Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Jagoda13

In vitro z komórką dawczyni

Polecane posty

Gość gość
Jagoda13: Hej dziewczyny. U mnie bez zmian. Wszystko bardzo się przedłuża. Chciałam zrobić scratching endometrium, ale mnóstwo różnych opinii słyszę a przede wszystkim to, że nie ma dowodów, że pomaga i w moim przypadku wcale niekoniecznie jest zalecane. Mam mętlik w głowie. Koleżanka się dowaidywała i scratchin w Gamecie prawie 400 zł!!!! Tragedia. Wszędzie koszty. A jeszcze rok temu dziewczyn z forum robiły to niemal darmo. Moje podejście to dopiero maj gdzieś. Bo ten scratching zalecili robić w pierwszej fazie. W ogóle mamy trochę osobstych spraw i do Gamety jadę dopiero w kwietniu lub pod koniec marca. Wkurza mnie to wszystko bardzo. Strasznie mi przykro z powodu Waszych niepowodzeń. Dreamer cieszę się, że wciąż tu jesteś :)

Nika, 2% to naprawdę mało. Uwierz, że będzie dobrze. Zdaję sobie sprawę, że drżysz o wszystko i każda nawet niewielka wątpliwość powoduje stres ale myślę, że Twój M ma dobre podejście.

Gość gość
Jagoda13: Nika test pappa daje pewne prawdopodobieństwo, ale nie daje pewności. Wynik amniopunkcji będzie 100-procentowy ale na trzy wady: Zespół Downa, Edwards'a i Patau. Niestety dziewczyny, USG genetyczne nie daje stuprocentowej pewności. Nie wiem Nika jaki masz plan, ale ja bym zdecydowała się na amniopunkcję pomimo ryzyka. Przykro mi z powodu pappa, pocieszenie jest jak napisałam na początku, to nie daje pewności.

Gość Ania 1973
Trzeba zadać sobie pytanie po co nam takie badanie jak amino czy biopsja. Jeśli mimo wszystko chcemy dziecko urodzić, uważam to za zbędne. Jeśli jednak decyzja będzie inna-wtedy biopsje mają sens. Nika trzymaj się tego ze będzie dobrze. Innej opcji nie ma.

Gość Mimika99
Nika, nie mam pojęcia co to są te testy pappa. Mam nadzieję, że jednak twój synem będzie zdrowy! Postaraj się tym jak najmniej stresować, bo pod twoim sercem rośnie twój największy skarb! Agata, witaj na forum. Mam nadzieję, że znajdziesz tu potrzebne wsparcie i porady. Odzywaj się i pisz co u ciebie :) Na forum nie ma zbyt dużo dziewczyn, które podchodzą w Bocianie. Ja wybieram się tam w przyszłym tygodniu, więc dopytam się jak wygląda cała procedura. Jeżeli chodzi o koszty to sam transfer (chyba) rzeczywiście kosztuje 4200 zł. Oczywiście dochodzą koszty badań (już macie), leków, dojazdów i ewentualnie noclegów. Niestety koszty też idą w kolejne tysiące. Niestety spełnienie natychmiast marzeń jest bardzo kosztowne. Bharat, cieszę się, masz możliwość podchodzenia w obu klinikach. Mam nadzieję, że przyniosą Ci szczęście

Gość gość
Oj dziewczynki nic nie daje 100% pewności bo nawet w 100 % zdrowe dziecko w ciąży może urodzić się chore jak lekarze zaniedbaja poród tutaj trzeba wierzyć że się wszystko uda także Nika bądź dobrej myśli i modl się bo nic innego oprócz tego i badań zrobić nie można

Gość Mimika99
Monalisa, to ty piszesz jako gość?

Gość gość
Tak, to Monalisa. Nie da się pomylić z nikim innym.

Gość gość
Jagoda13: Być może jest to bardzo przykre, ale nie chodzi o aborcję po amnipunkcji, ale o stan zdrowia dziecka, by móc jak najszybciej podjąć interwencję w szpitalu. Ale jak napisałam, amniopunkcja przy swoim dużym ryzyku wykrywa tylko trzy wady genetyczne i trzy zespoły. Napiszę raz jeszcze, nic nie daje 100-procentowej pewności - ani pozytywne, ani negatywne wyniki testów pappa czy usg. A pappa to tylko prawdopodobieństwo, nic więcej. Nawet 1:2 to wciąż prawdopodobieństwo. Nika trzymam mocno kciuki, musi być dobrze. Mona jak u Ciebie?

Gość gość
Nikka bedzie dobrze, testy pappa mało kiedy sie sprawdzają , wg mnie stres który teraz przezywasz, moze dziecko bardziej zaszkodzic. Bedziesz miała zdrowiutkiego dzidziusia - zobaczysz! W zaawansowanej ciaży bardzo się zdenerwowałam, w tym dniu miałam badanie ktg, Ktg cały czas wyło na alarm. natychmiastowo skierowano mnie do szpitala. Tętno dzidziusia było za wysokie, jak się pozniej okazało własnie przez moje nerwy skołotane. Na tym etapie ciąży Nikka raczej nikt badania ktg nie robi. Ale Twój dzidzius czuje. Jest twój i tylko Twój. Nie martw się na zapas, bo tym mozesz bardziej mu zaszkodzic.

Gość gość
Dziewczyny gdzieś wyczytałam ,że jak beta przekroczy 1200-6000 to od tego czasu wzrasta od 72-96 godzin tzn się podwaja .Czy to prawda?

Gość kalina_lin
Na tym etapie ciąży najlepszą informacją o jej przebiegu jest USG. Beta faktycznie może trochę wolniej już przyrastać, chociaż zwykle ten wyraźnie wolniejszy wzrost zaczyna się powyżej 10 tysięcy.

Witam wszystkie i dołączam do Was już będąc zalogowaną. Wcześniej pisałam kilka razy jako gość. Może coś pokrótce o mnie. Mam 32 lata. O ciąże staraliśmy się ponad dwa lata. Ja mam endometriozę. Po laparoskopii i usunięciu ognisk endometriozy moje AMH spadło z poziomu ponad 2,0 na 0,14. Ktoś po prostu coś spartolił i zniszczył nasze marzenia. Przepłakałam dużo, ale teraz doszłam do etapu, że się nie poddamy i urodzę nasze dziecko. Nie będzie ono do mnie podobne, ale może wyjdzie mu to na korzyść ;-p Byle by było zdrowe. Na prawdę wierze, że to się uda czytając różne wasze historie. Jak nie za pierwszym to za kolejnym razem. My z mężem będziemy się leczyć w Białymstoku u dr Mrugacza. Nie wiem czy to dobry wybór lekarza. Jest bardzo bezpośredni i od razu wali po imieniu bez żadnych ogródek. W sumie to chyba dobre bo w jakiś tam sposób przełamuje lody. Głównie zdecydowaliśmy się ze względu na niskie koszty. Mamy tam ponad 500 km, ale jakoś damy radę. Mam tylko nadzieje, że nie zwolnią nas z pracy za ciągłe pojedyncze urlopy. Mam zacząć brać jak Wy wszystkie estrofem i acard no i oczywiście kwas foliowy. W 11-12 dni wizyta, pewnie na pomiar endo. Docelowo będę chciała jednak go przekonać żeby endo mierzyć u mnie na miejscu, ale teraz pojedziemy bo mąż jeszcze zostawił nic od siebie u nich. Dziewczyny, bardzo się boję gdyż jestem słaba psychicznie. Każda porażka wbija mnie w ziemie. Pół biedy będzie jak się od razu nie uda, ale jak się uda i potem się nie uda to mnie wykończy.

Gość gość
Impatient witaj:) Tez sie leczylam u Mrugacza. To prawda jest dość specyficzny ale zawsze moglam na niego liczyć, czy mailowo czy telefonicznie nigdy nie zostawił mnie na lodzie i odpowiadal na moje pytania. My do Białegostoku mamy prawie 700km ale bylo warto. Na trzeciej wizycie mialam transfer wiec jak widzisz nie jest tych wizyt dużo:) teraz moja ciaze prowadzi lekarz "na miejscu" ale jestem w kontakcie telefonicznym z dr Mrugaczem jesli mam jakies pytania to po prostu dzwonię. Marta

Gość gość
Agata -do Marty witaj ja tez chce jechać do Bialystoku oczywiście zmusza mnie sytuacja finansowa napis z mi czy faktycznie koszt jest mniejszy niż w innych klinikach czytam ich cennik ale nie mogę się polapac dzięki za ODP z gory pozdrwaiam

Gość gość
Agata, oczywiscie są to znacznie niższe koszty. Sam transfer 4200 +300zl mrożenie nasienia no i plus dodatkowe badania które będą Ci potrzebne. (nie wiem co masz) Niestety nie mogę teraz sprawdzić ile dokladnie wyszla nas całość ale z dojazdami itd nie przekroczyliśmy na pewno 7tys. Tak wiec ta różnica jesli chodzi o finanse jest spora. Marta

Gość gość
Tak tylko bocian oprócz niskich cen ma coś jeszcze przestoj i brak komorek na zbyciu a to oznacza że można się przygotować do podejścia pobrać końskie dawki hormonów i nie mieć et. Wiem bo pytalam lekarza o to także i tu lipa może być.

Gość gość
Agata -:-) dziękuje Ci Marta. :-) my mam 500 km zadzwonie w poniedziałek i się umowie badania mamy moze cos tam będę musiała zrobić ? Ale to mi powiedza dziękuj***ardzo jeszcze raz ze napisalas :-) :-) :-)

Gość gość
Gościu, nigdy nie rekomendowalam tu żadnej kliniki i teraz tez nie będę tego robila. Mogę jedynie powiedziec ze ja czekałam na komórkę ok 10 dni. Z tego co wiem w innych klinikach czeka sie nawet rok. Zanim jeszcze pojechalam do Bociana wymienialam maile z dr Mrugaczem i on mi napisal ze powinnismy sie wyrobić w 2-3 miesiące. Tak tez bylo. Pierwsza wizyta listopad, w styczniu transfer. Marta

Gość gość
Tak Marta ale to było parę tygodni temu a teraz mają więcej biorczyn jak dawczyn wiem bo pytalam dr Mrugacza. Pytalismy ile to może potrwać powiedział że nie wiem to wszystko wychodzi po punkcji jeśli są nadwyżki komórek wtedy proponują pacjentkom żeby się zrzekly ale jeśli pacjentki nie mają co oddać lub jest ich mało wtedy nie mają co nam zaoferować i tak jest teraz

No ja w sumie o to nie pytałam ile mogę czekać. Na pierwszej wizycie zawsze zachowuję się jak kompletny wypłosz. On w sumie mówił, że nie zawsze udaje im się znaleźć dawczynię. My i tak innego wyboru nie mamy bo na procedurę za 15-16 tyś nas nie stać. Gdyby było nas stać to byśmy próbowali na własnych bo mówił, że jakaś mała szansa jest. Ale skoro już gość wspomniał, że "można się przygotować do podejścia pobrać końskie dawki hormonów i nie mieć et" to ja tutaj mam pytanie do Was jakie to może mieć wpływ na zdrowie? Miałyście jakieś nieprzyjemne skutki uboczne?

Gość gość
Sweety: Ja po estrofemie miałam bóle głowy mdłości opuchlizne a tak poza tym to nic ale z tego co wiem to mają wpływ na krzepliwosc i to zależy każda inaczej reaguje

Gość nika452
Impatient to smutne co piszesz jak po usunieciu endometriozy amh tak moze spac co to za lekarz to ci tkanki z zapasem wyciął mi po lapa nic nie spadlo. Co do próby na własnych kom ja probowalam przy amh 0.4 lub 0.3 juz nie pamiętam bo to dawno było w każdym razie brałam ogromne dawki leków zarówno jak i w tabletkach i zastrzykach a procedure i tak trzeba było przerwać bo nic nie rosło tylko kasy z portwela ubywalo A co do lekow do przed et z kom dawczyni ja dopiero wtedy dowiedzialam się co to jest popęd seksualny chcialo mi się o każdej porze a skutków ubocznych żadnych nie mialam a gdy wczesniej czekalam na komórkę przy mniejszych dawkach zaczynalam bardzo wczesnie krwawic i wypadalam z kolejki

Gość gość
Witam Również wczoraj byłam w Bocianie i mnie również dr M. powiedział, że póki co szanse na kd są małe, że mają mało dawczyń a mnóstwo chętnych. Poprzednio byłam tam w listopadzie i wtedy niestety nie znaleziono dla mnie komórki, dr kazał przyjechać w lutym z myślą że jak zacznie się rządowy program to będą mieć więcej pacjentek i więcej komórek dla kobiet takich jak my. Wczoraj jednak nie był już taki pełen optymizmu i powiedział, że może to trochę potrwać :( Lejla

Gość gość
Nika, no ja niestety trafiam na jakiś samych konowałów a nie lekarzy. Nie mam już zaufania do nikogo. gościu, Lejla a wy podchodzicie czy czekacie?

Nika, no ja niestety trafiam na jakiś samych konowałów a nie lekarzy. Nie mam już zaufania do nikogo. gościu, Lejla a wy podchodzicie czy czekacie?

Gość gość
Podchodzimy. Jak dzwoniłam do dr na początku cyklu nie mówił że są aż takie problemy z komórkami, kazał brać estrofem i pojawić się 10 dnia na kontroli. Dopiero wczoraj się dowiedziałam że "nie wyrabiają" z kd. Zostałam wpisana na listę oczekujących, więc teraz pozostaje mi czekać na komórkę i telefon, ale po wczorajszej rozmowie z dr kiepsko to widzę. Lejla

Gość gość
To tak jak ja byłam w bocianie w środę i lekarz mówił to samo kazał dzwonić jak oni nie zadzwonia za dwa tygodnie. Myślę że nic z tego nie będzie bo usłyszałam to sam co Leila

Gość gość
No nie są to optymistyczne wieści ale na ten moment my i tak nie mamy alternatywy. Ciekawe czemu nam nie powiedział, że są aż takie problemy. My usłyszeliśmy tylko, że nie zawsze uda im się znaleźć dawczynię. Pewnie nie chciał nas zrazić na samym początku. Ciekawi mnie jednak ta lista oczekujących, na jakiej zasadzie działa. Bo przecież jak się trafi dawczyni to ta pierwsza z listy może nie być w cyklu prawda? Czy na taką listę są zapisywane dziewczyny właśnie w cyklu? I jaka ona jest długa?

Gość gość
Jagoda13: Jak dużo nowych kadetek!!! Witajcie dziewczyny, słabo, że w takich okolicznościach, ale cóż zrobić. Widzę, że coraz więcej z Was podchodzi w bocianie, mam nadzieję, że ostatecznie się tam nie spotkamy, ale ... jeśli Gameta nie stanie tym razem na wysokości zadania, żegnam się z tą kliniką i kierunek: Białystok. Miłej niedzieli.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować