Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jelatomania

Alanya Turcja kto był, zwiedzał chcę wiedzieć wszystko :)

Polecane posty

Gość Jelatomania

Witam serdecznie :) Do Riwiery Tureckiej a dokładniej Alanyi wybieram się w lipcu po raz drugi. Wiadomo jak byłam pierwszy raz to nie byłam do końca zorientowana co i jak był to krótki wyjazd dawno temu i chyba byłam wtedy jeszcze dzieckiem :) Postanowiłam, więc nie popełnić tych błędów co wcześniej. Dlatego też wybrałam hotel w samym centrum Alanyi na 11 dni. Co do zwiedzania Alanyi na własną rekę , twierdzy, wieży, portu itd. to chyba jakoś sobie poradzę tymi dolmuszami. Ale mam pytanie jakie miejscowości w pobliżu warto odwiedzić na własną rękę może znacie takie ciekawe miejsca. Może wiecie gdzie warto wybrać się na wycieczki z jakich lokalnych biur podróży skorzystać wykupując wycieczki fakultatywne? Zawsze kupowałam od rezydenta ale słyszałam, ze na mieście jest taniej i są też polscy piloci. Jedziemy w czwórkę, mój brat, kuzyn i narzeczony no i ja. Dwóch z nich jeszcze nigdzie nie było, więc bardzo bym chciała, żeby ten wyjazd był dla nich bardzo atrakcyjny no i sama chciałabym teraz też trochę poznać turecką mentalność i pozwiedzać, także czekam na wasze sugestie i zgóry bardzo dziękuję :)

Gość gość
Nic nie odpiszę bo moja wypowiedz uznana jest jako spam!

Gość gość
No wlasnie ,tez bym chciala sie dowiedziec co nie co ale moze nie koniecznie o Alanya bo tam ja dla mnie zbyt tlumnie :) Zna moze ktos albo poleci spokojne miejsce bez tlumow turystow piekne miejsca i dzikie plaze ? W jaki rejon Turcji udac sie aby nacieszyc oczy widokami a nie nameczyc uszy halasem ?

Gość Jelatomania
Do gość: Wiesz ja założyłam ten wątek, żeby napisano mi o Alanyi i tak dalej a nie o innym spokojnym miejscu w Turcji, więc może założysz sobie do tego osobny wątek? Bo to zupełnie inny temat. Zeby ludzie się nie pogubili o co ich pytałam :) A co do spokojnych miejsc w Turcji to mogę Ci polecić Konkali i Bodrum jest tam mnóstwo fajnych hoteli, mniej turystów i tego całego gwaru.

Gość gość
przeciez to obojetne co kto napisze byleby w temacie Turcji :) dowiesz sie wiecej przyda sie na nastepny raz

Gość gość
na wycieczkę 2dniowa możesz jechać do Kapadocji,kup na mieście a nie u rezydenta 2razy taniej a ten sam zestaw atrakcji wiem bo porównywaliśmy z tymi którzy jechali od rezydenta

Gość gość
matko! jak wykupujesz na mieście wycieczkę to nie ma mowy o przewodniku innym niż z jęzukiem polskim bo dla polaków organizuja z przewodnikiem mówiącym po polsku , widac,że nigdy nie kupowałaś na mieście wiec nie siej zamętu

Gość gość
odezwała się rezydentka która nie sprzeda wycieczek to i nie zarobi

Gość Jelatomania
Ale mi chodzi konkretnie o miasto Alanya jak w temacie dyskusji inne miejsca oprócz tych w pobliżu mnie nie interesują. I właśnie o to chciałam zapytać o sąsiadujące miejscowości czy warto by było wynająć samochód albo przejechać się dolmuszem i zwiedzić coś w sąsiednich miejscowościach bo Alanye to pewnie obskoczymy raz dwa chyba nie jest taka duża :) Co do wycieczek fakultatywnych to już nigdy więcej nie popełnię błędu i nie kupię u rezydenta. Są na mieście biura, które oferują wycieczki z przewodnikami mówiącymi po polsku i wątpię, żeby dochodziło do takich sytuacji, że przewodnik mówi w takim języku zależnie jaki się trafi przewodnik przecież wystarczy zapytać proste. Myślałam o Kapadocji i locie balonem ale jakoś te wypadki z balonami mnie zniechęciły i myśle o Pammukale może wieczór turecki bo było bosko i nurkowanie z żółwiami, może jeszcze jakiś rejs statkiem i wystarczy bo chcemy też trochę zwiedzić właśnie Alanye i okolicę i poleniuchować przy hotelu właśnie a pro po to wybieramy się do hotelu Aska Kleopatra Beste był ktoś? I jeszcze jedno. Nie chodziło mi w tym wątku o wycieczki fakultatywne na własną rekę, byc może źle się wyraziłam, chodziło mi o to co jeszcze warto zwiedzić w Alanyi i sąsiednich miejscowościach czy jest tam coś ciekawego, gdzie zrobić zakupy, jakieś porady itd.

Gość Jelatomania
Takie luźne zwiedzanie bez przewodnika nie za daleko od Alanyi :)