znam duzo osob ktorym rodzice nie dali mieszkan ani kasy i zyja w szacunku, bo miloscia szacunkiem nieraz zdzialasz wiecej niz sama kasa, moze masz to mieszkanie za 500tys, ale jestes zla osoba , ja mam niej ale jestem szczesliwa

Gość gość
Pierdziele zakupy świąteczne, a stac mnie na wszystko na co mam ochotę. Szkoda mi kasy na pierdoły i góry żarcia, które po świętach się marnuje. Kredyty są mi nie potrzebne, wolę co miesiąc coś odłożyć niż spłacać cały rok 3 dni świąt.

Gość gość
nie szanuje rodzicow,bo nie dali mi milosci,wsparcia i nie zapewnili podstawowych potrzeb do egzystencji,wiec nie osadzaj kogos,jesli nie znasz sytuacji.Nie kazdy rodzic zasluguje na miano rodzica.Tyle w temacie:-o

Gość gość
i wychowujesz dzieci na rozkapryszonych bachorów