Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no white stuff

Dieta warzywno owocowa PRZEPISY

Polecane posty

Przepis z Vegesfery.pl Przyprawa antyrakowa-jest boska:) 2 op. suszonego czosnku 2 op. suszonej cebuli 1 op. lubczyku 1 op. tymianku 1 op. majeranku 1 op. kminku 1 op. bazylii 1 op. ziół prowansalskich 1 op. curry 1/2 op. pieprzu czarnego 1/2 op. pieprzu cayenne Wszystkie zioła oraz suszone warzywa zmielić w elektrycznym młynku. Przyprawę przechowywać w zamkniętym słoiku lub puszce. Dzięki takiej formie – mocno zmielonej, przyprawę można umieścić w solniczce/pieprzniczce, dzięki czemu będziemy po nią sięgać częściej, a naprawdę warto!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anthea
Ribollita - zupa chlebowa Spora cebula 4 ząbki czosnku Duża kiść jarmużu 2 puszki pomidorów 2 puszki białej fasoli Pół czerstwego dobrego chleba cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać czosnek. dodać pokrojone pomidory, zalać wodą do wysokości warzyw. Jarmuż posiekać w paski (pamiętać o odcięciu twardych łodyg), dodac do zupy. Pogotować kilka minut, dodać odsączoną fasolkę. Gotować kilka minut, dodać pokrojony w kostkę chleb. Gotować 15 minut, doprawić. Zaczerpnęłam z książki "Kuchnia duchów", ale nie wiem czy napisałam dokładnie, bo piszę z pamięci ;) Grunt, że wyszła pyszna :) i można traktowac jako bazę do własnych udoskonaleń.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KasiaBS
PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY na WO : 2 kg buraków obieram, kroje na małe cząstki i wrzucam do największego garnka. Dorzucam : 2 marchewki, pietruszkę, kawałek pora, 2 jabłka pokrojone na ćwiartki ze skórka, cebula, kilka ząbków czosnku wg upodobań, liść laurowy i ziele angielskie (daje tylko 2 ziarenka). Zalewam wodą i gotuje, przyprawiam w międzyczasie solą, pieprzem, majerankiem (duzo), octem jabłkowym. Gotuję na małym ogniu z dwie godziny. Warzywa odcedzam dopiero po kilku godzinach bo nadadzą jeszcze intensywności (najlepiej na noc garnek do zimnego i odcedzic po nocy). Częsc barszczu zlewam do picia, trochę ze startymi buraczkami i pokrojoną marchewką zostawiam do jedzenia. Rodzinie można zabielic jak ukraiński.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Majonez bez oleju-oczywiście na z.żywieniu a nie na poście o-w:) 1.zielony-miąższ dojrzałego awokado do pojemnika,dodać łyzkę soku z cytryny,fetę oraz sól i pieprz do smaku.Zmiksować blenderem typu Zyrafa.Ilość sera fety którą dodajemy określi nam konsystencję majonezu. 2.z inspiracji mojej ulubionej blogerki MaGdy; Do pojemnika serek wiejski,sok z cytryny i pokrojone na kawałki 1 jajko ugotowane na twardo -ciepłe.Dodać sól i pieprz i zblendowac na majonez "żyrafą".Można dodać póżniej do tego majonezu: -czosnek i koncentrat pomidorowy -musztardę,korniszony i grzybki(sos tatarski) Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
OGÓLNE ZASADY POSTU O-W Leczenie chorób cywilizacyjnych. żywieniem jest dwuetapowe. Pierwszy etap o charakterze oczyszczającym jest okresem, w którym zaleca się spożywanie wyłącznie warzyw i owoców. Drugi etap polega na wprowadzeniu na stałe zdrowego żywienia, które gwarantuje równowagę w organizmie i jego dobrą kondycję. Pierwszy etap nie powinien być dla człowieka jednorazowym epizodem, do którego się nie wraca. W okresie zdrowego żywienia zaleca się od czasu do czasu krótkotrwałe wstawki diety warzywno – owocowej, np. jeden tydzień tej diety w miesiącu lub post o chlebie i wodzie np. dwa razy w tygodniu. Czas kuracji zależy od zaawansowanej choroby i współpracy pacjenta. Najlepsze wyniki uzyskuje się po sześciu tygodniach diety warzywno - owocowej. Można stosować także krótkie kuracje, przeplatając je okresami zdrowego żywienia. W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze takie jak: korzeniowe (marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan), kapustne (kapusta biała, włoska, kalafior), cebulowe (cebula, czosnek, pory), dyniowate (ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia), liściaste (sałata, seler naciowy, zioła przyprawowe), psiankowate (pomidor, papryka), owoce (jabłka, grapefruity, cytryny). Nie należy spożywać zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, ani słodkich owoców. Są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi ciała, co jest równoznaczne z zahamowaniem procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Jednym z częstszych błędów kuracji jest dodatek do diety warzywnej pokarmów wysokoodżywczych jak mleko, olej, masło, co przerywa odżywianie wewnętrzne. Ponieważ odżywianie zewnętrzne jest wówczas niewystarczające, więc może dojść do szeregu niedoborów pokarmowych i braku ustępowania chorób cywilizacyjnych. Nie należy pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów. Warzywa zaleca się spożywać w postaci surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie bez tłuszczu. Ilość pokarmów jest dowolna, zważywszy, że po kilku dniach diety znika uczucie głodu, co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W przypadku nietolerancji pokarmów surowych zaleca się początkowo kilka dni postu o wodzie lub soku np. marchwiowym, następnie warzywa gotowane i stopniowe wprowadzanie surówek. W razie wzdęć dodawać do pokarmów zmielony kminek z majerankiem, lub Raphacholin (sok z czarnej rzodkwi). Zaleca się codziennie spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego, np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek lub chrzan. Jedynie bakterie fermentacyjne trawią błonnik. Czosnek i chrzan są zabójcze w stosunku do bakterii gnilnych i nie niszczą bakterii fermentacyjnych. W czasie kuracji należy spożywać zielone rośliny (pietruszka, sałata, koper, pokrzywa, kapusta) w postaci soków, surówek: Rośliny te są źródłem m.in. dobrze przyswajalnego wapnia, co zapobiega odwapnieniu organizmu, chlorofilu dostarczającego bezcennego magnezu i żelaza. Wolno używać soli z mikroelementami, gdyż jarzyny prawie nie posiadają soli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
temat brzmi "Dieta WARZYWNO-OWOCOWA (!!!!!!!!!) Przepisy" a 80% waszych przepisów nie nadaje się na WO :O Na ZŻ to chyba każdy średnio rozgarnięty człowiek potrafi sam coś przygotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Madzia9001
Witam, jestem na diecie już 2 tyg i pomyślałam, że wrzucę przepisy na obiady, które były wg mnie smaczne i mogą być przygotowane przez osoby będące w poście dr Dąbrowskiej 1. Kapuśniak Kapustę kiszoną zalać wrzątkiem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Do zupki dodać startą na szerokich oczkach marchew i podsmażoną na palniku cebulę. Na koniec dodać pieprz, sól i lubczyk. 2. Ratatuj W naczyniu żaroodpornym poukładać w plastrach jedno na drugim (jak przewrócone domino) kolejno: bakłażan, pomidor, cukinia, cebula, papryka, bakłażan, pomidor i tak dalej i tak dalej. Posypać ziołami prowansalskimi i zapiec, pod koniec pieczenia naczynie odkryć aby warzywa się przyrumieniły. 3. Leczo warzywne W duże plastry / kostki pokroić kalafior, marchew, cukinie, paprykę, seler i tak na prawdę każde warzywo na które mamy ochotę ;) dusić w garnku, na koniec dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, sól i świeżą bazylie. 4. Młoda kapusta Główkę młodej kapusty poszatkować i wrzuci na mały ogień. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Jak kapusta puści soki i się skurczy dodać dużą ilość świeżego kopru i koncentrat pomidorowy. 5. Na śniadanie - jabłka z cynamonem Jabłka obrać i skroić w małe, cienkie plastry. Dusić na małym ogniu, w połowie gotowania posypać cynamonem. 6. Na śniadanie - marchewka z jabłkiem Najprostsza i najlepsza. Słodkie jabłka pokroić w nieduże kawałki, marchew pokroić w plastry. Wszystko zmieszać i skropić sokiem z cytryny. 7. Grillowana cukinia Cukinie pokroić w niegrube plastry, wetrzeć w nią wyciśnięty czosnek i sól. Grillować i doglądać, bo z braku oleju będzie się przyklejać! 8. Zupa śmieciówka Do wrzątku wrzucamy wszystkie warzywa jakie nam się nawiną pod rękę. Gotujemy do miękkości. Przyprawiamy pieprzem, vegetą oraz świeżym lubczykiem. Zrobiłam też jarskie gołąbki, ale ktoś tu już podawał przepis to nie będę powtarzać. Mogę za to polecić, bo były na prawdę smaczne :) Dziś planuję zrobić ogórkową ;) Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Salsa_on2
Zupa paprykowa na WO: 3 papryki upiec w piekarniku, zdjac skorke 2 marchewki i kawalek pora ugotowac w garku z przyprawami (papryka slodka, ostra, sol, pieprz) dodac upieczone papryki do warzyw, zblendowac Mozna posypac pietruszka i swierzym posiekanym chilli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość musiusiunia
barszcz na zakwasie z akademii witalności ( niestety nie mogę wkleic linka) Prawdziwy barszcz jest jak prawdziwy chleb – jest na zakwasie i jest robiony w domu. Żadne tam gotowe torebki, koncentraty czy szybkie kubki, do pięt nie dorastające oryginałowi i podrasowane sporą dawką chemii i cukru (albo syropu fruktozowo-glukozowego). Takim pseudobarszczykom podziękujemy ;) Zakwas buraczany to prawdziwe błogosławieństwo dla naszych jelit, które szalenie się przyjaźnią z laktobakteriami (i to aż tak bardzo, że zwyczajnie nie wyobrażają sobie bez nich życia!). Zrobić w domu zakwas buraczany jest tak łatwo, że może je przygotować nawet ktoś, kto nie ma pojęcia zielonego o kucharzeniu. Nie wymaga też naszego wielkiego zaangażowania czasowego. On się po prostu robi sam! Od czego zacząć Oczywiście od kupienia buraków (5-6 ładnych sztuk). Jeśli są to zwykłe buraki z warzywniaka (bo do niepryskanych nie mamy chwilowo dostępu), to będą one wymagały usuwającej pestycydy kąpieli. Skórkę na burakach możemy zostawić (co jest zdrowsze) lub obrać (co jest mniej zdrowe choć dopuszczalne, ale mocno brudzi ręce – więc w sumie się nie opłaca), jeśli zaś chcemy skórkę zostawić to dobrze ją wyszorujmy szczotką do warzyw. Końcówki z obu stron ucinamy i kroimy buraki na niezbyt duże kawałki. Do kiszenia buraków możemy użyć dowolnego naczynia, które nie będzie reagowało z kwasem: tradycyjnej kamionki, dużego szklanego słoja lub naczynia z ceramiki. Naczynie należy sparzyć wrzątkiem i już można kisić. Kawałki buraków wkładamy do naczynia, dodajemy kilka ząbków czosnku obranego i przekrojonego wzdłuż na pół, szczyptę lub dwie ziaren kminku, 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, jak mamy pod ręką to kawałek korzenia chrzanu. Następnie robimy zalewę: na litr wody dajemy płaską łyżkę soli kamiennej (tej z napisem „do przetworów” na opakowaniu). Wodę można użyć ostudzoną przegotowaną, ale zwykła kranówka też się sprawdza. Dobrze mieszamy zalewę aby rozpuścić sól i zalewamy całość tak aby woda przykryła całą zawartość. Naczynie przykrywamy gazą lub ściereczką, przytrzymujemy gumką recepturką, stawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu (nasze babcie stawiały na górze szafek kuchennych, tam zawsze panuje wyższa temperatura niż na dole, bo ciepłe powietrze jak wiadomo idzie zawsze do góry) i uzbrajamy się w cierpliwość. To trochę potrwa, jakiś tydzień, czasem krócej ;) Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia to przyda się nam jako starter coś, co już zawiera laktobakterie, możemy użyć następujących trików: – do zalewy dodać łyżkę kwasu z ogórków lub kapusty – do zalewy dodać łyżkę serwatki (wystarczy mieć pod ręką kubek naturalnego jogurtu lub zsiadłego mleka oraz pieluszkę, gęstą gazę lub nawet zwykłą lnianą ściereczkę: wiążemy rogi pieluszki razem u góry, do środka wlewamy jogurt, całość na noc wieszamy na kuchennym kranie pod spód podstawiając miskę, a rano w misce mamy odsączoną serwatkę, zaś w ściereczce gęsty smarowny serek, który przyda się do pieczywa lub do dipów). – na wierzch naczynia położyć skórkę chleba na zakwasie (niestety często pleśnieje). Raz dziennie dobrze jest zajrzeć do naszego zakwasu, przemieszać go sparzoną wrzątkiem drewnianą łyżką i zebrać zbierającą się na powierzchni piankę. Zakwas lubi czuć się zadbany i dopieszczany ;) Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki, po prostu zbieramy je łyżką i wyrzucamy. Po tygodniu (lub nieco krócej) nasz zakwas jest gotowy, odcedzamy go przez sitko, przelewamy do szczelnie zamykanych butelek (np. po Frugo lub takich z klipsem), stawiamy do lodówki i gotowe! Można go śmiało przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Mamy w ten sposób zawsze pod ręką doskonały probiotyczny napój, nie gorszy (a może nawet i lepszy) niż te modne obecnie zagraniczne – kombucha czy rejuvelac Buraki są szczególnie cenne w porze jesienno-zimowej, kiedy sezonowych warzyw i owoców mamy mało. Z reguły warzywa i owoce przechowywane w chłodniach tracą większość walorów odżywczych, jednak burak jest tu chlubnym wyjątkiem. Bogactwo dobroczynnych związków może przyprawić o zawrót głowy: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, antocyjany, betanina, rzadkie mikroelementy (rubid, cez, lit, stront, kobalt), kwas foliowy, witamina C (jej zawartość podczas kiszenia wybitnie rośnie) jak również witaminy z grupy B. Pół szklaneczki zakwasu dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie. :) A to dlatego, że ma on pełno związków że ma on pełno związków działających – oczyszczająco, – antynowotworowo, – antyanemicznie, – krwiotwórczo, – regulujących ciśnienie krwi, przemianę materii, pracę wątroby i nerek, – odbudowujących florę jelit (uszczelniając tym samym jelita), – antybakteryjnych i antywirusowych (ważne podczas przeziębienia), – odmładzających (dzięki przyspieszeniu syntezy kolagenu) co zainteresuje panie, – dla panów zaś dodatkowo może być cenna informacja, że zakwas bardzo korzystnie wpływa na ich sprawność seksualną i ogólnie wytrzymałość (także w sporcie). To wszystko możesz mieć kosztem jakichś 2 złociszy! Nieprawdopodobne, a jednak – w zakwasie siła! :) Taki zakwas można pić taki jak jest, albo też w roli czystego barszczyku: leciutko podgrzany z dodatkiem odrobiny majeranku, soku z cytryny i zmiażdżonego czosnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sprawdzony przepis Lazania z kurczakiem, szpinakiem i sosem beszamelowym Składniki na farsz: podwójna pierś z kurczaka dwie cebule 5 ząbków czosnku szpinak (może być mrożony, ale najlepiej dodać świeże liście) śmietana do sosów przyprawy Przygotowanie: Kurczaka kroimy na kawałki, smażymy. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Zagęszczamy trzema łyżkami śmietany, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec szpinak łączymy z kurczakiem. Sos beszamelowy przygotowujemy jak wyżej. Tym razem nie będzie on jednak osobną warstwą – polewamy nim bowiem farsz, posypujemy obficie parmezanem i dopiero potem kładziemy kolejny płat makaronu. Przepis zaczerpnięty z http://dawkasmaku.pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anchela13467
uwaga !!! laski właśnie się dowiedziałam że nawet zwykłe tabletki antykoncepcyjne mają także działanie poronne o czym się z przyczyn marketingowych nie mówi, nie wierzycie to wpiszcie to w wyszukiwarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malina59
Witajcie. Jestem po 5 dniach diety, a ponieważ lubię gotować, to mam parę przepisów, które polecam. Makaron z cukinii z domowym sosem ajwar Cukinię obrać oraz pokroić obierakiem w cienkie paski. Posolić i gotować ok 7-8 min aż zmięknie. Domowy sos ajwar: ok kg papryk opiec, zdjąć skórkę. Lekko zmiksować z 2 sparzonymi i obranymi pomidorami oraz połową kabaczka (może być bakłażan lub cukinia). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną ostrą papryczkę (lub w proszku). Gotować na małym ogniu aż odparuje i zgęstnieje (ok 1,5-2 godz). Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano. Na końcu dodać łyżkę octu (najlepiej balsamicznego lub domowego jabłkowego). Można do słoiczków i pasteryzować 10-15 min. Pyszne i sycące. Placuszki z cukinii z marchewką Cukinię (ja miałam żółtą) oraz 1 marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, Cukinię dobrze odsączyć z wody, dodać marchewkę, doprawić solą pieprzem, ostrą papryczką ew. ziołami. Formować małe spłaszczone placuszki i układać na folii aluminiowej . Włożyć do piecyka z termoobiegiem 180st. na ok 20 min. Potem obrócić i dopiec z drugiej strony. Piec aż będą suche . Bardzo dobra przekąska . Można podać z sosem np. ajwar lub pomidorowym. Zupa cebulowa Ugotować wywar na dużej ilości warzyw. W czasie gotowania wywaru udusić na odrobinie wody cebulę pokrojoną w piórka. Po ugotowaniu wywaru wyjąć warzywa a dodać podduszoną cebulę i gotować do miękkości. Doprawić według smaku. Ja dodałam kilka śliwek suszonych pokrojonych w paseczki i dużą szczyptę kminku. Wiem, że śliwki nie są polecane ale nie jestem ortodoksyjna a śliwki i kminek świetnie wpływają na przemianę materii. Kapuśniak: Ugotować wywar na dużej ilości warzyw. Dodać dobrą kiszoną kapustę. Ja też dodałam 4 śliwki suszone pokrojone w paski oraz dużo kuminu. Wyszła bardzo gęsta i sycąca zupa. Papryki faszerowane: Farsz: bakłażana obrać, pokroić w kostkę, poddusić na patelni z marchewką, papryką, pomidorem obranym se skórki, cebulką drobno pokrojoną. Dobrze doprawić solą , pieprzem i ziołami. Sos: Zeszklić na odrobinie wody cebulkę. (posypać solą, to szybciej zmięknie). Dodać butelkę pasaty albo kilka sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów. Poddusić. Dodać dużo ziół (oregano, bazylia, tymianek), sól i pieprz do smaku. Nadziać papryki farszem. Ja do każdej dodałam jeszcze 1 łyżkę sosu. Nałożyć czapeczki ze ściętej góry papryczki . Ułożyć w garnku lub naczyniu do zapiekania. Zalać sosem i dusić lub wypiekać, Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mirabelkkaa
Przepis na LODY ( Zdrowe Zywienie) banany zamrożone w plasterkach 2 lub 3 łyżeczki masła orzechowego (domowej roboty lub organicznego) 2 łyżeczki kakao organiczne. Wszystko zblenderować na gładko i od razu zajadać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mirabelkkaa
Sniadaniowa Jaglanka (Zdrowe Zywienie) Ugotowana kasza jaglana na mleku kokosowym (można na każdym innym mleku w.g upodbania) ja wolę bardzie j suchą a mąż dolewa sobie więcej mleka i ma bardziej wilgotną kaszę.Jak kto woli można eksperymentować. A więc kasza jaglana +namoczone wcześniej i obrane orzechy,migdały +morele suszone (ja kupuję ciemnie bez siarkowania) Można dodać miodu jak ktoś lubi .Ja nie daję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Melania333
Mimo,ze nie są to przepisy postaram się streścic najciekawsze wnioski,uwagi z książki Luetznera ,ordynatora kliniki leczącej postem .Cz.1: Istotne zagadnienia(moje uwagi i innych forumowiczów w nawiasach) -dużo pic,wiecej niż podpowiada pragnienie -uwolnic się od przymusu dnia codziennego, rozluźnić kontakty towarzyskie i rodzinne ,zrezygnować z gazet,tv .Ograniczyc nadmiar bodźców z zewnątrz ,poddać się impulsom płynącym z naszego wnętrza. -robić to czego nasz organizm się domaga w danej chwili .Zmęczony powinien się wyspać, spragniony ruchu –uprawiać sport, spacerować ,czytać etc. -wspomagać wszystkie formy samooczyszczania(dbać o regularne wypróżnianie, przepłukiwać nerki ,pocic się, głęboko oddychać ,pielęgnować skórę. -podczas postu ulega spowolnieniu nasz wewnętrzny zegar, na wszystko potrzebujemy więcej czasu -stajemy się bardziej łagodni i wrażliwi -osoby prowadzące pojazdy –podczas postu może ulec pogorszeniu koncentracja i refleks -ważne jest aby mieć pomoc i wsparcie u innych postujących (wymiana doświadczeń) (czyli nasze forum) Rzeczy niezbędne podczas posty: bardzo ciepłe ubranie, termofor, wlew doo******czy,szczotka do masażu na sucho -przy porannym wstawaniu przeciągamy się w łóżku i ziewamy jak to robią koty i psyPrzed wstaniem siadamy na moment na brzegu łóżka. -mocz podczas postu bywa dość ciemny i ma intensywny zapach-należy pic więcej wody.Oddajemy duzo i często mocz.Po wadze możemy zauważyć ,że organizm przechodzi przez fazę na przemian zatrzymania wody i odwodnienia.Waga ciała może przestać spadać a nawet wzrosnąć. -nieprzyjemny zapach potu podczas postu(póżniej jednak będziemy się mniej pocić) -skóra podczas postu ma skłonność do wysychania-najlepiej nacierać olejem roślinnym.Starać się nie używać kremów ,pudru, szminki -utrudniają skórze wydalanie.(Po poście skóra jest super!] -zaśmiecone jest nie tylko nasze ciało ale i umysł. Nie bójcie się dokuczliwych snów o wojnie, seksie, krwi , brudzie .Nie lekajcie się agresywnych nastrojów,melancholii etc. Z własnym śmietnikiem duchowym należy się rozliczyć .Spisujcie doznania w dzienniku postu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jola po diecie
Super wątek! zapraszam po garść przepisów i dodatkowych inspiracji na blog: https://postdaniela.wordpress.com/, a ponieważ zamierzam kontynuować moją przygodę z tą dietą i oczyszczać organizm regularnie, lista przepisów będzie się sukcesywnie wydłużać :) powodzenia wszystkim życzę!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Schudłam 20kg w 2 Miesiące dzięki African Mango. Zamiast diet które nic nie dają polecam prosty i skuteczny sposób :) http://nplink.net/lbWjNrDF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie_dźwiedzica
Bardzo Wam dziękuję za świetne przepisy. Niedługo zaczynam tę dietę i tworzę sobie jadłospis, żeby wiedzieć, co będę jadła każdego dnia. Największy problem mam ze śniadaniem - rano nie jestem szczególnie głodna i myśl o jedzeniu surówek jest dla mnie odpychająca. Zwykle na śniadanie jem kanapki albo płatki kukurydzianek z mlekiem lub jogurtem i owocami. Czym mogę to zastąpić? Z góry dzięki za pomoc :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poczytałam sobie :) I przypomniałam parę świetnych przepisów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Salsa_on2
Barszcz ukrainiski WO: Upiec nieobrane buraki w piekarniku. W garnku ugotowac z przyprawami, zielem anglieskim, listkiem laurowym, majerankiem, lubczykiem: pokrojone w kostke seler, marchewke, pietruszke, por, kapuste. Obrac upieczone buraki, pokroic, dodac do barszczu kiedy wszystkie warzywa sa miekkie. Wylaczyc kuchenke, dodac 2 zabki czosnku, posiekany koperek i pietruszke oraz troche soku z cytryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyszne są surówki na przykład z dodatkiem miodu lub agawy - urozmaicają znacznie smak, na przykład w połączeniu z młodą kapustą czerwoną i marchewką. Ja ją podaję z tofu, jako że nie jemy w domu mięsa, ale myślę, że mogłaby też dobrze podejść do dań rybnych lub sama. A z naprawdę świetnych rzeczy, znalazłam ostatnio w internecie świetny przepis na makaron z kalarepy - http://cookmagazine.pl/makaron-z-kalarepy/. Córce bardzo zasmakował.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja dzisiaj z buraczków zrobiłam sałatkę: Starte buraczki, pokrojony w kostkę ogórek małosolny, cebulka ze szczypiorkiem i starte jabłuszko, sól i pieprz. Pyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AniaKruger , to przepis w ramach zdrowego żywienia, bardzo fajny:) Ja makaron robię też cukinii 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×