Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 nie wiem ju偶 co dalej robi膰

Zach贸wek a przyrodnia siostra

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
ciekawe

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
je艣li babcia nie da艂a domu obojgu rodzicom to siostra mo偶e si臋 cmokn膮膰. Darowizny i spadki nie wchodz膮 w wspolnot臋 o ile nie zaznaczona inaczej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie wiem ju偶 co dalej robi膰
Hej ja w艂a艣nie si臋 zbieram po mamu艣k臋 i jedziemy si臋 dowiedzie膰 co i jak,trzymajcie kciuki :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olalunalaluna
Kilka os贸b tutaj napisa艂o sensownie, ale reszta tylko snuje swoje przypuszczenia. Bez sensu, po co si臋 wypowiada膰 w temacie, o kt贸rym nie ma si臋 poj臋cia. Przyrodnia siostra autorki ma pe艂ne prawo do spadku, to nie podlega 偶adnej dyskusji. A to, co wchodzi w sk艂ad masy spadkowej to jest zupe艂nie inna kwestia. Tak jak ju偶 kilka os贸b m膮drze napisa艂o, nieruchomo艣膰 nabyta w trakcie trwania ma艂偶e艅stwa drog膮 darowizny lub spadku stanowi odr臋bny maj膮tek wsp贸艂ma艂偶onk贸w, wi臋c je偶eli darowizna by艂a zrobiona tylko na matk臋 autorki to nie stanowi sk艂adnika maj膮tku ojca. Inn膮 kwesti膮 s膮 ewentualne oszcz臋dno艣ci na koncie. Nie ma znaczenia, kto na te oszcz臋dno艣ci zapracowa艂, wynagrodzenie za prac臋 od chwili jego pobrania jest obj臋te wsp贸lno艣ci膮 ma艂偶e艅sk膮. Nie wiem, ile tych pieni臋dzy macie i czy warto wydawa膰 kas臋 na adwokat贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
I co tam ? dowidzia艂a艣 sie czegos nowego ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czy jestes
napisz co i jak czekamy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprawiedliwy aligator
znam takie przypadki - w takich chwilach z ludziach wy艂azi zach艂anno艣膰, pazerno艣膰 - spada maska, kt贸r膮 tak na co dzie艅 nosz膮. Przesta艅cie pisa膰, 偶e bia艂e jest czarne, a czarne jest bia艂e - ta 40 letnia kobieta jest pazern膮 wyrachowan膮 艣wini膮 偶eby domaga膰 si臋 jaki艣 du偶ych pieni臋dzy od rodziny, w sytuacji gdy jej ojciec by艂 biedakiem, kt贸ry nic nie mia艂 (bo 700z艂 renty, to on pewnie tylko na minusie by艂 ci膮gle) - to jest oczywiste, 偶e taki cz艂owiek nic nie zarobi艂, a i przez to pewnie sytuacja w domu nie by艂a lekka, skoro tylko matka pracowa艂a, a ta wyrachowana baba jeszcze chce co艣 od tej biednej matki wy艂udzi膰 (bo z tego co piszesz o wszystkim jest poinformowana). Nie dziwi mnie to, bo taka pazerno艣膰 nieraz jest w ludziach spotykana (i pewnie jest tak, 偶e jej wcale pieni臋dzy nie brakuje, tylko ze zwyk艂ej chciwo艣ci i pod艂o艣ci tak post臋puje(pisz臋 pod艂o艣ci, no bo przecie偶 gdyby ten dom by艂 wsp贸lny, to przez jej chciwo艣膰 ta rodzina musia艂aby go sprzeda膰 i wyprowadzi膰 si臋, 偶eby mie膰 z czego sp艂aci膰 jej cz臋艣膰)). Ci co tak pisz膮, 偶eby j膮 zrozumie膰, to pewnie sami maj膮 co艣 na sumieniu i st膮d pr贸by usprawiedliwiania tej osoby.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
sprawiedliwy aligator a ja mam nadzieje ze autorka i jej mamusia b臋d膮 musia艂y zap艂aci膰 tej pani:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Sprawiedliwy aligator - a mo偶e sp贸jrz na spraw臋 z drugiej strony. Pierwsza c贸rka porzucona przez swojego ojca i olewana, bo pojawi艂a si臋 druga lepsza 偶ona i drugie lepsze dziecko. A teraz te lepsze osoby chc膮 ja pozbawi膰 spadku po ojcu. Zgoda, dom jest matki, ale ona o tym nie wie. R贸wnie dobrze mo偶e przypuszcza膰, ze jest wsp贸lny lub tylko ojca. Gdyby m贸j ojciec zachowa艂 si臋 jak totalny 艣mie膰 porzucaj膮c mnie w dzieci艅stwie, nie mia艂abym wzgl臋du na 偶adne uczucia (kt贸rych nie ma) i wyci膮gn臋艂abym ostatnia z艂ot贸wk臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dziecko po 艣mierci ojca ma prawo do spadku po nim, oboj臋tnie ile dziecko ma lat, i nie wyzywajcie od pazernych, bo nie o to chodzi, takie s膮 przepisy prawa i ju偶. Do masy spadkowej po ojcu nie wchodzi darowizna wy艂膮czna dla wsp贸艂ma艂偶onka jako osobisty maj膮tek, ale wchodzi wszystko co co wsp贸lnie wypracowano we wsp贸lnocie ma艂偶e艅skiej, czyli finanse zarabiane przez 偶on臋 te偶 si臋 wlicza, i s艂usznie, bo ten m膮偶 bez w膮tpienia wnosi艂 swoj膮 prac臋 w dom , nawet je艣li ta praca nie by艂a finansowa, ale sprz膮ta艂, gotowa艂, naprawia艂, budowa艂 i wszystko, czyli pomna偶a艂 maj膮tek i przyczynia艂 si臋 do sprawnego funkcjonowania domu, dlatego nie jest wa偶ne kto przynosi艂 wi臋kszo艣膰 kasy do domu, jest wsp贸lne bo jest cywilna wsp贸lnota ma艂偶e艅ska. Z tego swoj膮 cz臋艣膰 spadku otrzymuj膮 dzieci swego ojca. I to jest sprawiedliwe, Pazerna jest autorka tematu i jej matka bo chc膮 dziecko pozbawi膰 nale偶nej jej cz臋艣ci spadku. Na szcz臋艣cie prawo stoi na stra偶y i mas臋 spadkow膮 ustala si臋 na podstawie stanu konta w dniu 艣mierci spadkodawcy. Wi臋c mataczy膰 si臋 nie uda,i dziecko powinno dosta膰 swoj膮 cz臋艣膰 spadku.

Udost臋pnij ten post

haha "bo chc膮 dziecko pozbawi膰 nale偶nej jej cz臋艣ci spadku." - star膮 bab臋 po 40, kt贸ra pr贸buje wy艂udzi膰 jakie艣 pieni膮dze od biednej rodziny, kt贸ra i tak znalaz艂a si臋 teraz w trudnej sytuacji - sama 艣mier膰 bliskiej osoby jest ci臋偶arem... a poza tym ciekawe czy ta pseudosiostra r贸wnie zainteresowana by艂a pomoc膮 przy zorganizowaniu pogrzebu(co przecie偶 te偶 du偶o kosztuje), co wy艂udzeniem teraz pieni臋dzy - za艂o偶臋 si臋, 偶e mia艂a to w nosie...

Udost臋pnij ten post

a ad " sprz膮ta艂, gotowa艂, naprawia艂, budowa艂" - piszesz jakby sugeruj膮c, 偶e za to jakby teraz jej matka musia艂a zap艂aci膰... co za absurd... co do podzia艂u tego co jest na koncie, to nikt tego nie podwa偶a, tylko, 偶e w艂a艣nie on zarabia艂 tylko 700, a wi臋c nic na tym koncie nie ma(zreszt膮 pono膰 dosta艂a jakie艣 pieni膮dze, wiec to pewnie to), ona musi by膰 tego 艣wiadoma i z tego co pisze autorka to jest, wi臋c tylko pr贸buje wi臋cej wy艂udzi膰... pazerno艣膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jesli to zwyczajnie spadek to wchodzi do tzw. wspolnego majatku malzonkow. twojej przyrodniej siostrze z tego CALEGO wspolnego majatku przusluguje zgodnie z prawem 1/6 jego wartosci. no chyba ze sami sie dogadacie co do innego podzialu. jednak z tego co piszesz szansa na dogadanie mala wiec pwenie bedziecie musialy splacic te siostre

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
sprawiedliwy aligator co ty wygadujesz? ta kobieta jest corka tego facia i ma prawo do spadku tak samo jak ta druga..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
sprawiedliwy aligator - tej 40 letniej kobiecie nale偶y sie spadek po OJCU . Za to jak ja potraktowa艂 tatu艣 (czyt wyrzuci艂 z swojego 偶ycia ) powinna dosta膰 to co jej sie nale偶y .

Udost臋pnij ten post

Nasz system prawny w takich wypadkach nie rz膮dzi si臋 zasadami s艂uszno艣ci, tylko ustaw膮. Czy w waszym odczuciu jest kto艣 pazerny czy nie to nie ma najmniejszego znaczenia. Je艣li przepis m贸wi, 偶e co艣 si臋 komu艣 nale偶y to si臋 nale偶y i kropka.Wszystko zosta艂o uregulowane odpowiednim ustawami. Spadek, maj膮tek odr臋bny opisanych tu ma艂偶onk贸w, maj膮tek stanowi膮cy ma艂偶e艅sk膮 wsp贸lno艣膰 ustawow膮 i kwestie zachowku. Je艣li komu艣 nie pasuj膮 zasady og贸lne dotycz膮ce tych unormowa艅, to mo偶na je za 偶ycia wy艂膮czy膰. Chocia偶by spadkodawca m贸g艂 c贸rk臋 z pierwszego ma艂偶e艅stwa wydziedziczy膰, je艣li tego nie zrobi艂 wida膰, 偶e nie chcia艂 b膮d藕 nie mia艂 ku temu podstaw prawnych, a co za tym idzie c贸rka ma prawo po nim dziedziczy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Blondyna, a mo偶e by膰 przesta艂a miesza膰 w tym temacie? Udajesz znawc臋 prawa, a nie zorientowa艂a艣 si臋, 偶e problem prawny w temacie nie jest taki jak wskazuje autorka i udziela艂a艣 porad o kant ty艂ka pot艂uc. Mo偶e ju偶 do艣膰 Twojego wym膮drzania si臋 o tematach o kt贸rych (jak wida膰) nie masz wielkiego poj臋cia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc z kosmosu
chyba nie rozumiecie najwa偶niejszego, 偶e ten ojciec nic nie mia艂, wi臋c jej roszczenia s膮 tylko pr贸b膮 jakiego艣 wy艂udzenia pieni臋dzy od tej matki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc z kosmosu
blondyna33: Ty chyba jeste艣 podobnie wyrachowan膮 osob膮.... pomijaj膮c ju偶 ca艂膮 sytuacj臋... "Wszystko zosta艂o uregulowane odpowiednim ustawami. " - to 偶e nawet si臋 komu艣 co艣 nale偶y wdg. ustawy, to jeszcze nie znaczy, 偶e musi pozywa膰 do s膮du biednych ludzi... W mojej rodzinie te偶 by艂a taka sytuacja, 偶e nie wszyscy dostali po r贸wno, ale nikt nikogo po s膮dach nie ci膮ga艂, bo to jest szczyt chamstwa i pazerno艣ci (jak s臋p...)... je艣li dla ciebie takie zachowanie jest ok, to 艣wiadczy to tylko o tobie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie musia艂am wysila膰, 偶eby od pocz膮tku wiedzie膰, 偶e chodzi o prawo do spadku, a nie zachowek. Dla Ciebie by艂o to zbyt trudne, ale do wym膮drzania si臋 jeste艣 pierwsza :)

Udost臋pnij ten post

Akurat take sytuacje to mo偶na rozwa偶a膰 na wielu p艂aszczyznach. Nie musi nikogo pozywa膰, ale chce i ma takie prawo. Takie samo zreszt膮 jak autorka, jest r贸wnie偶 c贸rk膮. Ale jakby pr贸bowa膰 to ugry藕膰 na zasadzie jaki艣 zasad moralnych to mo偶e i mia艂aby wi臋ksze prawo moralne, bo zosta艂a pozbawiona ojca, a tego to ju偶 偶adne pieni膮dze nie wynagrodz膮. Jakby nie by艂o ojciec mia艂 dwie mo偶liwo艣ci, m贸g艂 c贸rk臋 wydziedziczy膰 lub ustanowi膰 z 偶on膮 rozdzielno艣膰 maj膮tkow膮. Teraz sytuacja by艂aby jasna. Je艣li drog膮 dedukcji i logiki, nie zrobi艂 tego wi臋c nale偶y przyj膮膰, 偶e chcia艂 aby druga c贸rka zosta艂a dopuszczona r贸wnie偶 do dziedziczenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie wiem po co karmicie trolla o nicku "blondyna". Wiedza na temat prawa zerowa, wiec dyskutujecie z jakim艣 be艂kotem bez 偶adnej warto艣ci. I udajecie tych, kt贸rzy pozwalaj膮 si臋 poucza膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
[zg艂o艣 do usuni臋cia] blondyna333 Akurat take sytuacje to mo偶na rozwa偶a膰 na wielu p艂aszczyznach x "take sytuacje" nie mam wi臋cej pyta艅

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie przysparzasz mi niczego, od pocz膮tku mojego udzia艂u w tym temacie wiedzia艂am, 偶e chodzi o prawo do spadku, a nie zachowek. Popieram pro艣b臋: przesta艅 miesza膰 ludziom w g艂owach swoj膮 pseudo wiedz膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc z kosmosu
blondyna333: "na zasadzie jaki艣 zasad moralnych to mo偶e i mia艂aby wi臋ksze prawo moralne, bo zosta艂a pozbawiona ojca" - to znowu tu sugerujesz, 偶e za te b艂臋dy moralne z przesz艂o艣ci ojca powinna teraz p艂aci膰 jej matka z c贸rk膮 ? przecie偶 to nie ta matka pozbawi艂a j膮 ojca - absurdem jest j膮 o to obwinia膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale to konto nie by艂o rodzic贸w, tylko matki! ojciec nie mia艂 nawet upowa偶nienia do konta i nic tam nie wp艂aca艂! zero, null! polskie prawo jest p******* :-/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ci膮gle mieszacie prawo tzw. naturalne z prawem stanowionym i dlatego si臋 mijacie

Udost臋pnij ten post