Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Powiedźcie szczerze czy widok niepełnosprawnych osób sprawia że czujecie

Polecane posty

Gość gość
nie czuję się lepsza. może tylko, że mam więcej szczęścia w życiu i że bycie zdrowym i sprawnym jest bezcenne. a co do naturalnego obrzydzenia, to macie nieprawidłowe odruchy, bo powinniście je odczuwać na widok krwi, wydzielin i chorób potencjalnie zakaźnych. uciekanie od trędowatych jest zrozumiałe, ale nie od kogoś kto nogi stracił w wypadku albo od wrodzonych defektów. ja np z niesmakiem odsuwam się od "gruźlików". zasłaniam się szalikiem jak ktoś kaszle w komunikacji miejskiej.

Gość gość
"No super....nie powiesz mi, że jak ktoś nazywa Cię "potworem", "deformacją", nabija się z Ciebie w autobusie to wynika z jego instynktu, z jego genów?" xx xx Tak wynika z instynktów i genów. Ciesz się że nie żyłaś kilka tysięcy lat temu, bo dla rozrywki ci sami ludzie mogliby poszczuć cię psami, wrzucić do klatki z lwem, albo torturować.

Gość gość
Ludzie lubią nabijać się z cierpiących, lubią krzywdzić i są z natury źli. Kilkaset lat temu, publiczne egzekucje, gdzie czasami skazańca torturowano, rynek zapełniał się a ludzie uznawali to za rozrywkę. Mało tego, podczas takiego łamania na kole (nie mylić z łamaniem na kole), połamaną ofiarę stawiano przed tłumem, a ten potrafił żyjącemu skazanemu wydłubać oczy czy wyrwać kończyny.

Gość gość
"Dzieci akceptują inność kolegi dopóty, dopóki rodzic nie wyłoży im swojego zdania - lepiej nie baw się z X bo on brzydki, pokraczny itd itp." xx xx Kompleta bzdura. Każdy człowiek naturalnie nie lubi brzydkich, defektywnych fizycznie i innych. Dzieci dopóki się nie nauczy aktualnych zasad społecznych, są dziećmi natury, biologi stąd chłopcy nie mają problemów z gnębieniem słabszych czy znęcaniem się nad zwierzętami (dopóki wychowanie nie przystosuje ich osobowości do aktualnych warunków społecznych). Prawda jest taka, że to właśnie dzieci, są najokrutniejszymi ludźmi, ale z racji instynktu, człowiek nadaje im wymyślone cechy.

Gość Mareczek_30
takie ładne kobitki na wózku to nawet mnie podniecają i chętnie bym je przeleciał :)

Gość gość
kobitce na wozku napewno nie marzy sie , zeby jakis samiec je przelciał ..oczekują akceptacji , uczucia, traktowania jak normalnego człowieka , który czuje,mysli i zyje ..

Gość gość
on nie pisał o kobitce ale o ładnej kobitce

Gość gość
Autorze topiku: Czy Ty żeś jest Janko z forum o2?

Gość gość
nie

Gość gość
A czy introwertycy również wywołują takie odruchy? Jestem introwertyczką i mam wrażenie, że wzbudzam taką instynktowną niechęć...

Gość gość
nigdy ale to nigdy nie wolno się smiać z ludzi niepełnosprawnych,kiedyś taki jeden kolega smiał się z kaleki,wiecie co mu się stało za parę lat w czasie wypadku nad wodą....skoczył do wody i jezdzi na wózku,widzicie jak los się odwraca.

Gość gość
Nie stała się mu krzywda bo się śmiał z niepełnosprawnych, ale dlatego, że był nieodpowiedzialny. Małe dzieci chore na nowotwory też były złe w życiu, że los się od nich odwrócił?

Gość gość
do goscia powyzej,co ma dziecko z nowotworem do kogos ,kto ulegl wypadkowi ?? tez uwazam , ze nie wolno sie śmiac z niepelnosprawnych bo los moze sie zemscic

Gość anouk maya
ja gardzę tylko downami. Złe wspomnienia z dzieciństwa... Ale już np.tygrys z ZD (był taki, nazywał się Kenny) wcale mnie nie obrzydza, wręcz przeciwnie kochany aniołek, mam nadzieję że nie ma przez to problemów ze zdrowiem... Ludźmi generalnie się brzydzę szczególnie złymi lub głupimi i downami (ale to wyjątek, inni chorzy wg. mnie są lepsi, bardziej empatyczni)

Gość gość
powiem wam ze ja wole przebywac i rozmawiac z mądrą, inteligentną osobą na wózku niz ze sprawnymi niedouczonymi chamami

Gość gość
dodam jeszcze ze gardze takimi ludzmi? jak np anouk maya a nie osobami z zespołem downa.

Gość gość
ja uwazam , ze przyjaznic mozna sie z kazdym , bez wzgledu czy chodzi czy nie,natomast sprawa miałaby sie gorzej, gdyby chodzilo o kontakty intymne, zwiazek

Gość gość
ja jak widze tych uposledzonych umyslowo to mnie na rzyganie zbiera maja takie ohydne wyrazy twarzy i przyjmuja dziwne pozycje :o

Gość anouk maya
Dobra źle to ujęłam może nie gardzę ale jestem uprzedzona :P Miałam takiego jednego w klasie w podstawowej... i ojj działo się. Jeszcze jak nie są agresywni to ok no ale uraz jakiś mam i muszę znać tą osobę żeby polubić a obcych osób z ZD się boję (dorosłych, dzieci nie)

Gość anouk maya
Dodam że ten z Downem to jak się mu czegoś odmówiło to zaraz z pięściami do mnie skakał. On miał cię macać, dobierać się do ciebie a ty miałaś nie reagować, tak się mu wydawało. Wszystko miało być jego, on najlepszy, on wspaniały pfff Downy są okropne.

Gość anouk maya
podszywie spadaj! Ale byłeś blisko tyle że on raczej był agresywny do chłopaków (i do wszystkich co go "wkurzali")

Gość anouk maya
Macał chłopaków na wf-ie i jak ci się mu nie dawali, to zaraz z mordą i pięściami do nich skakał. Mnie raz jak byłam w toalecie robić kupę to wpadł do kabiny (nie zamknęłam) i chciał włożyć mi linijkę w pupę. Kazałam mu spadać to mnie opluł i zaczął szarpać za włosy. Powiedziała pani, a ona, żebym dała spokój, bo ci z downem tak mają.

ja czuję w takiej kolejności: strach-zakłopotanie, nie wiem jak się zachować-litość-wdzięczność do Boga, że mam ręce, nogi itd. mogę czuć częściowe obrzdzenie na widok np. kikuta, ale nie jako integralnej części człowieka.

a osób z downem się trochę boję, bo widziałam ich w życiu może 8 sztuk, z czego 5 zachowało się dość.... nieprzewidywalnie. i agresywnie, no ale jakoś dzieci się nie boję, a do takiej osoby trzeba trochę jak do dziecka

Gość gość
Ja to czuję żal. Robi mi sie przykro że taki ich los spotkał, Czuję chęć pomocy takim ludziom i napewno nigdy bym jej nie odmówiła.

Gość gość
a zdecydowalybyście sie na związek ??

Najbardziej jednak wkurzył jak ja głupia zgodziłam się pójść z nim na dyskotekę szkolną i nie odstawał mnie na krok a jak się odezwałam do jakiegoś chłopaka to zaraz z pyskiem i za włosy. Czara goryczy się przelała jak kiedy z nim tańczyłam zaczął wpychać mi swój język do buzi, po czym puścił bąka, zaczął chichotać i spytał czy chcę powąchać.

Gość gość
aha i jeszcze napewno nie czuje obrzydzenia bo niby czemu ???