Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

córka nie do poznania co się dzieje

Polecane posty

Gość gość

Witam. Bardzo proszę o porady co zrobić i czy to normalne czy może ja robię coś źle bo już sama niewiem. Moja coraz ma 9 lat i od jakiegoś roku strasznie się zmieniła. Kiedyś grzeczna poukładane uczynią. A teraz? W szkole i z nauką ok ale jeśli chodzi o ogólne zachowanie to masakra. Z byle powodu się złości i nawet płacze, ciągle dokucza mlodszemu bratu, czasem planie coś głupiego. Jest niegrzeczna, zaczyna pyskowac. Przez to coraz częściej wyprowadza mnie z równowagi ja krzyczę a ona nic. Rozmowy nic nie dają jest bardzo uparta. Już mi ręce opadają. Najgorsze jest to że ciągle ma jakieś fochy, nic jej nie pasuje i ciągle robi na przekór... Czy to taki wiek czy co się dzieje? Gdzie popełniłam błąd?? Help

Gość gość
Przepraszam za literówki to klawiatura w telefonie

Gość gość
Niestety nie mam jeszcze dziecka, ale obserwując córkę kuzynki (pierwsza klasa podstawówki) to odkąd poszła do szkoły też zrobiła się bardziej wygadana, pyskuje i wymądrza się kiedy ktoś z nią normalnie rozmawia. Zdarza jej się wyzywać nawet rodziców. W jej przypadku raz na jakiś czas działa 'olanie jej', po chwili zapomina, że miała jakieś humory i wraca do zabawy, etc. Myślę, że to po prostu taki wiek, szkoła, nowi ludzie, każdy inaczej reaguje. Przede wszystkim potrzeba Ci dużo cierpliwości by nie widziała, że to zachowanie w jakiś sposôb na Ciebie działa (z wyżej opisanego przypadku wiem, że im bardziej się wkurzasz tym bardziej dziecko z dumą Ci dokucza.)

Gość gość
Nie martw się, foszki i dokuczanie innym to raczej nie zły wpływ wychowania, tylko takk jak koleżanka wyżej napisała - otoczenia. Miałam podobny problem z synek, jak sie potem okazało nie ja jedyna, jego koledzy z klasy byli tak samo upraci o zdeterminowani by dokuczać swoim matkom. U mnie zadziałała metoda (może trochę jak z super niani :D) ale kar i nagród, gdy na początku zobaczył, że więcej było minusów niż plusów, a karą był zakaz słodyczy od razu odechciało mu się fochów i teraz są już sporadycznie :)

Gość gość
pms? 9latki już miewają @