Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak ugotować zamrożony kawałek ryby?

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko ma 13 miesięcy. Posiłki z rybą do tej pory dostawało gotowe. Niedawno kupiłam kawałek łososia. Ugotowałam mu odpowiednią porcję w wodzie (nie powiem... aż mnie mdli od zapachu bleee). Pozostałą rybę podzieliłam na 3 porcje obiadowe i zamroziłam. Jednak zapach tak niefajny, że znów potem dostał kilka razy gotowe danie.. ale najwyższa pora powrócić do zwykłej ryby.. a ona zamrożona...Jak to teraz przygotować? Chciałabym mu dać tę rybę dziś na obiad.. (jakoś przeżyję ten okropny zapach), ale nie wiem.. rozmrozić ją w mikrofali? Wrzucić i gotować od zimnej wody? Czy na wrzątek? W ogóle.. macie jakiś pomysł, jakie przyprawy do wody będą pasowały do ryby? Gdy gotuję mu mięso to wrzucam ziele angielskie, listki laurowe, lubczyk, czasem troszkę pieprzu czy soli, ale to raczej rzadko.. Zdarza się, że dorzucam jakieś warzywa dla smaku jeśli mam. A co dodać do wody, której gotuje się rybę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak rybe mocze w wodzie z cytryna przed gotowaniem i gotuje ja na parze, tak samo rozmrażam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie mam sprzętu do gotowania na parze.. _

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja też nie mam ale radzę sobie inaczej ;] Wlewam wodę do garnka, wkładam do niego durszlak-takiej wielkości by był zaczepiony na krawędzi garnka ale nie dotykał wody i kładę warzywa/mięso co chcę i gotuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko, gdy chcesz przytogować jakiekolwiek mrożone mięso, a szczególnie rybę, musisz ją wyjąć rano z zamrażalnika :) do południa sama się rozmrozi :) wypłucz, osusz ręcznikiem kuchennym i posól, lub daj wegetę :) tyle :) nie musisz mieć sprzętu do gotowania na parze :) wystarczy, że do garnka z gotującą się wodą włożysz metalowe sitko np. lub druszlak i na tym rybę :) oczywiście sitko nie może być zanużone w wodzie, kładziesz rybkę już :) możesz np. posypać koperkiem, pietruszką co lubisz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wegeta? Sama tego nie używam, a co dopiero dla dziecka.. no nic.. nie będę kombinowała z malutkim kawałeczkiem ryby.. Wiem, że smaczną można robić w piekarniku (ponoć się ją jakoś zawija w folię itp.) ale grzać piekarnik dla 25-30 gramów ryby hehe.. no nic.. obiad muszę zaraz dziecku zrobić..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No to skoro nie używasz wegety to jej nie dodawaj. proste :] ja też nie używam, ale moja babcia już tak..no to zrób tą rybę na parze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×