Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miodownik z kaszą manna

Czy któraś z Was rozszerzała dietę niemowlaka karmionego piersią po 4 miesiącu

Polecane posty

Gość Miodownik z kaszą manna

Pytanie jak w temacie. Mały ma 3,5 miesiąca. Niby jeśli karmię piersią to powinnam zacząć rozszerzać dietę dopiero w 6 miesiącu, ale mój synek jest bardzo drobny i zastawiam się czy nie mogłabym mu zacząć wprowadzać już kleików i warzyw. Martwię się tym, że jest taki szczuplutki i zastanawiam się czy nie lepiej by było zacząć podawać mu inne jedzenie i może wtedy by się troszkę zaokrąglił tylko nie wiem czy to bezpieczne po 4 miesiącu :( Czy ktoś ma takie doświadczenia? Mały waży około 5700 i ma około 63 cm a najniższa waga to 3280.

Gość gość
Ja zaczęłam za.radą pediatry rozszerzać jak córka skonczyla 4,5 mca. Kiepsko przybierala na wadze, a żadnego mm nie chciala tknac. Na szczęście kleiki na mm nawet chętnie jadła. A od 5 mca zaczęłam podawać warzywa. Ale i tak z przybieraniem ma wadze nie bylo szału, urodziła się ważąc 3150, na pół roku 6400 a na rok 8300.

Gość gość
ja po 4 mies. zaczęłam podawać kleiki, kaszki (choć nie lubił i nie chciał) podawałam też gotowaną marchewkę i ziemniaka, biszkopty. na początku tylko raz dziennie po drugim śniadaniu.

Gość gość
Moja urodzila się 3100wyszłam z nią w 3 dobie to ważyła 2820g. 5,5miesiaca ma obecnie i waży 6410g i pediatramówi że jest ok. Karmie ja od urodzenia tylko swoim pokarmem. Jest dobrze. Poradzi się pediatry kochana niech rozwieje Twoje wątpliwośc****orozmawiaj z nią o tym co Cię niepokoi

Gość gość
*6210g a nie 6410g. Okolo 5 miesiąca Twoj maluszek powinien podwoić swoją mase urodzeniowa

Gość gość
Założenie jest takie, że dziecku powinien (ale różnie z tym bywa) wystarczyć pokarm matki do 6-tego miesiąca życia. Ale to nie przeszkadza wprowadzać nowe pokarmy od 4-tego miesiąca. Jeśli nie chcesz wprowadzać od 4-tego, tylko od 5-tego to musisz zachować się tak jakbyś wprowadzała od 4-tego miesiąca. Czyli poszczególne rodzaje pokarmu wprowadzasz tak, jakby twoje dziecko było miesiąc młodsze.

Gość gość
Ide pod koniec miesiaca na wizyte do pediatry to zapytam co o tym mysli. Strasznie sie martwie tymi malymi przyrostami wagi... Ale maly jest zadowolony, usmiechniety, je dosyc czesto i nie wyglada na zabiedzonego, ale przyrosty sa w dolnej granicy normy...

Gość gość
ja dwojke karmilam piersia w 4mcu rozszerzanie diety soczki sloiczki albo sama gotowalam cos specjalnego dla maluchow no i w 9-10mcu odstawialam od cyca bo ciagaly byle pociagac a nie sie najadaly

Gość gość
ja dwojke karmilam piersia w 4mcu rozszerzanie diety soczki sloiczki albo sama gotowalam cos specjalnego dla maluchow no i w 9-10mcu odstawialam od cyca bo ciagaly byle pociagac a nie sie najadaly

Gość gość
Z tym że chlopcy i dziewczynki różnie się rozwijają. Twoj maluszek jest dlugi także te podwojenie wagi w okolicach 5miesiąca nie zawsze idzie w parze

Gość walentyyna
Po 4 miesiacu dla dzieci karmiknych mm POWINNO SIE rozszerzac diete,bo mm nie jest tak wszechstronne jak mleko matki. Ale nie znaczy to,ze dziecko karmione mlekiem matki ma gorzej rozwiniety przewod pokarmowy. Po prostu z mleka matkj dostaje wszystko co potrzebne,a dzieckk mm nie. Ja zaczelam dawac pokarmy stale w wiekj 5 mcy,karmilam swoim mlekiem. Wszystko ok.

Gość gość
Moja mała ma 3,5 miesiąca o 6 i 10 dostaje pierś później koło 12 soczek marchewkowy ok 100 ml o godz 14 marchewkę lub jarzynowa zależy co jej kupię o godz 16 jabłuszko i później ok 16,30 50 ml rumianku o 18,30 jest pierś 21 dostaje butelkę mm z kleikiem kukurydzianym śpi do 2-3 dostaje pierś .

Gość gość
a i dietę rozszerzyłam po konsultacji z położną

Gość gość
Ja rozszerzałam dziecku dietę właśnie gdzieś w tym czasie bo miałam wracać do pracy, zaczęłam od banana i gotowanych ziemniaków z masłem.

Gość miodownik z kasza manna
Do goscia 12:03 i ladnie przybiera na wadze? Chyba sprobuje z tym kleikiem na mm na noc bo ostatnio bardzo czesto sie budzi w nocy. Tylko ze maly niby ma skaze białkowa to musze zrobic ten kleik na bebilon pepti. A tak ladnie na poczatku przybieral na wadze a teraz tak marniutko.