Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problemy z tarczycą, a ciąża.

Polecane posty

Gość gość

Witam. OD jakiegoś czasu miałam podejrzenie niedoczynności tarczycy, przez wskaźnik, który wzrastał ,najpierw 1,87, potem 2,66, czyli norma, ale różne problemy wskazywały na to,że będzie wzrastał dalej. W zeszły poniedziałek byłam po wyniki badań tarczycy,a także została stwierdzona u mnie ciąża (wczesny czwarty tydzień). Wskaźnik wynosił 4,17 ( lekarz powiedział,że norma w ciąży jest max do 2,5 i może wpływać to na rozwój dziecka) i dostałam euthyrox n25. Czy któraś z Pań miała również taki problem i wszystko skończyło się pozytywnie? To moja pierwsza ciąża i bardzo się martwię. Pozdrawiam.

Gość gość
Ja również mam niedoczynność tarczycy którą stale leczę eutyroxem. Nie pamiętma dokładnie ale o tej chorobie dowiedziałam się na jakiś czas przed ciążą. Jak dla mnie zagrożenia nie ma. W ciąży byłam pod stałym nadzorem endokrynologa. I z tego co pamiętam to brałam w ciąży 25%. Nie miało to żadnego negatywnego wpływu na przebieg ciąży ani na zdrowie dziecka. Moja endo, mi powiedziała że organizm kobiety w ciąży, do pewnego stopnia sam pomaga regulować to tsh , jakby w obronie własnej. za to po ciąży miałam tsh 17 aż dzwonili do mnie z przychodni. Ale po 2-3 miesiącach sprawa została opanowana, z tym ze teraz na stałe mam 125% eutyroxu. Moja córka ma 3 lata, i w żaden sposób to jej nie zaszkodziło.

Gość gość
Ja mam hashimoto. Synek urodzil sie zdrowy. Wazne zeby kontrolowac hormony i w razie potrzeby zmieniać dawki. Lekarz będzie nad wszystkim panowal . Spokojnie.

Gość gość
A niedoczynność tarczycy a hashimoto, to nie to samo?. Ja tak słyszałam. A teraz już sama nie wiem.

Gość gość
niedoczynność to nie to samo co hashimoto. Dziękuję za odpowiedzi!

Gość gość
ja mam nadczynnosc, zaszłam w ciąże i guz z tarczycy zszedł, i prawdopodobnie wszystko się unormowalo