Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nauczyciele narzekają że tak mało zarabiają

Polecane posty

Gość gość

więc, nauczyciele, powiedzcie ile zarabiacie? (możecie dodać w jakiej szkole uczycie, podstawówka, średnia, przedszkole itp)

Gość gość
jeszcze staz pracy i st zawodowy

Gość gość
20 lat pracy podstawówka nauczyciel mianowany , 3 podyplomówki 2/3 etatu 1400 zł

Gość gość
nauczyciel stażysta - szkoła w małym mieście, gimnazjum 1600zł na rękę

Gość gość
każdy narzeka,do momentu,aż nie wie co z kasą zrobić.

Gość gość
a co marzy się praca nauczyciela? idż idż zobaczysz bezstresowe wychowanie, dziecka nie wolno uderzyć klapa dać pfff. Jak rok porobi jeden z drugim to nie będą narzekać na nauczycieli

Gość gość
A tej kasy jest tyle, że się można w niej tarzać.Nie znam dugiego takiego zawodu w którym trzeba za własne pieniądze kupic WSZYSTKO - od długopisu, po papier na ksero i tusz do dukarki.Chcesz mieć pomoce drukujesz je sam.chcesz podnieść kwalifikacje - nie po to by dostać więcej , ale po to by pracować płacisz sam grube tys

Gość gość
A tej kasy jest tyle, że się można w niej tarzać.Nie znam dugiego takiego zawodu w którym trzeba za własne pieniądze kupic WSZYSTKO - od długopisu, po papier na ksero i tusz do dukarki.Chcesz mieć pomoce drukujesz je sam.chcesz podnieść kwalifikacje - nie po to by dostać więcej , ale po to by pracować płacisz sam grube tysiace złoty. Jeśli chcesz coś przekazać rodzicom dzwonisz z własnej komóry za własną kasę. Tia, ,,,

Gość gość
nie, nie marzy się, tylko jestem ciekawa ILE TO mało wg. was ;D

Gość gość
nie, nie marzy się, tylko jestem ciekawa ILE TO mało wg. was ;D

Gość gość
Ja uważam, że powinni dostawać co najmniej dwa razy więcej, bo po pierwsze - to są ludzie, którzy poświęcili trochę czasu na zdobycie wykształcenia, po drugie - poza godzinami lekcyjnymi też pracują, np przygotowując lekcje czy poprawiając sprawdziany, po trzecie - to niesamowicie pożyteczny zawód, no i po czwarte - dzieciaki często głupie i leniwe na potęgę.

Gość gość
- nauczycielski etat = 20 godzin, wszystko ponad to liczy się jago nadgodziny - kupa dni wolnych w ciągu roku - wakacje, ferie zimowe, ferie świąteczne, przerwa wielkanocna, wolne weekendy, wszystkie święta - masa dodatków o których nie chcą się chwalić (stażowy, motywacyjny, funkcyjny, za wysługę lat, za wychowawstwo) - normalna umowa o pracę, normalnie płacone składki na emeryturę . Nie mówię, że praca nauczyciela to raj, ale jak na polskie warunki nie mają źle.

Gość gość
To zostań nauczycielem, przekonasz się.

Gość gość
lol zależy jak na spojrzeć

Gość gość
Z raportu OECD, organizacji zrzeszającej 34 najlepiej rozwinięte gospodarki świata, wynika, że polscy nauczyciele nie powinni uskarżać się na nadmiar pracy. W dokumencie "Education at a Glance 2011" czytamy, że statystyczny nauczyciel w Polsce spędza przy tablicy 489 godzin rocznie. Oznacza to, że dziennie pracuje nie więcej niż 2 godziny i 42 minuty. Eksperci za taki stan rzeczy winią Kartę Nauczyciela, której nie udało się zreformować żadnemu rządowi. Średni roczny czas pracy polskiego nauczyciela jest o prawie 300 godzin krótszy niż unijna przeciętna. Statystyczny nauczyciel w UE przepracowuje rocznie 779 godzin, co oznacza blisko pięć godzin zegarowych dziennie. Jeszcze więcej pracy mają nauczyciele w USA - tam średni czas ich pracy wynosi 1100 godzin rocznie. Japońscy nauczyciele spędzają rocznie przy tablicy 707 godzin. Fakt, że polscy nauczyciele nie mają zbyt wiele pracy może wynikać z tego, iż jest ich po prostu za dużo. W ciągu kilkunastu ostatnich lat liczba uczniów w szkołach zmniejszyła się o ponad milion, tymczasem liczba nauczycieli jest stała, i wynosi ok. 500 tysięcy. Efekt? W szkołach podstawowych na jednego nauczyciela przypada statystycznie 10 uczniów - mniej niż w Norwegii, USA, czy w Japonii.

Gość gość
W moim lo nauczyciele byli beznadziejni, nie sprawdzali prac, nie przygotowali do matury, sama musiałam wszystko robić, wyżywali się na uczniach, robili co chcieli.Przez to straciłam szacunek do nauczycieli, bardzo źle wspominam szkołę choć minęło już trochę lat

Gość gość
jedyne co podoba mi się w pracy nauczyciela to raczej weekend w domu i wszystkie święta nie mają dylematu zjeść całą rodziną wigilię z synem przed 20stą,bo idzie na nockę czy z mężem jak zejdzie z dniówki po 20stej...o tego,tego szczerze im zazdroszczę,ale niczego więcej.

Gość gość
nauczyciele podają gołą pensję netto.Nie mowią o dodatkach z których robi się druga pensja.Plus wolne ,plus urlop roczny zdrowotny bezplatny co 5 lat .Ale narzekają,że zebrania,rady ,itp.i siedzenie nad klasowkami -akurat

Gość gość
33 lata pracy,gimnazjum ,3.8 tyś na rękę ze wszystkim (cały etat,3 nadgodziny,wychowawca,chemia)

Gość gość
Hymmm jestem w 2gim i uważam, że nauczyciele w miare dobrze zarabiają. Z tego co słyszałam to chyba za wychowawstwo dostają dodatkowe 50 zł (zależy od szkoły). Nie wiem jak jest w innych szkołach, ale u mnie jest tak, że wszystko kupuje dyrek z pieniędzy szkolnych (np. ksero itp.). Jeśli chodzi o telefony do rodziców to w sekretariacie jest tak jakby specjalny telefon z którego nauczyciele dzwonią do rodziców. Jeszcze teraz u mnie jest dziennik elektroniczny i tam można pisać też listy do rodziców czy coś, a na dodatek zawsze jak jest jakaś uroczystość to nauczyciele coś dostają. Do tego dużo wolnego. Fakt sprawdzają te sprawdziany i kartkówki i zmagają się z uczniami, ale wiedzieli na co się piszą i raczej nie powinni za to dostawać dodatkowych pieniędzy, bo to jest jakoś w liczone w tą pensje.

Gość gość
Jakie dodatkowe mam 1400 ze stażowym ( funkcyjny ma tylko wicedyrektor i dyrektor).Za wychowawstwo jest 50 zł miesięcznie. Patrząc ze strony niewykwalifikowanego pracownika fizycznego może 21000, które bym miała po 20 latach to dużo.Porównując z pierwszym lepszym szeregowym pracownikiem korporacji to zasiłek.

Gość gość
Hahaha :D, dobrze że nie musisz pod mostem mieszkać. No bo, nauczyciele maja tak ciężko......:D A kto ma cały czas wolne? Ferie, wakacje, weekendy i przeróżne święta. Za co wy chcecie brać kasę skoro prawie cały czas macie wolne? Jak jest wam tak ciężko to zmieńcie prace, albo przestańcie narzekać i urządzać te swoje protesty.

Gość gość
drodzy pedagodzy,przestańcie wypowiadać się, do zawistnych osób i tak nie dotrze prawda, zazdrośnice,chcecie zarabiać kokose,mieć tyyyyyyyyyyle wolnego,zatrudnijcie się w szkole,pod warunkiem ,że macie ukończone pedagogiczne wyż.studia,czasami jeden kierunek nie wystarczy

Gość gosiazmalinką
litości, samych wakacji 60 dni i to płatnych, ferie, okresy świąteczne, wszystkie weekendy, świeta majowe okresy miedzy świętami, jak za zimno na zewnątrz to szkoły tez pozamykane..czyli wolnych dni przynajmniej 150. Dodatkowo koreperycje-kuj-pom humanistyczne : jedna godzina to 50zł. No rzeczywiście bieda z nedzą

Gość gość
naucz. kontraktowy, etat, 1800 do ręki z wychowawstwem. poszłam pracować w swoim zawodzie ze względu na swoje dzieci aby mieć więcej czasu dla nich, ale to bzdury, siedzę do późnych godzin aby się przygotować i spr. sprawdziany. siadam psychicznie. stres. nerwówka. żałuję swojej decyzji. i gdyby nie ciężko z pracą to przekwalifikowałabym się i zmieniła zawód

Gość gość
jaki urlop co 5 lat , co WY TU PISZECIE

Gość gosiazmalinką
a co ty masz za stres? jak jesteś złym nauczycielem który nie potrafi wiedzy przekazać to może rzeczywiście stres. DOBRY nauczyciel jest szanowany a sprawdziany? raz na 2tyg albo rzadziej. Kartkówki? nieee odpytywanie przy tablicy.Przekwalifikowałabyś się? ale gdzie ktoś ci zapłaci 1800zł za pół roku wolnego?

Gość gość
To może znajdźcie zatrudnienie w kopalni? Skoro bycie nauczycielem was przerasta i twierdzicie że to ciężka praca.

Gość gość
jakie pół roku wolnego? Pokaż mi szkołę, albo dzieciaki, które szanują nauczyciela? Kiedyś to uczeń do pokoju nauczycielskiego bał się wejść a teraz bez zapukania potrafią wleźć. A co powiesz o dziecku z zerówki które gryzie i kopie nauczycielkę a nawet dyrektorkę. Tak WYCHOWUJECIE SWOJE DZIECI, bezstresowo, z brakiem szacunku do ludzi starszych, nie nauczyciela ale do LUDZI STARSZYCH!!!!!!!! To już od małego widać co dziecko z domu wynosi. A potem to do poradni rodzice pchają swoją pociechę bo sobie nie radzi. A co wam da poradnia, która potrafi wystawić opinię dziecku na podstawie tylko i wyłącznie z rozmową z matką, nawet nie badając, nie widząc dziecka na oczy. Żałosne. Wolne mamy tak tak. Bo się należy za użalanie z waszymi bachorami!!!!!!!!