Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość a do z

Mamy karmiące piersią...dieta

Polecane posty

Gość gość a do z

Witam rodzę za parę tygodni. Interesują mnie przykładowe dania, które spożywacie karmiąc dziecko. Czy faktycznie jest tak, że wszystko musi być gotowane, jałowe i bez smaku? proszę pomóżcie zebrać przykładowe menu :)

Gość gość
Dieta matki karmiącej to mit. Po prostu jedz zdrowo, tak jak w ciąży. Jak coś będzie nie tak, to wtedy odstawisz, najczęściej nabiał i jajka uczulają.

Gość gość
powiem tak to zalezy od dziecka, moja przyjaciolka ma dwojke dzieci i w obu przypadkach jadla doslownie wszystko, nawet boczek z grilla, nigdy nie stosowala zadnej diety, u mnie bylo duzo gorzej, syn nie tolerowal praktycznie niczego co lubie, nie moglam jesc samozonego, pieczonego, slodyczy, nawet po glupiej pomidorowce mialam nocki z glowy, zosta mi rosol, krupnik i gotowane mieso i same chude wedliny, 2 mc i 16 kilo z glowy :)

śniadanie: bułka, margaryna + wędlina drobiowa obiad: ziemniaki, buraczki, gotowana pierś kolacja: bułka, margaryna + wędlina drobiowa moja córa urodziła się wcześniakiem i wszystko jej szkodziło, cały czas biegunki i stękanie. wytrzymałam tak 2 tygodnie, przeszłam na bebilon pepti.

aaa, sałatę zieloną jeszcze mogłam i marchewkę gotowaną :/ myślałam, że popadnę w depresję.

Ja to chyba muszę nazwać siebie szczęściarą - jadłam wszystko z nastawieniem na to, że jak coś będzie nie tak to będę szukać przyczyny i dany produkt odstawię, tak więc od porodu jadłam wszystko łącznie z: rzeczami smażonymi, wydymającymi, pikantnymi, ze słodyczami, z czekoladą, z owocami cytrusowymi itd itp, Mojemu synkowi nigdy nic nie zaszkodziło - tak więc moja dieta podczas karmienia była identyczna jak przez całe moje zycie :)

Gość gość a do z
Fajnie słyszeć, że niektóre z Was wcale nie musiały się "oszczędzać" :) Chyba zrobię tak samo- po prostu będę się zdrowo odżywiać i zobaczymy rezultaty :) w ogóle całą ciąże zdrowo sie odżywiam bo maluszek juz preferuje owoce, warzywa itd. po słodkim i śmieciowym jedzeniu mam straszną zgagę więc i tak nie jem :P dzięki dziewczyny

Gość gość
Nie ma żadnej diety. Jeśli zauważysz, że coś dziecku szkodzi to tylko wtedy to odstawiasz albo jesz w mniejszej ilości. A tak je się wszystko normalnie.

Gość gość
No właśnie ja się tak dałam teściowej wkręcić. Karmiła mnie samym rosołem i chlebem z szynką. Jak raz chciałam wziąć ogórka na kanapkę to na mnie naskoczyła, że przecież ciężkostrawny i nie wolno. Fakt, młody miał kolki, ale ta dieta nic nie dawała. Jak teściowa wyjechała to zaczęłam jeść normalnie. Kolki były nadal, ale mniejsze aż w końcu całkiem zanikły. Nie daj sobie wmówić, że masz trzymać ścisłą dietę, bo nabawisz się anemii, a dziecku nie dostarczysz wszystkich niezbędnych witamin.

Gość gość
Ja tez nie stosowalam zaqdnej diety i dziecku nigdy nic nie bylo owszem na poczatku uwazalam na cytrusy i smazone potrawy,ale calkowicie nie zrezygnowalam z nich nigdy.

Gość Jaamajka
musisz sprawdzic na swoim dziecku, ale to nie jest tak ze gotowane i jałowe. Nie jedz tylko wzdymajacych potraw, cytrusów, czekolady i smazonego. Spokojnie możesz jesc słodycze np:biszkopty, kruche ciastka, drozdzowe,szarlotke, general ciasta z dzemami, jablkami. Budyń,kisiel,z owoców zacznij od jabłka. Warzywa na początek ogórek, pomidory bez skórki, marchewka i buraki jak najbardziej. Mięso możesz przeciez piec, gotowane jest okropne. Jedz wedliny, biały, zolty ser, jogurty.............

Gość Jaamajka
jeszcze warto jesc suszone sliwki, morele-zapobiegaja zaparciom u dziecka no i kasze.

Gość gość
Jadlam wszystko. Na poczatku,troche sie stresowalam przez polozna,ale zaraz odzyskalam logiczne myslenie:P kiedys myslalam,ze maly dostal kolki jak zjadlam zupez z zielonego groszku. Normlanie bym odstawila ale za kilka dni ponowilam prpbe i guzik,zadnej kolki. Jak mial to bez wzgledu na to co zjadlam. Mogl to byc gotowany kurczak. A np.po pizzy bylo ok. Niektore mamy wpadaja w paranoje,bo dziecko ma kolke. A juz udowodniono,ze kolki to niedojrzalosc przewodu pokarmowego a nie zwiazek z jedzeniem.

Gość gość
Na zachodzie juz dawno nie ma czegos takiego jak dieta mamy karmiacej

Gość gość a do z
a jeżeli chodzi o takie rzeczy jak np cebula...nie chodzi mi o surową, ale zeszkloną na patelni lub chociażby dodaną do potraw podczas gotowania czy pieczenia? Czego najlepiej unikać w pierwszych tygodniach? ja na prawdę nie wiem bo w sumie to nigdy nie byłam na żadnej diecie i nigdy nie liczyłam kalorii... czy pieczone ziemniaki będą ok czy lepiej nie...pomóżcie :)

Gość gość
Jedz wszystko na co masz ochote. Dieta matki karmiacej to mit, tylko w polsce tak cuduja!