Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jestem w szoku jaka bieda jest w PL oszczednosci na najwazniejszych

Polecane posty

Gość 25 lat w DE jestem
dokladnie. znajoma nie dosc, ze nie ma skonczonej szkoly, nie ma wyuczonego zawodu to ma ciagle jakies dodatki od Panstwa. A tu jakis Bildungsgutchein, a tu dodatki na obiady dla dzieci w przedszkolu i szkole (chyba 20 euro za caly miesiac za obiady placi za jedno dziecko) dzieci caly dzien w przedszkolu i szkole od 8 rano do 17 po poludniu. Ciuchow nie kupuje bo jest "biedna" wiec od ludzi dostaje na siebie i dzieciaki. mieszkanie 3 pokoje 80m2 oplacone oczywiscie przez Panstwo i teraz sobie na nowo urzadza, parket bedzie klasc itp taaaaaa a tu ktos o biedzie pisze. Jasne !

Gość gość
Jezu ludzie jacy wy glupi jesteście. I nie chce nikogo obrazić, ale naprawdę zastanawiam się jaki jest status społeczny co niektórych tutaj komentujących, skoro twierdza oni ze na socjalu można zyc jak poczek w maśle:o Twoja kumpela jest na socjalu, dostaje 1000€ plus dodatki na 2 dzieci i ty uważasz ze zyje jak w poczek w maśle?:o Ludzie litości, chyba rzeczywiście pochodzicie z nizin społecznych, wlacznie z ta kolezanka co jej się tak dobrze wiedzie. Waszym szczytem marzen jest wynajmowane mieszkanie, ze swiatlem i woda, ogrzewane, brzuch pelny i to byłoby na tyle. A gdzie inne wydatki przy 2 dzieci? I nie mam na myśli willi z basenem. Ale wy wogole nie macie ambicji, skoro waszym szczytem marzen jest isc na socjal:o Bo ja bym się ze wstydu spalila jakbym była mloda kobieta i miałabym 2 dzieci i bylabym na wyżywieniu panstwa i jeszcze bym się tym szczycila:o Rozumiem, ze ktoś idzie na gora 6-12 miesięcy, jak nie może znaleźć pracy. Albo sa tez starsi schorowani ludzie. Ale mloda kobieta?:o Czy wy wogole wiecie co to znaczy isc na socjal? Trzeba zawiadamiać o tym wlasciciela mieszkania, który musi podpisac specjalna kartke, nie wolno mieć samochodu (chyba ze jest się na bezrobotnym a to co innego), co chwila pokazywać wyciągi z konta i ze wszystkiego się tlumaczyc :o Stac w kolejce w urzędzie i co chwila chodzic na rozmowy czy już się cos znalazło:o Pomijam fakt wychowania dzieci, bo u niektórych bycie na socjalu to tradycja rodzinna. Wstyd mi za takich rodakow

Gość 25 lat w DE
Umiesz czytac krowo????? Pisalam MIESZKANIE OPLACONE PRZEZ PANSTWO razem z ogrzewaniem !! mieszkanie 80m2 kosztuje 650 euro i jej ZOSTAJE JESZCZE NA CALY MIESIAC 1000 euro Czego ty chcesz ??? Uwazasz, ze to malo???Puknij sie w glowe. jestem tutaj od 1989 roku i uwierz mi, ze wiem lepiej niz ty, czy jest tutaj jakas bieda czy tez nie. W czasie studiow rowniez dorabialam sobie, kelnerowalam itp i uwierz mi w DE BIEDY NIE MA! i nie znam ani jednego Polaka zyjacego tutaj w biedzie. Tyle w temacie.

Gość gość
I do tego co niektórzy tutaj nawet czytac nie umieja:( bo napisałam 20€ za godzine:(

Gość 25 lat w DE
znajoma a razecj sasiadka nie jest Polka tylko Ukrainka. po za tym krowo ja pracuje tutaj. Od 20 lat wiec za mnie wstydzic sie nie musisz. naucz sie czytac. 1000 euro na matke i dwojke malych dzieci jest masakrycznie DUZO bo ona nawet obiadow nie musi w domu robic, bo dzieci w szkole i przedszkolu maja obiady ktore rowniez Panstwo doplaca. Widze, ze nie wiesz o czym ty gadasz?Na socjalu samochodu nie wolno miec? Wez ty najpierw do Niemiec przyjedz i pozyj tutaj pare lat a pozniej pogadamy. Ale nie chrazn, ze socjal w DE to bieda bo wiesz chyba umre ze smiechu.

Gość gość
No wiem, ze ty wiesz lepiej, bo cala twoja rodzina, maz i dzieci tez siedza na socjalu, zyc nie umierać, normalnie Ameryka ;-) Kurde jak ja wam takiego zycia zazdroszczę, no nie mogę. A twoja kolezanka to zaraz napiszesz ze moja luksusowe mieszkanie Altbau nie w centrum buahaha Ty kretynko, jak jesteś na socjalu nikt ci nie zapłaci 800 za czynsz za 80m buahahah, bo na kazda osobe jest iles tam metrow, wszystko jest wyliczone. No chyba ze twoja znajoma ma 10 dzieci buahaha Ale wy glupi jesteście, zero ambicji, wszyscy tam siedzicie na socjalu i jeszcze się tym szczycicie :o Jaki brak ambicji, jaki wstyd:o Zal mi was, bo wasze dzieci skoncza tak jak wy:( Cala rodzina na socjalu od pokoleń, jezu jaka sciema:o

Gość gość
"1000 euro na matke i dwojke malych dzieci jest masakrycznie DUZO bo ona nawet obiadow nie musi w domu robic, bo dzieci w szkole i przedszkolu maja obiady ktore rowniez Panstwo doplaca" ++++ Ty kretynko, mało ambitna rodaczko niestety:o Twoja kolezanka się jeszcze tym szczyci, ze dzieci dostają w szkole darmowe obiady?:o Oczywiście napiszesz, ze znowu klamie i nie mam pojęcia. Ty wiesz jak to wygląda? Ona musiala do szkoły przynieść zaświadczenie, żeby dostać te obiady:o To znaczy ze wszyscy nauczyciele wiedza, ze dziecko jest z patologicznej rodziny:o Jezu i wy się jeszcze tym chwalicie :o Na wszystkie bezpłatne kursy w szkole, Bildungsgutscheine etc. należy tez przedstawić takie zaświadczenie. No ale wy nie macie ambicji, Niemcy powinni was wszystkich oddelegować do Polski bez prawa wjazdu ponownego, bo tylko przynosicie wstyd innym pracującym Polakom

Gość 25 lat w DE
tepoto uwazaj co mowisz bo ja od 20 lat pracuje. Tak samo moj ojciec, moja matka i moj brat z zona jak i moj maz. glupia krowo. Chyba jednak zazdroscisz , ze ktos za granica mieszka co? ja pisze o sasiadce a nie o sobie. zal ci chyba d**e sciska kobieto,.

Gość gość
I ty się jeszcze tym szczycisz, ze 25 lat jesteś na socjalu? No ja nie mogę. Powinnas się wstydzić i siedzieć cicho jak mysz pod miotla, a nie się szczycić swoim nieudacznictwem:o

Gość 25 lat w DE
Ty kretynko, mało ambitna rodaczko niestety :-O Jeszcze raz idiotko :Ja i cala moja rodzina PRACUJEMY W NIEMCZECH! kapito? Mnie nikt do Pl delegowac nie bedzie bo mam niemieckie obywatelstwo. Zegnam z iodiatmi nie rozmawiam. Idioco ktorzy w d***e byli i gowno widzieli. Pewnie zal d**e sciska po w PL bys chetne na zasilku takim posiedziala, tylko ze tam o tym pomarzyc mozesz.

Gość gość
Ktos kto uczciwie pracuje nie pisze, ze na socjalu zyje się jak paczek w maśle :o Po prostu ma inny system wartości, a ty nie mam zadnych ZADNYCH ambicji

Gość gość
aa rozumiem w niemczech nie ma biedy....ja p********** jak takie polaczki z zabitej wsi dechami jak ty 25 lat w de niby,przyjada do niemiec,zyja na socjalu to rzeczywiscie biednie im nie jest.....jezu,ze ja musze na takie p***y podatki placic.Brac za darmo to ok,wtedy nie ma biedy!rzeczywiscie...

Gość gość
jezu jaka ty jestes agresywna...typowa polka w niemczech,zebrajaca,otaczajaca sie socjalami,polglowek i zenada....dlatego sie z polakami miedzy innymi nie zadaje

Gość gość
ja bym wołała być na niemieckim socjalu niż klepać biedę w POlsce :P wstyd wam być biednym w Niemcach ale w Polsce nie wstyd wam ***** za tysiaka dla Niemca? śmieszne jesteście, ja osobiście w Polsce korzystam z rozmaitej pomocy MOPS również obiadów dla dzieci w szkole i jakoś mi nie wstyd bo pracuję a mimo to brakuje na wszystko i co? gdybym w Niemczech poszła do pracy to bym miała high life

Gość gość
No tak straszna bida w Niemczech...Pracowałam na fabryce za gorsze, 5 euro za godzinę i to kilka miesięcy a do polski to ja se tam i powrotem mogłam 3 razy pojechać po 2 miesiącach. Daj że spokój. Ci co na socjalu siedzą mają dodatek za mieszkanie DUZY i taką kasę że im się pracować nie opłaca i nie koniecznie klepią nędzę.

Gość gość
ludzie ale jakie ambicje? o czym wy piszecie? patrząc na skrajną nędzę polską kiedy 2 ludzi pracuje za najniższą krajową to socjal niemiecki to bogactwo a praca w Niemczech to niewyobrażalny dochód, nie widzi mnie że ktoś pisze że za 1000e żyje jak pączek w maśle bo porównując do biednego życia w wynajmowanej kawalerce w 4 osoby w polskim mieście, harując po 12 godzin i jedząc najgorsze żarcie z Biedronki to w Niemczech za 1000 euro to luksus, o to w tym się rozchodzi że ceny za wszystko są w obydwu krajach te same a zarówno zarobki jak i socjal skrajnie różny, na polskim socjalu to może cię być stać na chleb a wodę już niekoniecznie

Gość gość
oczywiscie, ze osoba w Niemczech ktora nie pracuje, mam oplacone mieszkanie i ogrzewanie oraz obiady dzieci w szkole i 1000 euro na caly miesiac jescze na zycie, zyje jak paczek w masle. Jeszcze ciuchy za darmo od ludzi dostaje. Lekarstwa i opieke medyczna kasa chorych placi itd. Tyle kasy nigdy nie zarobi sama bo nie ma zadnego zawodu wyuczonego. Jak ona do pracy pojdzie to bedzie jako pomoc jakas pracowac tylko i jak zarobi 800-900 euro netto to bedzie duzo dla takiego nieuka. Tylko bedzie musiala z tych pieniedzy oplacic chate , zarcie oraz kupowac ciuchy dla siebie i dzieci. Niestety taka jest prawda o socjalu w DE. a ja pisalam o sasiadce a nie o mnie. Ja pracuje i ja na takich ludzi place podatki. I tyle w temacie.