Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezdroże

Czy można być wierzącym po swojemu

Polecane posty

Gość bezdroże

nie chodząc do kościoła ale przestrzegając przykazań ? kieruję się etyką i logiką. Trudno mi uwierzyć w bajki głoszone w kościele, jednocześnie mam przeczucie, że gdzieś w tym wszystkim jest ziarnko prawdy lub chodzi o morał jak w każdej bajce. Znam ludzi którzy zginęli by pewnie na skutek własnych poczynań, gdyby ktoś ,,wyższy,, czyli ksiądz nie powiedział mu co jest złe a co dobre.

Gość gość
a niby kto ci zabroni? twoje zycie, twoj rozum i wybór.

Gość ecce homo
ksiadz to tez tylko czlowiek 🖐️

Gość bezdroże
Podobno tak myśląc nie mam szans na życie wieczne, w które i tak nie wierzę.

Gość gość
życie wieczne, całą wieczność z tymi przygłupami, radiomaryjnymi, w tym zyciu ledwo idzie wytrzymać, a cała wiecznośc.....

Gość Płaszczem Jondro Ziemi
można, każdy sceptyk tak wierzy. Każdy w coś wierzy. Nie każdy jest silny na tyle by się przyznać. Ale to nie ważne.

Gość bezdroże
Nie rozumiem dlaczego kościół mnie/mój pogląd potępia gdy ja wykazuję tolerancję i nie potępiam ich. Jednak niektóre ich poczynania nie podobają mi się i wole porozmawiać sobie z Bogiem bez pośredników.

Gość gość
Jasne, że można. Ale nie można potem wymagać, żeby kościół dostosowywał się do Twojej wiary "po swojemu". Czyli np. w przypadku ślubu kościelnego.

Gość gość
a czy mozna pracować po swojemu powiedz szefowi albo nauczycielce ze lekcje albo praca po 4 godziny i jeszcze płacili po 2 tys zł

Gość Płaszczem Jondro Ziemi
wiara != praca (obowiązki). Wiara jest dobrowolna.

Gość bezdroże
Poczytałam to co w linkach i nic nie mam sobie do zarzucenia prócz tego, że nie chodze do kościoła i nie moge jakos uwierzyć, jak to możliwe, że nikt go nie widział (Boga) a są jakieś księgi i przekazy. I dlaczego nic takiego nie było zanim Jezus się narodził ? Moją ofiarą są dobre uczynki, szacunek dla bliźniego i braci mniejszych, życie w zgodzie z naturą na ile to możliwe. Przerażają mnie te wszystkie ceremonie kościelne, wszechobecny smutek i poczucie winy, ze zyję z wiecznym grzechem na karku. Ja nie grzeszę, nie pysznię się i nie daję skusić. Wolę rozumieć życie po swojemu. Czy jest ktoś taki jak ja ? i przyzna się do tego ?