Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wprowadzamy mleko krowie roczniakom te co sa przeciwne niech nie wchodza

Polecane posty

Gość gość
Autorko jak dla mnie możesz karmić dziecko kałem, a do popicia dawać mocz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takasobiesupermama
Tutaj znów autorka, niestety wczoraj wieczorem pojawiła się skaza białkowa.... Od dzisiaj podajemy kozie (niby drogie? śmiechu warte 10 zł za litr to ma być drogie mleko?) Co do uht : Czy wiecie, co ono oznacza? Skrót UHT pochodzi z języka angielskiego (Ultra-Hight Temperature) i wskazuje, że mleko poddano szybkiemu podgrzaniu do temperatury 135-150oC i równie szybkiemu schłodzeniu do temperatury ok. 20oC. Cały proces zajmuje zaledwie kilka sekund. Proces UHT niszczy i hamuje rozwój zarazków, ale pozostawia składniki odżywcze. Dzięki temu mleko jest smaczne i bezpieczne. W szczelnie zamkniętym opakowaniu utrzymuje trwałość przez kilka miesięcy i można je spożywać bez wcześniejszego gotowania. Warto jednak pamiętać, że po otwarciu mleko należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 48 godzin, w temperaturze nie wyższej niż 5 stopni Celsjusza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a jest jakis mlekomat w Rzeszowie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wystarczy w google wpisac mlekomat i jest strona z mapa mlekomatow w Polsce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Proces UHT prowadzi do obniżenia wartości odżyczej mleka krowiego, niszczy również niektóre witaminy które muszą być dodane syntetycznymi odpowiednikami natomiast białko zmienia załkowicie swoją strukturę i staje cię ciężkostrawne i nie do końca zdrowe dla ludzkiego organizmu. Sama piję mleko krowie i pije je mój syn , jestem technologiem żywności więc wiem też jaka jest prawda. Mleko krowie to trunek obcego gatunku, nieprzystosowany dla ludzkiego organizmu, nietrujący ale i wcale nie taki zdrowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To powiedz mi droga pani technolog żywienia, gdzie jest informacja, że podczas procesu UHT traci się pewne witaminy, bo ja tego NIGDZIE nie znalazłam. Mleko z mlekomatu-mleko z niewiadomego źródła....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Autorko po chwili namysłu stwierdzam, że zgadzam się z gościem. Twoje dziecko jak dla mnie może jeść nawet kał :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w mleku UHT witaminy są uzupełniane sztucznie tak jak w słoiczkach. Poza tym normalnie w mleku są kultury bakterii korzystne dla naszego organizmu w mleku UHT są zabite, dla mnie produkt, który ma 2 lata ważności a nie jest w swojej naturalnej postaci (jak kasz,ryż itd) jest SKREŚLONY.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A jak dziecko jest uczulone na witaminę która występuje w każdym mleku dla dzieci to co ma jeść ??? Tylko kartonowe nie ma tej witaminy !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to zależy ile ma dziecko, jeśli powyżej roku to żadne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moje dziecko miało 8 m-cy jak podawałam z kartonu, jak wyżej pisałam jest uczulone na witamine w mleku a jeśc musiało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
trzeba było karmić piersią, czy też jesteś z tych co nie miały mleka albo ciężko chorujesz i leczysz się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie miałam pokarmu i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no tak zmora dzisiejszych czasów, co druga nie ma pokarmu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Odp dla gościa z 22.06 - Otóż drogi gościu pewne rzeczy są przekazywane na studiach a nie na ślepo przejrzanych stronkach internetowych ;). Wysoka temperatura procesu podgrzewania niszczy witaminy w mleku UHT , mnie też tego uczono.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×