Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezpracyona

Jak wypełnić wieloletnią dziurę w CV

Polecane posty

Gość bezpracyona

Proszę poradźcie co napisać w CV gdy nie pracowałam przez 5lat? Czym wypełnić lukę? Mogłabym napisać że pracowałam na czarno, ale jak napiszę nazwę firmy to zawsze mogę przecież to sprawdzić. Co zrobić? Może ściemnić że umowa o dzieło albo zlecenie??ale to też mogą chyba jakoś sprawdzić? Pomozcie proszę

Gość gość
czym? - gipsem!

Gość gość
Może ściemniaj ze sie opikowalas kimś chorym z rodziny, tego przecież nie zweryfikują Bo jak sklamiesz ze pracowałaś w wolontariacie to mogą sprawdzic

Gość podolski złodziej
Organizowałam prowokacje przeciwko emerytom prowadzącym samochody, w tych prowokacjach mogli oni nawet stracić życie. Nie mam wyrzutów, ale martwię sie czy to nie wyjdzie na jaw.

Gość podolski złodziej
w dodatku jestem dziennikarką, gdyby tak ktoś się dowiedział :o

Gość gość
A co ich obchodzi czy pracowałas wtedy czy nie?? To ludzie już nie mają sobie prawa zrobić przerwy od pracy tylko muszą z********ac cały czas i jeszcze się tłumaczyć czemu tak a nie tak??! Hahaha, nie rozmieszać mnie i nie rób z siebie niewolnika...jesteś wolnym człowiekiem i nie mają prawa się do tego przyczepić

Gość bezpracyona
Na rozmowach kwalifikacyjnych ZAWSZE są pytania odnośnie poprzednich miejsc pracy a gdy pojawia się luka to pada pytanie "Co pani robiła w tym czasie" przykre ale tak to wyglada, fakt...to trochę jak niewolnictwo, trzeba żyć wg schematów;/

Gość gość
jak znasz dobrze język to powiedz że pracowałaś na czarno za granicą

Gość gość
kłamać ile wlezie ale inteligentnie bo kłamać na rozmowach kwalifikacyjnych to trzeba umieć

Gość gość
nie da sie klamac niestety a tymbardziej wpisac w cv prace na carno tez nie mozna

Gość gość
Tak są pytania o poprzednia prace ale jeżeli nie pracowałas nie musisz się z tego przecież tłumaczc. Powiedz ze w tym czasie realizowałas inne plany życiowr niezwiązane z karierą bo tak ci się zachciało i tyle. Chyba każdy ma prawo samodzielnie organizować sobie czas..

Gość gość
Jeżeli pracowałaś na czarno to znaczy, ze jednak coś robiłaś. Nie pisz gdzie i na jakich warunkach, napisz po prostu, że w latach od - do zajmowałaś sie tym i tym. Na rozmowie, możesz powiedzieć, że były to zajęcia dorywcze aby mieć z czego żyć . Nie rób dziury. To, że byłaś bez pracy jest naturalne, ale myślę , że dobrze widziane przez pracodawców jest to że nie siedziałaś z założononymi rękami.

Gość gość
To nie wpisuj do kiedy pracowalas, tylko od kiedy . Ja mam w c.v wpisane tylko od kiedy pracowałam i jeszcze nikt się nie przyczepił. Np. - 1996 sklep spożywczy - 1999 Urząd gminy - 2003 Komenda powiatowa policji Itp. Żaden pracodawca nigdy nie zwrócił mi uwagi.

Gość gość
tak kochane ale jak to napisac w cv? przeciez w cv sie pisze po kolei daty chronologicznie co sie robilo...wiec jak to napisac moze dacie jakies takie przykladowe cv na szybko pisane tylko ukryc dane osobowe moze ktos sie zna na pisaniu takich cv blagam was

Gość gość
to tak mozna pisac ? nie trzeba od kiedy do kiedy? kurcze nie wierze zawsze mnie uczono ze trzeba od kiedy do kiedy po kolei pisac ale jak napisac ze praca na czarno za granica to byla///sama nie wiem.. nie wolno przeciiez klamac..:(

Gość bezpracyona
Myśle że pisząc tylko od kiedy pracowałam jest to bardzo nieczytelne dla pracodawcy. Wygląda to tak jakbym pracowała tylko po kilka miesięcy w każdej z firm, max rok, co też nie jest mile widziane.

Gość gość
nie wpisuje się pracy na czarno! przecież to jest prawnie ścigane

Gość gość
w cv się pisze, co się chce i daty jakie się chce, nikt cię za to nie ukaże... tylko pracy na czarno się nie wpisuje

Gość gość
w takim wypadku co maja zrobic ludzie ktorzy po kilka lat pracowali na czarno? Maja sobie wpisac w CV nicnierobienie?

Gość gość
Myślę,ze jest to bardzo czytelne bo wtedy pracodawca myśli,ze pracowalas od jednej pracy do drugiej. Może dlatego nikt mi nigdy uwagi nie zwrócił. A jeśli chodzi o pracę na czarno to normalnie się ja wpisuje, bo pracowadce interesuje tylko to gdzie masz doświadczenie.

Gość gość
Pracę na czarno wpisać możesz, jeśli starasz się o inną pracę na czarno lub u nieuczciwego pracodawcy, który zrozumie te rozterki. Jeśli starasz się o tzw. poważną pracę lepiej nie pisz. Możesz np. wpisać pod spodem (tj. pod rubryką doświadczenie zawodowe - te oficjalne) rubrykę "dodatkowa aktywność zawodowa" i tam wpisać te prace, na które nie masz żadnych papierów np. byłam nianią przez 5 lat, udzielałam korepetycji, dorywczo pracowałam jako kelnerka itp. Jeśli martwi Cię dziura, postaraj się zapełnić ją inną aktywnością, ale pisz prawdę, o tym co w tym czasie robiłaś: nauka, kursy, wolontariat itp. Na rozmowie dopiero, o ile padnie takie pytanie, możesz wyjaśnić, że miałaś trudności ze znalezieniem zatrudnienia, pracowałaś za granicą jakiś czas, opiekowałaś się kimś bliskim (przy czym z tym ostrożnie - nie należy podawać zbyt wielu informacji osobistych).

Gość gość
Pracodawcę może nie interesuje legalność poprzedniego zatrudnienia, ale ZUS już tak - a więc szybko wyda się, że kłamałaś/pracowałaś na czarno co wzbudza podejrzenia, czy aby na pewno ten nowy człowiek, którego chcemy wprowadzić do naszej firmy jest uczciwy. Lepiej zatrudnić kogoś kto nie pozostawia takich wątpliwości - a wybór mamy ogromny bo bezrobocie.

Gość gość
wpisuj kazda parce nawet ta na czarno, tak mnie uczona, pisz praktyki, woloantariaty, opieka nad strsza oaba w rodzinie

Gość gość
czyli nowy pracodawca zobaczy ze niemialam tyle lat zusu i skladek? nie wiedzialam ze pracodawcy maja wglad do tego czy wczesniej mialam skladki czy nie..:(ale jaja

Gość gość
Pracodawcy nie maja wglądu do składek ZUS i np. nie mogą się tez dowiedzieć czy ktoś jest na rencie itp. bo jest ustawa o ochronie danych osobowych. Nie piszczie bzdur. Żadna ksiegowa nie ma wglądu w wasze konto w ZUSie!

Gość gość
Co? A w jaki sposób ma niby sprawdzić czy mialas składki? :-)

Gość nie wierze hehee
no wlasnie ze maja bo musza wiedziec czy byly juz skladki do zus odprowadzane bo niektorzy nie maja wcale skladek w zusie niestety i jest tragedia bo potem pracodawca musi placic wstecz za takiego pracownika

Gość gość
dlaczego musi placić?

Gość gość
jak to wstecz?:O od jakiego momentu ukonczenia sredniej,studiow,pierwszej pracy?

Gość gość
pierwsze slysz e o czyms takim -przeciz z jakiej racji mialby placic za kogos nowo przyjetego/? jakies zaległe skłądki z jego prześzlosci