Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

skad ludzie maja mieszkania

Polecane posty

Gość gość
wiem,ze wiecej ale konkretnie? 10 zl-15 zl? cos ok tego nie?

Gość gość
gość wiem,ze wiecej ale konkretnie? 10 zl-15 zl? cos ok tego nie? -- o co chodzi ?

Gość gość
A ja mam mieszkanie od rodziców, w całości, bez kredytów, i zwyczajnie mi zawsze było głupio że ja mam a inni albo na kredytach siedzą albo lata pracują na kawalerkę... Ktoś też się czuje taki strasznie winny z tego powodu czy to ja jestem nienormalna...?

Gość gość
o tbs ile czynszu za metr kwadratowy? ----- jakby mi pomagala rodzina to tez bym splacil ale nie chce rodziny kasy.Po to sie zenilem i zakladalem wlasne gospodarstwp domowe aby radzic sobie samemu zreszta stary jestem 29 lat mam i mam od jeszcze starszych brac? no wybacz to takie hmm ....

Gość gość
to masz tak jak powinno byc, to nie zadne bogactwo czy prestiz, normalna podstawowa sprawa z ktorej wywiazali sie Twoi rodzice obdarowujac Cie mieszkaniem,zapewnili start. Nie musisz sie zle czuc to calej reszty rodzice zawiedli

Gość gość
Mi babcia zapisałą M4 CAŁE SZCZESCIE, bo jakbym miala się sama dorobić to nie wiem jakby to było, a kredytu na 40 lat nie chcę

Gość Do tego co pytał o tbs
Wpłacić trzeba jedna kwotę, około 1000 za metr, zależy pewnie w jakim mieście, jaka spółka, jak ceny chodzą, lokalizacja itp plus za czynsz rok z góry, jest to zwrotne przy wyprowadzce. Czynsz jest większy ale zależy na co kogo stać i jak kto woli. Nie stać nas na własne z kieszeni a kredytu na 20 lat i więcej bym nigdy nie wzięła. Rodzina mi nie pomoże jak koleżance wyżej ( fajna zrzutka, nie ma co), ja wole płacić więcej na bieżąco, pracujemy oboje. Mieszkanie gotowe do zamieszkania, wystawiasz meble i tyle. Cena czynszu rownież zależy od metrażu. Jedni płaca mniej a jedni więcej. Ale żyje mi sie lepiej bez kredytu na karku.

Gość Norwegia Norwegia
jeśli chodzi o TBS to mialam znajomego który w TBS mieszkal i nadal mieszka. mieszkania takiego nie możesz sprzedać, zrezygnować, wynająć komus plus płacisz co misiac jak za rate kredytu-około 800-900 zl. i nigdy nie będzie twoje. nie polecam

Jakie 10-15zl? Za metr chyba.

Zrezygnować możesz, nie wprowadzaj w błąd. Jak ci dopisze szczęście to sie wyprowadzisz. Powiedziałam ze to jak kto woli. Jedni wola z kredytem na karku spłacać 20-30 lat a ja nie

Gość gość
Nie jesteś nienormalna, to jest zupełnie zwykłe z punktu widzenia psychologii zachowanie. Masz poczucie winy, że masz więcej niż inni a nie włożyłaś w to wysiłku. Coś podobnego działo się z ofiarami obozów koncentracyjnych, gdzie obserwowano poczucie winy u ludzi, którzy przetrwali. Mało tego część z nich patrzyła na swoje życie przez pryzmat tego, że "ja mam szczęśliwą rodzinę, ale Janek zginął w obozie on nigdy takiego szczęścia nie zazna, więc ja nie powinienem się tym cieszyć" i tak wszystko, caaałe szczęści i radość życia potrafią sobie takim nastawieniem odebrać. Popracuj nad tym, bo szkoda życia. W loterii życia na Ciebie padło, że masz mieszkanie, popatrz na nie jak na dobro nie Twoje prywatne tylko rodzinne, że musisz je pomnożyć i przekazać kolejnym pokoleniom.

Logiczne ze jak sie staram o takie mieszkanie to planuje ja w nim zamieszkać, a nie od razu wynajmować czy sprzedawać. Kaucja jest zwrotna, gdyby mi sie odwidzialo to zwracają.

Gość Norwegia Norwegia
no zrezygnować możesz ale wtedy czesc wplaty co dales na początku tracisz. ja tam bym wolala kredyt niż tbs-ogolnie uważam ze w przeciwieństwie do tego co się mowi ze tbs sa dla ludzi biedniejszych to ja akurat uważam ze trzeba byz z***biscie bogatym żeby sobie w tbs mieszkac. wywal na dzień dobry 60 tyz, a potem do końca zycia po 900 co iesiac na cos co nigdy nie będzie twoje plus nawet wynajc tego nie mozesz

Gość gość
czyli za 60 m mieszkanie w Tbs ok 600-900 zl czynszu zgadza sie?

Gość Norwegia Norwegia
ja nie wiem jak jest w innych tbs, w tych co ten znajomy mieszka to było male miasto 55 m mieszkanie i placil 800 zloty czynszu plus wszystkie opłaty.

Gość gość
tbs nie sa dla biednych masz racje norwegia juz dawno to zauwazylem, jacy biedni maja kilkadziesiat tysiecy na wplate i potem na wysoki czynsz? Tbs sa dla normalnych ludzi ktorzy nie chca sie na dlugo wiazac do miejsca zamieszkania np

Gość gość
wymagania od rodzicow mieszkania i jeszcze jakies pretensje to mysle przesada i zupelnie nie na miejscu

Gość gość
to by sie zgadzalo co piszedz u mnie w miescie tez za tbsy placa od 600-1000 zl

Gość gapowaty
Zawsze mi sie wydawalo, ze jestem raczej "dupowaty", nizbyt przedsiebiorczy. Na stare lata (60) stalismy sie jednak wraz z zona posiadaczami kilku nieruchomosci - 6 mieszkan w Warszawie, dom pod Warszawa: dom, mieszkanie i dzialka, na ktorej mamy budowac kolejny dom w kraju naszego zamieszkania. 3 mieszkania w Warszawie i dom pod Warszawa odziedziczone ale mocno przez nas doinwestowane. Reszta z naszych zarobkow - na posadach ale poza Polska.

Gość ja mialam tbs we wroclawiu
Nie polecam ja miałam 57mk i czynsz ,sciek i,ogrzewanie 1150zl miesięcznie no a do tego dolicz jeszcze prad bo to osobno no i internet itd... fakt mieszkanie ladne nawet bardzo z tarasem ale te opłaty po prostu człowieka dobijają!!! mało tego nie możesz wynająć sprzedać itd. bo to po prostu nie jest twoje ty to wynajmujesz i jesteś najemca. non stop podnosza czynsz 2 razy do roku. Lepiej wziasc kredyt i kupic swoje. Bo np. partycypacje muszisz wplacic to jest 30% wartości mieszkania czyli masz zamrozone tak około 70-90 tys. to lepiej dobrac do tego kredyt i isc na swoje.

Gość gość
gapowaty to gratulacje ale co mi z tego wszystkiego na starosc? czlowiek chce wczesniej by moc sie nacieszyc, pozniej pod koniec zycia wiele rzeczy nie sprawia takiej radosci jak do 40- tki

Gość gość
bo tbs to tez na kredyt ale splacasz go w czynszy. Niektorzy oddawali za odstepne ale to jak piszesz bez sensu

Gość ja mialam tbs
Owszem partycypacja zwracają w calosci natomiast co do kaucji a kaucja jest to 12sto krotnosc czynszu. Jest to roznie. Bo jeśli zwraczasz im mieszkanie i nie ma nikogo chętnego a uwierzcie mi ze tearaz niema ludzi chętnych na te mieszkania. Bo sa za drogie w utrzymaniu i ludzie biora kredyty. To wtedy nastepije komisyjne odebranie mieszkania przez służby Tbsu i teraz MIESZKANIE MUSI BYC PRZYWROCONE DO STANU PIERWOTNEGO czyli jeśli miałeś roletki na oknach wwiercane to jak sciagasz roletki sa dziurki i oknie czyli płacisz za rame od okien.. dalej chciales polozyc sobie panele i polozyles ale zerwales to wykladzine dywanowa która jest standardem tbsu no i podciales troszkę drzwi bo gdy polozyles panele to drzwi były za długie... Wiec przywróć to do stanu pierwotnego... to zycze powodzenia.... bo tak wszystko jest sprawdzane z karteczka w raczce... nawet czy sa kostki od przewodow tam gdzie się zyrandol podlacza..

Gość gość
my nie mamy swojego, wynajmujemy, za rok planujemy wziąć kredyt i kupić swoje. Większość moich znajomych nie ma własnych mieszkań, lub ma je na kredyt, mało kto dostał.

Jak widać opłaty zależą od miasta. Z podwyżkami to nieprawda ze dotyczą czynszu. Rozliczają ogrzewanie na które wpłacasz zaliczki stad podwyżka/obniżka, wszystko w kwotach 20zl, tyle było u mnie. Przy wyprowadzce napewno coś odlicza, tzn zużyte sanitariaty, zobaczą czy nie poniszczyles paneli i inne. Ale jednak nie trzeba tam być uziemionym. Ja sobie chwale, nie mam kredytu, mieszkać zamierzam wiec jest ok.

Gość ja mialam tbs
kiedyś ludzie placicli ciężkie pieniądze za odstępne mieszkan w tbsie teraz ludzie nie biora już tych mieszkan i wiele stoi pustych

Wykładzina dywanowa? :-) ja panele miałam w standardzie, sama je wybralam

Gość ja mialam tbs
powiedz mi który tbs daje panele? tbs daje wykladzine a na panele to musisz mieć od nich zgode. Wiec nie piszcie bzdur ze sprawdzają czy panele nie sa porysowane!!!!!!!!!!!!!!!!

O mowię ci ze mam panele! Po co miałabym ściemniać,

Gość ja mialam tbs
tbs gminy czy tbs" prywatny"? daje te panele