Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmama

Czy ZNAJOMI odsuneli się od was z powodu dziecka

Polecane posty

Gość gość
Znam to. Miałam dobrą koleżankę z liceum, był taki w życiu momemt że niemal co sobotę jeździłyśmy na dyskotekę pobawić się i "na łowy" :P, miałyśmy 20-21 lat. W końcu ja poznałam na jednej z imprez faceta, i ona zaczęła mi fochy strugać (z zazdrości), chodziła wiecznie obrażona na mnie. Ale niedługo potem ona poznała faceta, zostali parą i uspokoiło się z jej zazdrością. Jak ja się zaręczyłam, to mało co do mnie odzywała się, a starałam się z nią utrzymywać kontakt, lecz nie dało się, bo ona oczywiście była nie zaręczona. I wkurzyłam się, nie zaprosiłam jej na mój ślub. Jedynie co to po tej sytuacji, miałyśmy się w znajomych na fb, zero smsów, wiadomości, nic po prostu. A jak urodziłam dziecko to usunęła mnie z fb. W doopie trzeba mieć takich "znajomych" :D. Na szczęście mam swoją ekipę koleżanek z którą trzymam się od podstawówki, może nie aż tak często, bo niektóre z nich pracują za granicą, ale dość często są w PL. Są wolne, nie mają dzieci a mimo to kontakty nawet są częstsze niż przed porodem, bo są zakochane w mojej córeczce :). Nie ma w nich zawiści i zazdrości.

Gość gość
To po co sama proponuje, żeby się zgadać? Po co zaczepia mnie wiadomościami "co u ciebie, musimy pogadać koniecznie, dawno nie rozmawiałyśmy" a potem, jak przychodzi do konkretów, to milczy? Bo ja nie rozumiem. Ja jak z kimś nie chcę utrzymywać kontaktów, to nie zaczepiam i tyle. Mamuśki mają jakąś inna logikę, czy co? A co do tego podobieństwa wykształcenia, itd- ja nie wiem jak wy, ale mam innych dzieciatych znajomych którym moja bezdzietność nie przeszkadza- niestety są nieliczni; mam bezdzietnych, z różnycm wykształceniem, stanem majątkowym, statusem społecznym- liczy się po prostu, czy macie sobie coś ciekawgo do powiedzenia, a nie "udzie przyjaznia sie z podobnymi sobie. z podbnym wyksztalceniem - w sensie wyzsze czy zawodowe, z podobnym portfelem, z podobnym stanem rodzinnym, z podobnymi zainteresowaniami. czy was dziwi, ze majac wyzsze wyksztalcenie nie mam wsrod znajomych ludzi po zawodowce?"- tak, dziwi mnie to- ja też mam wyższe wykształcenie i mam przyjaciół po zawodówce- są często owniejsi niż ci z fochami i pretensjami do świata, bo oni wykształcenie mają... Ludzkość ogólnie jest dziwna, nie wiem co teraz w głowach ludiom siedzi....

Gość gość
a moze jej nie chodzi o to, ze nie masz dzieci? nie wpadlas na to? a moze ciekawsze sa dla niej zdjecia dzieci innych znajomych niz ty? a ze sama zagadala - moze z nudow? ja za bardzo nie wiem, o czym mialabym z osoba po zawodowce gadac. co innego small talk, a co innego przyjazn i regularne spotykanie sie. inaczej ptredzej czy pozniej zrobi sie foch, bo ktos komus czegos zazdrosci.

Gość Jamalami
No skoro zdjęcia dzieci obcych ludzi są ciekawsze niż dorosła, dojrzała osoba, z którą ma się wspólne lata przeszłości, wspomnienia, poglądy dzielone na wiele rzeczy- to świadczy tylko o tym, jak ograniczeni stają się niektórzy ludzie wraz z posiadaniem potomstwa. Rozumiem zachwyt nad swoim, brak czasu, ale ciamkanie nad czyimś potomstwem tylko dlatego, że ma się dzieci w podobnym wieku, a ignorowanie zdrowych, dojrzałych, wieloletnich relacji to moim zdaniem cofanie się mózgu do macicy, nic więcej. A potem jest płacz "Tracę znajomych odkąd mam dziecko, nikt mnie nie rozumie"...

Gość zamałążabęmamnatalerzu
Znajomi jak widać moga odsuwać się zarówno z powodu dziecka, jak i braku dziecka- powiem jedno, tacy znajomi to nie znajomi, olać ich i szukać normalnych. Odsunąc się czy zerwać znajomość to można z powodu nielojalności, oszustwa, zdrady- ale z powodu dziecka czy jego braku? Z powodu poziomu wykształcenia? z powodu różnicy w statusie majątkowych? No przepraszam, jeśli to dla was normalne, to nieźle tu kogoś porypało. Liczy się tylko i wyłącznie lojalność, porozumienie, sympatia, nic więcej. Dzieci czy nie dzieci- ludzie potrafią być jednakowo bezwartościowi, szkoda tylko, że ci dzieciaci swoim młodym przekażą tę pustkę która mają w sobie...

Gość gość
ja sie od nikogo nie odsunelam przez poziom wksztalcenia, ja po prostu nigdy nie zadawalam sie z ludzmi, ktorzy sa gorzej wyksztalceni - nie liczac podstawowki ;).