Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy sa tu mamy ktore chrzcily bez slubu koscielnego?

Polecane posty

Gość gość

Jak to zalatwilyscie? Placilyscie cos za przysluge?:)

Gość gość
mojego dziecka nie chciano ochrzcić

Gość gość
Normalnie. To zalezy od podejscia ksiedza. Przy 1 i 2 nie mielismy kompletnie zadnego problemu. Zapytal czy mamy odp ze nie, bo maz jest po rozwodzie (wowczas brał koscielny) wiec my nie mamy a na uwaznienie nie ma podstaw. Pokiwal glowa, powiedzial ze czasem tak sie uklada i koniec. Zadnych umoralnien ani nic. A z kolei kumpela miala mega problem ze swoimi dziecmi, ksiadz utrudnial jak sie dało. I to samo miasto - Poznan.

Gość gość
no wlasnie trzeba wiedziec do jakiego ksiedza uderzyc

Gość gość
płaciłam 100zł za chrzest- tyle. Bez problemów- a ślubu nie mamy żadnego.

Gość gość
Bez problemu ochrzcilam dziecko, jestesmy po cywilnym a maz na dodatek wyznaje inna religie. Tam gdzies w prawie koscielnym bylo napisane, ze ksiadz Ci nie moze odmowic. Placilam 200zl

Gość gość
Ochrzczą. A jak z chrzestnym tylko po cywilnym?

Gość gość
a po co wam zalezy na chcie skoro slubu nie macie?

Gość gość
ochrzcilam ale ksiadz wiedzial na kiedy date slubu mamy ustalona tez w tej parafii

Gość gość
Ja chrzciłam syna wczoraj, nie mamy ślubu wogóle, nawet dziecko nie zostało jeszcze uojcowione i bez problemu nam ochrzcił. A co do płatności powiedzial że co łaska.

Gość gość
my bez ślubu dziecko ochrzczone bez problemu zaplata 100 zl ( nie chcielismy nic placic ale wiecie gadanie rodzinki) chrzestny ma ślub kościelny chrzestna nie ma ślubu i na dodatek jest w związku z wyznawca islamu :) nikt żadnych problemów nie robił

Gość gość
ja mam cywilny, i mój proboszcz jest super- zero problemów.

Gość gość
tak jak pytał ktoś wyżej , a do czego ten chrzest tak strasznie wam potrzebny?

Gość gość
a co ciebie to obchodzi ze ślubu nie maja a chrzczą dziecko? moze zbierają kasę na wesele tak jak my żeby nie mieć byle jakiego wesela?

Gość feerferf
Niestety dowolności wyboru księdza nie ma. Wszystko zależy od proboszcza bo jego zgody, zgodnie z przepisami, obejść się nie da i nawet najbardziej życiowo nastawiony ksiądz, z jakiejkolwiek parafii, uzależnia udzielenie chrztu od zgody proboszcza parafii zamieszkania. (No, chyba że by kombinować z różnymi meldunkami, nie wiem jak jest z miejscem zamieszkania). Zatem albo trafi się ksiądz życzliwy i z wiedzą o życiu, albo pasjonat swojej władzy nad ludźmi i fanatyk przepisów (bo przecież nie zasad i przykazań). I teraz tak, mi proboszcz wyłożył, że jeśli rodzice nie mają ślubu bo nie mogą (np jedno z nich jest po ślubie kościelnym, jak u nas), choć chcą, to wystarczy że chrzestni są bez zarzutów. Nam przepuścił nawet chrzestną bez bierzmowania, ale musiała się nasłuchać pouczeń i zobowiązać do podejścia do bierzmowania przy najbliższej okazji.

Gość feerferf
Dziewczyny, nie dziwcie się pytaniom od rzeczy. Jest poniedziałek, środek dnia a nie wieczór, i funkcjonariusze kościoła się nudzą. :D Zauważyłam że upodobali sobie kafeterię do pisania o swoich filmach a nawet zakładania prowokacyjnych tematów. Proponuję ignorować ich uboczne, tendencyjne wątki.

Gość gość
guzik prawda gosciu z 12:59 - my nie mamy slubu koscielnego, naszego sykna ohcrzcilismy w innej parafii niz nasza, nie dosc ze nic nie placilismy to o nic nie pytal, bylo milo i elegancko. do tego wszystkiego zrobił nam msze tylko dla nas 15 sierpnia. i nic nie bylo mowy o zgodzie naszego proboszcza!

Gość gość
Płacić się zawsze płaci, jak to w kościele. W takiej sytuacji jest ważne żeby chrzestni byli bez skazy. Ja chrzciłam dziecko a ślubu kościelnego nie mam. Ale jest to czasami kłopot. Sprawdź ceny i wymagania w różnych kościołach.

no my posłalismy teściową, zeby załatwiła papier z parafi mojego faceta. Jakiś dokument trzeba mieć, jeśli chce się chrzcić gdzie indziej. Generalnie spinki nie było, przygotowaliśmy się na jakieś wielkie pouczanki ale było oki.

Gość gość
03.03.14 mój chrzestny , po cywilnym nie przyznał się że ma żonę. Inaczej nie mógłby być chrzestnym:)

Gość gość
Ochrzcilam dziecko bez problemu mimo ze nie mamy slubu koscielnego. A czemu ochrzcilam? Taki mialam kaprys, powiedzmy ze te male biale ubranka mi sie tak strasznie podobaja.

Gość feerferf
No to jestem zdumiona tym niewymaganiem zgody, bo byłam przekonana że kościół rządzi centralnie a tu jednak różne są wymogi. Może to zależy od diecezji, czy innego diabła, bo gdy ja załatwiałam chrzest, to pytałam w czterech parafiach i wszędzie informowali mnie o tym samym (!).