Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

smutna1996

Pomocy! mam 18 lat i mam przepuklinę!

Polecane posty

Mam 18 lat, i mam problemy z kręgosłupem. Mam przepukline na odcinku lędźwiowym, i do tego boli mnie strasznie serce, okolice serca, kuje, boli. Po zrobieniu RTG wyszło mi, że mam krzywy kręgosłup piersiowy. Jakaś kifoza i kilka innych... Co będą mi robić z tym? Wie ktoś? faktem jest to, że jestem młoda i nie ukrywając boje się, bo nie ważne czy siedze, leże chodzę nagle mnie złapie serce czy kręgosłup i kilka minut musze odczekać bo nie ma szans żeby cokolwiek zrobiła :(

Gość gość
a co lekarze chca z tym zrobic

Gość gość
Do postawienia prawidłowej diagnozy niezbędne jest wykonanie prześwietlenia bolącego odcinka kręgosłupa, niekiedy potrzebna jest także tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny. W pierwszej fazie warto trochę poleżeć, by odciążyć kręgosłup. Lekarze (ortopedzi lub neurolodzy) zalecają także środki przeciwzapalne, bo w miejscu nacisku powstaje obrzęk i stan zapalny. Kiedy ból zelżeje warto zacząć się ruszać, unikając jednak długiego stania i siedzenia. Najlepiej zacząć kinezyterpię (gimnastykę leczniczą) i fizjoterapię pod okiem doświadczonego fizjoterapeuty. Odpowiednio dobrane ćwiczenia i uzgodnione z lekarzem formy ruchu warto uprawiać też po chorobie, by uniknąć jej nawrotów. W przypadkach, kiedy przepuklina często nawraca, dezorganizuje życie lub utrudnia czy wręcz uniemożliwia fizjologiczne czynności może być konieczne wykonanie operacji przepukliny kręgosłupowej. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/kregoslup/przepuklina-kregoslupa-wypadniecie-dysku-to-przepuklina-kregoslupa_39860.html

no właśnie, jak wykryto mi przepuklinę to nic nie zrobili, olali całkowicie. Dopiero jak poszłam z sercem i wyszło że piersiowy to skierowali do neurochirurga. Ale znając polską medycynę to nie mam pojęcia co zrobią, czy po raz kolejny oleją... :(

no właśnie, jak wykryto mi przepuklinę to nic nie zrobili, olali całkowicie. Dopiero jak poszłam z sercem i wyszło że piersiowy to skierowali do neurochirurga. Ale znając polską medycynę to nie mam pojęcia co zrobią, czy po raz kolejny oleją... :(

miałam rezonans, i byłam na rehabilitacji ktora polegała wyłącznie na laserach, leki brałam. nic nie pomaga

Gość gość
czasem usuwaja endoskopowo dysk, potem bede, poczytam o tym na forum, odpisze potem

Gość gość
bol z kregoslupa moze promieniowac na okolice serca, niekoniecznie jest to bol samego serca, moja corka ma chory piersiowy i ledzwiowy, ma 19 lat

tak własnie promieniuje ale problem w tym, że to jest nie do wytrzymania... Jestem w szkole Budowlanej i jest cięzko, a dowiedzialam sie o kręgosłupie rok temu... Wiec juz było za późno na zmianę szkoły

Gość gość
z tego co się orientuje to są dwa rodzaje przepukliny, jedna ta dość popularna u ludzi dorosłych - przepuklina brzuszna, a druga ta częściej spotykana u dzieci na kręgosłupie - przepuklina oponowo rdzeniowa. Ta druga jest dużo gorsza, ale da się z nią żyć normalnie, dzięki rehabilitacjom i dbaniu o zdrowie :) Jeżeli normalnie chodzisz to nie masz się o co bać. Gorzej gdyby wykryto u Ciebie zakotwiczenie rdzenia kręgowego - które często jednak jest przy różnych bólach kręgosłupa, skrzywieniach, a zwłaszcza przy przepuklinie.

Gość gość
moja corka od kregoslupa ma migreny, mocne bole glowy, nie boj sie o serce, to tylko bol z promieniowania, powinnas miec odpowiednie cwiczenie, bardzo delikatne i zwolnienie z wf, moja miala zwolnienie z wf cale liceum i gimnazjum, cwiczy sobie sama w domu, na necie sa fajne cw. dla takich osob, te cw, wzmacniaja miesnie, bo tu wlasnie chodzi o to by wzmocnic miesnie ktore sa przy kregoslupie, ktore go wspieraja, dziwne ze rehabilitacja ci nie pomogla

Gość gość
zdychaj

Gość gość
nie boj sie slowa przepuklina, to krazek miedzy kregami jest troche chory ale nic sie nie stanie, nie martw sie,

Sama nie wiem jak to jest, do lekarza będę szła jakoś końcem lutego, zobaczymy. Ale chciałabym wstępnie wiedzieć na co się szykować :(

Gość gość
ignoruj zlych ludzi