Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W jakie miesiące nie powinno być ślubu? Czy to tylko zabobony?

Polecane posty

Gość gość

Słyszałam ze miesiac musi miec R. A np maj ?

Gość gość
zabobony,a co ma być w Twym życiu to i tak będzie i nie pomoże to,że brałaś ślub w miesiącu bez literki R lub z ta literką

Gość gość
No ponoć w maju nie wolno, bo małżeństwo nie przetrwa, maj to ponoć miesiąc niestałości. ja tam w to nie wierzę, w ogóle te wszystkie zabobony i nakazy przedślubno - ślubne ... za dużo ich, żeby wszystkie spamiętać, a co dopiero stosować się do nich. co ma być to będzie i już :-) ha, ostatnio dowiedziałam się, że narzeczeni nie mogą być świadkami, bo ich przyszłe małżeństwo będzie nieszczęśliwe. i że ludzie z powodu takiej głupoty odmawiają świadkowania! ludzie! a w jakim my wieku żyjemy??????? ciemnogród i zabobon jak w średniowieczu! :-O

Gość gość
Dokładnie,jeśli tak wierzyć w te wszystkie zabobony to lepiej położyć się do trumny i szczęśliwie czekać na śmierć:)

Gość gość
ja mialam w marcu, rozwod po 1,5 roku. zabobony to bzdura

Gość gość
To dlaczego ludzie tak sie tego maja boja?

Gość ta od marca
nie wiem, szczerze, tez o tym slyszalam przed 1 slubem. Sorry, brak polskich znakow. Jak sie boisz to wez z r,ale naprawde to bzdura

Gość gość
Ależ to zabobony i głupota.Zagłębie weselne czyli miasteczko Szczyrk-tam wesela są w każdy dzień tygodnia i w każdym miesiącu z uwagi na to ,że sa w wielu miejscach darmowe noclegi dla gości weselnych.

Gość monikamonikamonikamonikamonika
jezeli uwierzysz w to ze w miesiac w ktorym biezesz slub jest nieszczesliwy i malzenstwo sie nie uda to tak naprawde bedzie i tyle. Dlatego to sie sprawdza bo ludzie w to wierza, to jak samosprawdzaaca sie przepowiednia

Gość gość
MAJ- miesiąc Matki Bożej LISTOPAD-miesiąc zmarłych (Wszystkich Świętych) MARZEC- z reguły w marcu zaczyna się Wielki Post tyle w temacie świeccy laicy ;)

Gość gość
a styczeń,luty,kwiecień i lipiec ?

Gość nacoczekasz
styczeń to karnawał :) lipiec? mmm środek wakacji :))

Gość gość
jeżeli maj miesiącem Matki Boze to nie mozna, a pazdziernik miesiacem Rozanca?

Gość gość
pażdziernik nie ma tu nic do rzeczy

Kto to wierzy w takie bzdury :D Jeśli będziecie się kochać,rozmawiać i szanować to jeśli zdrowie będzie to przeżyjecie ze sobą i 50 lat. Taka prawa ! Ja ślub brałam w maju :D W tym roku szykuje mi się 10 rocznica i na rozwód sie nie zapowiada :P

Gość Renata24a
Też miałam takie podejście. Byłem sceptyczna, śmiałam się z innych, mówiłam, że to głupie te zabobony itd. Niby XXI wiek i kto chciałby w takie rzeczy wierzyć. Zrobiliśmy ślub w maju, a 4 dni po naszym ślubie przyszła do nas Buka :(

Gość gość
Kto to jest Buka? Brzmi jak bukaka.

Gość gość
Buka to był taki potwór w Muminkach. Jak się pojawiała, to robiło się zimno, o ile dobrze pamiętam. :D

Gość gość
Moja kuzynka wziela ślub w maju i samalzenstwem cztery lata już i żyje im się dobrze

Gość gość
Rozwaliła mnie ta wypowiedź: "MAJ- miesiąc Matki Bożej LISTOPAD-miesiąc zmarłych (Wszystkich Świętych) MARZEC- z reguły w marcu zaczyna się Wielki Post tyle w temacie świeccy laicy oczko.gif" I cóż z tego, ze maj jest poświęcony Matce Bożej? Co to przeszkadza w braniu ślubu? Wszystkich Świętych to nie święto poświęcone zmarłym, ale święto wszystkich bezimiennych świętych, osób, które nie zostały oficjalnie kanonizowane. nawiązywanie w tym kontekście do zmarłych jest całkowicie błędne. Co do marca to jeżeli Wielkanoc jest wcześnie, to spokojnie w marcu można wziąć ślub. Z resztą mówimy tu o ślubie, a przykazanie zakazuje udziału w zabawie.

Gość gość
Dokładnie - to, że maj jest miesiącem Matki Bożej nie znaczy, że nie można brać ślubu. Gdyby tak było, to księża by odmawiali udzielania ślubów w maju a tak nie jest. Nie odmawiają też udzielania ślubów w listopadzie - moi rodzice mieli ślub 11 listopada i nic im nie jest :) To raczej ludzie sobie wymyślili, że jak się weźmie ślub w listopadzie to będzie nieszczęście, bo w tym miesiącu jest Wszystkich Świętych (które jest świętem radosnym i nie powinno się w tym dniu chodzić na groby, tylko 2 listopada w Dzień Zaduszny, bo to jest dzień pamięci o zmarłych). Jak ktoś słusznie zauważył, październik to miesiąc Matki Bożej Różańcowej, więc analogicznie do maja powinien być miesiącem "zakazanym". Z majem jest związana jeszcze jedna historia - mianowicie po upadku powstania styczniowego maj ogłoszono miesiącem żałoby narodowej i ślubów się nie brało, ze względu na żałobę po upadku powstania. Ale to ustalenie już od dawien dawna nie funkcjonuje, ale "strach" przed majem pozostał. To, że w marcu zaczyna się Wielki Post nie znaczy, że nie można brać w tym miesiącu ślubów, jeśli przypadają one przed Środą popielcową. Na dobrą sprawę nawet w Adwencie lub w Wielkim Poście można brać ślub jeśli w danym dniu przypada uroczystość.

Gość gość
c*******wam w gardło bezmózgie próchna po 30-stce

Gość krisband
Zabobonów związanych ze ślubem czy weselem jest od metra... Gdybym chciał je tu wszystkie wrzucić, to pewnie zajęłyby tyle miejsca co wszystkie posty powyżej. Moim zdaniem, jeśli się dwie osoby kochają to nic nie ma poza tym znaczenia, a jak ma się spieprzyć to i tak to się stanie... Tylko, że ludzie mają w naturze to, iż zaraz do jakichś życiowych niepowodzeń dorabiają sobie jakąś ideologię - może dlatego, aby łatwiej sobie to wytłumaczyć i aby łatwiej było z tym żyć jeśli coś nie wyjdzie.

Gość gość
Zabobony przy ślubach kościelnych nieodmiennie mnie bawią... Sama brałam cywilny, w kwietniu, małżeństwo udane i nie myślimy o rozwodzie. W dodatku pogodę miałam jak na zamówienie, właściwie taką jaką lubię najbardziej i do tej pory całą rodziną to wspominamy że tak się udało :) Ktoś się śmiał że kwiecień też ma "r" tylko w innych językach.

Gość gość
Ślub majowy grób gotowy ! taki za babon kuzyn nie wierzył 4 dni po ślubie stracił przytomność a tydzień później nie żył :(