Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Które imiona stygmatyzują ośmieszają dziecko

Polecane posty

Gość gość
tak naprawdę.... :/

Gość uwedoble
Omg, ja mam na imię Maja i nigdy nie słyszałam od rówieśników nic w stylu Maja-daja czy innej Majki-d.u.podajki :O. Wymyślacie.

Zastanówmy się. Uważam, że nie ma jakichś kaleczących imion dla dziecka poza dwoma: - Adolf, przy całym szacunku dla np. Dymszy wiadomo konotacje historyczne - Alfons wiadomo jakie konotacje no przy całym moim obiektywizmie nie przeszłoby to

Gość gość
Miałam kolegę który miał na imię Ewaryst. Jak ktoś o nim opowiadał to często ludzie odbierali tak, że opowiada się o kobiecie co nazywa się Ewa Ryst :)

Gość Zod88
Zacytuję: "No nie..... No poprostu k***a no nie! Boże, czy ty to widzisz!!??". Tak się czuje jak czytam 3/4 komentarzy w tym temacie. Chodzi k***a o to, że dawanie dziecku tak "zj****ego imienia", z automatu na starcie go "dyskwalifikuje" na życiowej drodze. Dlaczego? Może odpowiem to w najłatwiejszy i najbardziej zrozumiały sposób: >>> https://www.youtube.com/watch?v=fqHPodQWozA Obejrzyjcie ten filmik, a zrozumiecie w 100% o co chodzi z tymi zj******i imionami. W 100% zgadzam się z tym, co "omawia" Tomasz Nowaczyk w swoim stand-upie. Sam mam w pracy koleżanki (dokładnie mówiąc 2 koleżanki), które dały swoim dzieciom imienia: Brajan i Nikolas. No po prostu... szkoda mi słów żeby opisać to, jak bardzo trzeba być okrutnym, żeby dziecku dawać tak c*****e imię. Jakby k***a nie było dostatecznie dużo polskich imion do wyboru dla POLSKICH dzieci. Tak k****, POLSKICH, bo rozumiałbym nadawanie dzieciom takiego typu imiona, jeśli dziecko miałoby żyć "za granicami". Np. w UK czy europie zachodniej. No to jeszcze byłoby to... akceptowalne. ALE JEŚLI KTOŚ, KTO ŻYJE W POLSCE I CHCE ŻEBY DZIECKO POSIADAŁO TAK ZJ****E IMIĘ, POWINNO SIĘ Z AUTOMATU ODBIERAĆ TAKIE DZIECI TYM BEZMÓZGIM RODZICOM I RÓWNIEŻ Z AUTOMATU, ZMIENIAĆ TYM DZIECIOM IMIONA NA "POLSKIE", ŻEBY MIAŁY W MIARĘ NORMALNE ŻYCIE, A NIE JAKIEŚ KURWA BRAJANKI CZY INNE SABRINY. Na koniec chciałbym jeszcze dodać jedno zdanie. - Jak jesteś polakiem/polką, to bądź k***a z tego dumny i dawaj swojemu dziecku POLSKIE IMIĘ do c***a pana!! Jest bardzo dużo fajnych/ładnych polskich imion! Bądźmy dumni z tego i nie wstydźmy się polskich imion, bo za niedługo to będziemy nadawać np. arabskie imiona, bo to będzie k***a "trendi", bo patologia stwierdzi że chce być jak ahmedy. Ja p*****le... Tyle w temacie. Pozdrawiam.

Gość gość
nawiązując do twojego wywodu - jest dużo fajnych polskich słów i nie trzeba używać wulgaryzmów, aby wyrazić swoje myśli. :o

Gość gość
Ale wiesz że Anna czy Maria to nie są polskie imiona? :D

Gość gość
Myslę że dziecko stygmatyzuje na pewno imię JUSTIN. moja koleżanka tak dała na imię synowi...współczuję mu

Gość gość
Kojarzące się negatywnie z historii: Adolf, Alfons, Napoleon itp. Kojarzące się negatywnie z sexem i wulgaryzmami: Wacław, Alan. Niestety, co widać tu na kafeterii imiona kojarzące się z nizinami społecznymi. Także stare typowo Polskie imiona typu Gniewko, Mieszko itp. oraz wszelkie dziwne imiona niewiadomego pochodzenia. Wychodzi na to, że tylko kilka neutralnych imion nie niesie za sobą skojarzeń:P A tak naprawdę to wybierając imię należy je także dopasować do charakteru rodziny i otoczenia w jakim dziecko będzie dorastało. Bo inaczej brzmi to samo imię w arystokratycznej rodzinie z tradycjami, a inaczej wśród np. robotników czy rolników. Charakterystyczne imię nie będzie stygmatyzowało przebojowej osoby z tendencją do występów scenicznych, ale cichą i spokojną myszkę już tak. Dlatego też wybór imienia trzeba poprzedzić przemyśleniami i nie za bardzo dawać upust swojej wyobraźni i upodobaniom.

Gość Zod88
"nawiązując do twojego wywodu - jest dużo fajnych polskich słów i nie trzeba używać wulgaryzmów, aby wyrazić swoje myśli. pechowiec.gif" Człowiek z reguły potrzebuje czasem "mocnego bodźca" żeby zrozumieć cokolwiek, dlatego użyłem pasujących tam wulgaryzmów, przez co dały "lepszy wydźwięk" temu, co chciałem dać do zrozumienia. Bez urazy. Pozdrawiam.

Gość gość
Zod88 dziś Łooo matko, piszesz zupełnie nieczytelnie. Te wulgaryzmy pełne gwiazdek, CapsLocki, każde zdanie od nowego wersu. Aż głowa boli od czytania Twoich wypocin. Nie dałam rady do końca. A tak w ogóle to wiesz, że większość "polskich" imion nie jest wcale polska? Nie jestem za tym, żeby nadawać dzieciom na siłę jakieś wymyślne imiona. Jednak chyba nie wyobrażasz sobie, że teraz z chłopców będą tylko Sławomiry, Jarosławy, Bogdany, Włodzimierze a z dziewczynek Bogumiły, Bożeny, Kazimiery, Wiesławy...

Gość gość
Wacek - już dzieci w podstawówce będą miały wiadome skojarzenia.

Gość gość
a i dalej w liceum byłyśmy dwie i do mnie akurat zwracali się normalnie po imieniu a do drugiej ksywą, więc nie oszukujmy się jak jest więcej osób w grupie o tym samym imieniu to trzeba je jakoś odróżnić