Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bezdzietni nigdy nie zrozumieją tych co mają dziecko

Polecane posty

Gość gość
Autorka pyta skąd bezdzietni mają wziąć wiedzę o tym jak to jest mieć dzieci? A to bezdzietni siedzą w jakimś oddzielnym świecie (piwnicy?) i świata nie mogą obserwować? Tu nie chodzi o wiedzę lub jej brak, ani nawet o uczucia, raczej o wspólne priorytety, poczucie jedności i takie tam. Rodzice, a zwłaszcza ci świeżo upieczeni są niczym inna grupa społeczna. Właściwie już wielu o tym napisało, że osoba bezdzietna nie będzie się zachwycała rozwojem dziecka, tak jak jego rodzice, a niestety jeżeli dziecko jest małe, to spotkania w jego towarzystwie to przede wszystkim patrzenie na dziecko i rozmowa o dziecku. Myślę jednak, że w miarę dorastania dzieci granica się zaciera, bo rodzice mogą zacząć przyjmować inne role społeczne niż tylko tatuś i mamusia.

Gość gość
Od kiedy mam dziecko, mam zdecydowanie mniej czasu na spotkania, więc musiałam sobie znajomych wyselekcjonować. Z kim mam bardziej ochotę się spotykac z kim mniej. Nigdy nie pierdolę o dziecku - bo mało kogo to obchodzi, niezależnie czy dzieciaty czy nie.

Gość gość
A ja myślę, że to wszystko zależy zarówno od tego czy rodzice mają równo pod sufitem i czy mają prawdziwych przyjaciół. Jak pojawia się dziecko czasu robi się coraz mniej - to fakt. Ale prawda jest też taka, że z prawdziwymi przyjaciółmi człowiek zawsze będzie utrzymywał kontakt, niezależnie od okoliczności, natomiast wymaga to czasem jakiś zmian, a czasem kompromisu z obu stron. My z mężem z niektórymi znajomymi kontakt ograniczyliśmy, ale jednocześnie z para naszych przyjaciół ciągle mamy bliski kontakt. Fakt, że przez pierwszy rok, kiedy córka była na piersi, a my mieszkaliśmy w kawalerce trudno było o spotkanie się wieczorem przy winku, więc spotykaliśmy się w innych okolicznościach. Ale okres niemowlęcy kiedyś się kończy, my również zmieniliśmy mieszkanie na większe i teraz nie ma problemu, żeby posiedzieć sobie na luzie wieczorem, pogadać o filmach, sprawach bieżących czy jakiś pierdołach.

Gość gość
Sorry, ale jak czytam co poniektóre wypowiedzi bezdzietnych to wcale się nie dziwię, że dzieciaci nie chcą się z wami spotykać:/ Wyzywanie dzieci od bachorów, matek od krów, plucie jadem na każdego kto ma potomstwo, że jest tępy i ograniczony. Sorry, ale jestem w 100% pewna, że dla was każda nawet najmniejsza wzmianka o dzieciach kwalifikuje rodzica do grupy tych "ograniczonych debili z pieluszkowym zapaleniem mózgu" i przy was najlepiej się nie przyznawać, że w ogóle ma się dzieci:/ A prawda jest taka, że to nie chodzi o to czy ktoś jest bezdzietny czy nie, tylko czy jest normalnym człowiekiem. Sama mam dziecko i bezdzietnych znajomych. Rozmawiamy o różnych rzeczach, nie tylko o dziecku, ale również nie unikamy tematu dziecka, bo rozmawiamy o wszystkich sprawach naszego życia. Ale mam (czy raczej miałam) też znajomych bezdzietnych, którzy nie lubią dzieci w ogóle. I jak mam się spotykać z kimś dla kogo każde dziecko to mały potwór, z kimś kto może krzywić się pod nosem jak nie daj boże wspomnę o dziecku to po diabła mam tracić czas na relacje z taką osobą?

Gość gość
Zrozumcie ze różnica jest kolosalna miedzy jednymi a drugimi ale to dzieciaci wiedza jak to jest byc bezdzietnymi i bardziej mogą was zrozumieć niz w druga stronę jednak z tego co widze tu żadne dzietne osoby sie nie wypowiedziały w tak perfidny sposób o tych drugich. To wy drodzy bezdzietni (niby wyzwoleni, spokojni, wspaniali, oczytani, wypoczęci itd itd itd) rzucacie sie na tych korzy żyją po swojemu i juz zmienili sobie sposób zycia a wam bol dooopy sie włączył i zaczynacie pokazywać marny poziom wyzywając...

Gość gość
TO,że ktoś został rodzicem nie czyni go mądrzejszym ani lepszym.

Gość gość
KAZDY dzietny był kiedys bezdzietnym. Mialam pierwsze dziecko w w wieku 36 lat wiec przecież wiem, jak sie czuje np bezdzietna 20, 30, 35 latka. W druga strone to nie działa. xxx Nie wiesz natomiast jak czuje się bezdzietna 37, 40, 50 czy 60 latka :-D

Gość gość
Niby każdy dzietny był kiedyś bezdzietny, ale większość zakładała, że kiedyś te dzieci sobie zrobi . I takiej osobie będzie ciężko zrozumieć bezdzietnego z wyboru, który nie zamierza mieć dzieci w ogóle.

Gość gość
gość dziś KAZDY dzietny był kiedys bezdzietnym. Mialam pierwsze dziecko w w wieku 36 lat wiec przecież wiem, jak sie czuje np bezdzietna 20, 30, 35 latka. W druga strone to nie działa. xxx Nie wiesz natomiast jak czuje się bezdzietna 37, 40, 50 czy 60 latka smiech.gif x Dlatego napisalam - powtarzam !- ze wiem jak sie czuje bezdzietna 20 - 35 latka i z takimi wlasnie dyskutuję, nie ze starszymi.

Gość gość
Ja mam sasiadow 40 letnie bezdzietne. Taaacy dziwni powiem wam.