Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Włochy coraz więcej lekarzy odmawia wykonywania aborcji

Polecane posty

niby dlaczego wyciąga? jaki jest odsetek ginekologów z takim podejściem? 1, 2, 5%? Większość zdecydowana wypisuje bez problemów. To kwestia charakteru i sumienia. Mój charakter na to nie pozwala

Nie wiem, jaki jest odsetek. Moja znajoma kilka lat temu szukala w desperacji ginekologa, ktory ja przyjmie dzis po poludniu, i skonczyla u babki, ktora musiala pol godziny prosic, zeby wypisala tabletke. Prywatnie, zeby bylo smieszniej, przyjela ja u siebie w bloku, w zasadzie na klatce, ale dziewczyna byla zdesperowana, bo tu sie przeciez trzeba spieszyc. Mozesz nie popierac brania takiej tabletki, tak jak ja, ale nie powiesz mi, ze to jest ok, ze lekarz bierze od ciebie pieniadze a ty go musisz prosic o wypisanie legalnego leku, nie bardziej groznego niz inne ktore przepisuje sie radosnie i entuzjastycznie.

na szczęście ma takie prawo i nic nie wskazuje na to aby się cokolwiek miało zmienić :)

No i sie nie zmieni, jesli ludzie beda, tak jak ty, pozwalac, by inni podejmowali za nich decyzje :(

Jeżeli coś w metodzie leczenia danego lekarza mi się nie podoba, to szukam innego. To tyczy się każdej specjalności. Bo każdy lekarz ma inne doświadczenia z lekami, farmakodynamiką, powikłaniami i każdy może prezentować inne metody profilaktyki czy leczenia

Gość gość
jesli sprzedawca w sklepie odmowi sprzedazy towaru (poza tytoniem i alkoholem a i to w okreslonych ustawowo przypadkach) to masz prawo wezwac policje bo ta pani popelnia wykroczenie, zagrozone kara grzywny.

Powiklania, farmakodynamiki, specjalnosci, profilaktyki, doswiadczenia, bla, bla, bla. Zaslaniasz sie madrze brzmiacymi slowkami. Przeciez chodzi tylko o to, ze kosciol uwaza, ze antykoncepcja to grzech.

''masz prawo wezwac policje bo ta pani popelnia wykroczenie, zagrozone kara grzywny.'' Naprawde? Czyli, jak mowilam, sumienie mozna miec tylko wtedy, kiedy sie skonczy medycyne.

a jak ochroniarz nie wpuści do klubu? Niby nie może, a robią to oficjalnie Nie chodzi o grzech. Jak już mówiłam 3x uważam że antykoncepcja to po prostu trucizna dla organizmu. Powoduje poważne powikłania. Co 4 kobieta ma np przetrwały przewód tętniczy. Taka wada serca + anty sprzyjające zatorowości to tykająca bomba która zazwyczaj eksploduje. To tylko przykład. Myślę że gdyby kobiety miały takie doświadczenie z tymi medykamentami (bo lekami ich nie nazwę) jak ja (na szczęście nie u siebie, tylko u obcych) przestawiłyby się na gumki czy spirale

Nie, nie, nie, nie rozmawiamy o kwestiach zdrowotnych, ale o prawie, ktore pozwala lekarzowi odmowic ci leku nie z przyczyn zdrowotnych, ktorych sie uparcie czepiasz, ale z uwagi na swoj swiatopoglad, co sprowadza sie do odmawiania antykoncepcji z powodow religijnych.

ma prawo odmówić z każdego powodu. Światopogląd to nie tylko względy religijne czy etyczne. Ale takze przekonania, w tym medyczne

Gość gość
pigulki to jeszcze nic, wyobraz sobie lekarza - swiadka Jehowy, ktory odmowi ci podania krwi bo to niezgodne z jego sumieniem.

światkowie Jehowy nie mają problemu z podawaniem krwi komuś, niedopuszczają jej tylko dla siebie. Po drugie takie postępowanie jest niezgodne z prawem, gdyż dotyczy stanu zagrożenia życia- ma wtedy z****** obowiązek podać co trzeba

''Ma prawo odmówić z każdego powodu.'' Na przyklad dlatego, ze cie nie lubi, bo twoj syn jest lepszy z angielskiego niz jego corka. Wysoko stawiasz lekarzy, nie ma co.

jeśli taki powód wpisze w karcie to spoko ;D Sumienie to nie tylko religia, to bardzo szerokie pojęcie. Tak jeszcze dam przykład,- niewiele ginekologów popiera in vitro. Są świadomi jakie niesie zagrożenie dla rodziców, dzieci, puli genowej. I mają prawo odmawiać zajmowania się tą kwestią. I też nie chodzi o kwestie religii czy ekonomii- tylko czysto ludzkie.

''jeśli taki powód wpisze w karcie to spoko'' Jesli jestes zwolenniczka takich praw, to ja nie mam wiecej pytan i koncze dyskusje.

A najlepszym rozwiazaniem tego problemu byloby wprowadzenie dodatkow do pensji za uszczerbek na sumieniu, ekstra kasa za przepisanie tabletek i aborcje, wtedy by sie okazalo, kto sie kieruje sumieniem, a kto nie.

ginekolodzy katoliccy mają bardzo mało pacjentów prywatnych, bo w tym celu większość kobiet chodzi poza NFZ, więc akurat uszczerbek finansowy mają znaczny :)

Gość gość
OSOBOM KTÓRE PORÓWNUJĄ ABORCJĘ CZYT. ODEBRANIE życia zarodkowi do obcinania włosów przez fryzjera, lub sprzedania/niesprzedania mięsa przez wege-sprzedawczynię, macie równo na*sr*ane pod sufitem. Nie jestem jakąs mega przeciwniczką aborcji, bo są sytuacje kiedy faktycznie aborcja (tylko wczesna!!!!) jest bardziej rozsądna niż urodzenie dziecka, są przecież ciąże z g****u, ciąże u chorych kobiet itp. ALE wyobraźcie sobie że jako lekarz macie obowiązek usuwać ciąże na życzenie pacjentek, po 25 latach takiego usuwania podliczycie liczbę usuniętych istnień- nawet gdyby to była codziennie tylko jedna aborcja, to da wam po tylu latach kilkutysięczne miasto ludzi. Jeśli nie miałybyście z tym problemu, to ja nie chciałabym was mieć wśród znajomych czy rodziny.

Gość gość
czyli podatnicy placa za fanaberie lekarzy katolikow, skoro ci pracuja w publicznych placowkach. Zastanawiam sie tylko czemu dyrektorzy szpitali ich zatrudniaja, majac do wyboru bardziej elastycznych pracownikow.

może dlatego że ginekologia to nie tylko antykoncepcja? A przede wszystkim leczenie chorób kobiecych, onkologia, ginekologia operacyjna?

ALE wyobraźcie sobie że jako lekarz macie obowiązek usuwać ciąże na życzenie pacjentek, po 25 latach takiego usuwania podliczycie liczbę usuniętych istnień- nawet gdyby to była codziennie tylko jedna aborcja, to da wam po tylu latach kilkutysięczne miasto ludzi. Jeśli nie miałybyście z tym problemu, to ja nie chciałabym was mieć wśród znajomych czy rodziny. Dlatego tez lekarz, jak kazdy czlowiek, ma swiete prawo wybrac taki zawod, ktory mu moralnie pasuje. Ja akurat mialabym z tym problem, i miedzy innymi dlatego nie jestem lekarzem. I nie wymyslaj, ze porownalam aborcje do farbowania wlosow, bo wyraznie zaznaczylam, ze aborcja to powazniejsza kwestia i ja jestem jej przeciwna. Niemniej jednak, zostawianie tego sumieniu i widzimisie lekarza to jakies nieporozumienie. Jesli juz, to lekarz raz powinien podjac decyzje, czy chce miec cos wspolnego z aborcjami, a nie odmawiac komu chce i na jakich zasadach chce, informacje o tym powinny byc dostepne dla pacjentow, by ludzie nie marnowali czasu tylko po to, zeby sie dowiedziec jakie lekarz ma przekonania.

Gość gość
to moga robic oboje, o ile temu z przekonaniami nie zabraniaja one dodatkowo innych rzeczy. Moze taki np uzna ze ZZO jest niepotrzebne, bo wg jego przekonan cierpienie uszlachetnia albo ze morfina to zlo bo skraca zycie i odmowi jej umierajacemy na raka?

nie róbcie z lekarzy psycholi ;/ bez jaj ;/ leczeniem opioidowym bólu zajmuje się garstka lekarzy tak naprawdę i żaden nie odmawia morfiny jeśli jest taka potrzeba ZZO- jego stosowanie zależy od szpitala a nie stosunku do znieczulenia lekarza.

Zasady ustalaja ludzie. Problem jest w tym, ze jesli dzis pozwolisz, by sumienie lekarza decydowalo o twojej antykoncepcji, pojutrze sumienie lekarza bedzie decydowac o tym, czy podac cierpiacemu morfine.

uważam że porównanie jest tak chybione, że nawet nie muszę tego kometować. Morfina leczy ból. Co leczy antykoncepcja?

Ok, Hgg, kolejne pytanie dla ciebie: czy pani w rossmanie powinna miec prawo odmowic sprzedania prezerwatywy?

prezerwatywy jako metody nieinwazyjnej- nie.

tak, wskazując jej miejsce gdzie może ją wykonać i odnotowując ten fakt z dokumentacji pacjentki