Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Włochy coraz więcej lekarzy odmawia wykonywania aborcji

Polecane posty

Gość gość
No ale co się dziwicie. To nie kobieta dokonuje aborcji ona tylko podejmuje decyzję. To lekarz ja robi. Jeśli to się kłóci z jego sumieniem to oczekiwanie, że to zrobi jest przymuszeniem go do tego. Czy ty kobieto chciałbyś być zmuszona do aborcji? No właśnie. Chcesz zrób sobie sama, poproś feministkę albo znajdź lekarza, który to lubi. Wszak ludzie są różni. I skoro jęczycie o prawie do wyboru, uszanujcie wybór innych. A bycie lekarzem nie polega na dobrym skrobaniu, wiec to, ze on nie chce nie znaczy że nie powinien być lekarzem. To, że upomniano kraj nie znaczy, ze należy zmuszać lekarzy a znaleźć rozwiązanie.

Gosc, nie wiem, do kogo piszesz, nikt tu nie uwaza, ze lekarz powinien byc zmuszany do wykonywania aborcji.

bo pani z drogerii nie odpowiada za konsekwencje- moralnie ani prawnie. A lekarz wystawiając receptę, podbijając ją swoim nazwiskiem - owszem.

Gość gość
to może przeczytaj co się piszę na ten temat.

Lekarz tez nie odpowiada moralnie, nie wymyslaj, i przestan o konsekwencjach prawnych, to jest oczywiste, ze jesli lekarz uwaza, ze cos ci zaszkodzi, to nie mozna go zmuszac, by przepisal.

no właśnie, a ja jako lekarz uważam że antykoncepcja szkodzi. I tyle w temacie. Miłego wieczoru :)

A jesli lekarz ma prywatna opinie, ze trawa jest zdrowa, to moze ja przepisywac :) W takim swiecie chcialabym zyc.

Gość gość
Oczywiście że lekarz odpowiada moralnie...Hełoł. Gdzie ty żyjesz? Ta trawa, no normalnie weź jakoś logiczniej myśl i pisz to może ktoś ci coś sensownego odpisze.

To wyjasnij mi, prosze, co to jest odpowiedzialnosc moralna lekarza. Nie znam definicji terminow prawniczych, mowilam o doslownie rozumianej odpowiedzialnosci moralnej. Paraleli z trawa nie bede ci tlumaczyc.

Gość gość
co za ruznica czy komus sie podaje tabletke czy trutke na szczury to i to zabija

Gość gość
Cały problem polegał w tej kwestii zawsze i polega nadal na ORGANIZACJI. Każdy człowiek ma swoje poglądy. Lekarz to specyficzny zawód. " PO pierwsze nie szkodzić". moralność odgrywa tu dużą rolę.Ale mamy 21 wiek a ludzie mają różne poglądy. Wśród lekarzy naprawdę mamy takich co z uśmiechem na ustach cię wyskrobią. Dlatego w służbie zdrowia jest miejsce dla każdego! Niektórzy ginekologami nie są aby skrobać czy pomagać w antykoncepcji no chcą z jakiegoś powodu pomagać w niepłodności. Rozwiązanie jest proste ale jak zwykle przerasta wielu. Oznaczyć ośrodki które w swoich szaragach mają kogoś kto dokonuje aborcji lub które podejmą się zapewnienia tego. I tam mając tę informację będą się kierować kobiety nie bojąc się ze będą odsyłane od drzwi, do drzwi.

Gość gość
A nie słyszałaś nigdy o tym, że ktoś kogoś pozywa za straty moralne?? Da się.

Jako ze ide o zaklad, ze nie odpiszesz, sama zaczne: poguglowalam o odpowiedzialnosci prawnej i wynika z tego, ze odpowiedzialnosc ta polega na tym, ze lekarz zgodnie z wlasnym sumieniem podejmuje decyzje. Na moje oko to jest to odpowiedzialnosc tylko z nazwy. Ponawiam wiec pytanie, dlaczego pani z apteki nie moze na podstawie swoich przekonan relig/ijnych odmowic mi zakupu preze rwatyw. Hgg, wydaje mi sie teraz, ze gdyby nie skrzywienie tego tematu przez reli/gie, nie byloby miedzy nami niezgodnosci. Jednak w tym przypadku nie powinno byc to dyktowane zadna klauzula sumienia, a faktami medycznymi, na ktorych zdajesz sie opierac swoja opinie. Jednym slowem: lekarz, ktory nie przepisze, bo to szkodzi - tak, lekarz, ktory nie przepisze, bo uwaza, ze to grz/ech - nie. Zgodzilabys sie z tym?

W pierwszej linijce mialo byc 'odpowiedzialnosci moralnej', oczywiscie. Slyszalam o stratach moralnych, slyszalam, ale dlaczego wydaje mi sie, ze nikt przy zdrowych zmyslach nie uznalby zarzutu o straty moralne bo ginekolog przepisal tabletki a one sa niemoralne. Czy i tu sie myle?

Gość gość
To niech przynajmniej lekarze którzy nie wypisują tabletek wywieszą kartkę z informacją na drzwiach. Zwłaszcza przyjmujący prywatnie. Szlag by mnie trafił gdybym poszła po receptę na anty, a lekarz odesłałby mnie z kwitkiem - wcześniej kasując mnie za wizytę.

Gość gość
No to przegrałaś. Odpisałam wyżej. jesteś jedną z tych co lubi sobie dopowiadać? Pytasz w końcu o lekarza czy farmaceutkę? Mieszasz strasznie wszystko ze wszystkim. Owszem lekarz podejmuje decyzje zawsze dla dobra pacjenta, zgodnie z własnym sumieniem i własną wiedzą. Jeśli podejmie się czegoś i mu nie wyjdzie może zostać pozwany o błąd lekarski i straty moralne. Do strat moralnych zalicza się stan psychiczny pacjenta. To ile przez ową decyzję lekarza się psychicznie nacierpiał. Odpowiada wiec zarówno prawnie jak i moralnie. Moralnie można wiec odpowiadać przed samym sobą. Straty moralne ocenia SĄD. Religia nie jest czynnikiem decydującym. Bo są wartości uniwersalne, które mogą istnieć i istnieją poza wiarą. Jest to właśnie też nasz moralność. Klauzula sumienia droga pani istnieje w każdym cywilizowanym kraju! To jest jak oczywista oczywistość.Nawet nie masz pojęcia jak bardzo się jej przestrzega. Ona nawet nie ma tam nazwy bo jest oczywista. Dodam że to kraje gdzie mieszają się rożne religie i nie ogrywają one większej społecznej roli. Nie tu nie chodzi o to, że ginekolog przepisał niemoralne tabletki.

Gość gość
Jakkolwiek jestem za uznawaniem sumienia lekarza ( farmaceuty nie) to zgadzam się że nadużywa się tego w takim sensie, że wielu lekarzy mówiących NIE antykoncepcji u nas nie podaje żadnej informacji na ten temat ale już niedorzecznie kasując za wizytę. Straszne to jest w przypadku tabletki PO gdzie liczy się czas. Z drugiej strony należy idąc do nie swojego lekarza zapytać telefonicznie o to czy przepisuje antykoncepcję a już na pewno pigułki PO.

''Odpisałam wyżej. jesteś jedną z tych co lubi sobie dopowiadać?'' Nie wiem, gdzie i na co odpisalas, bo nie masz nicku i nie widze, ktore wypowiedzi sa twoje. Wcale nie jest tak, ze sie nie zgadzam z cala idea klauzuli sumienia, niestety teraz nie moge pogadac, musze isc, zajrze tu pozniej.

Gość gość
akurat trawka w niektorych stanach USA jest dozwolonym srodkiem bodajze przeciwko depresji ale tu moge sie mylic. Co leczy antykoncepcja? np reguluje cykl czy leczy tradzik, choc jej glownym zadaniem jest oczywiscie kontrola plodnosci. Srodki antykoncepcyjne sa w Polsce dopuszczone; to oznacza ze jakies gremium ekspertow przestudiowalo sobie za i przeciw i uznalo ze mozna je stosowac. Na jakiej podstawie uwazasz sie za madrzejsza od nich? Idac do lekarza oplacanego z panstwowych pieniedzy oczekuje, ze przestrzega on rekomendacji tegoz panstwa, ktore uznalo, ze pacjentka moze brac tabletki, a nie mam ochoty poznawac widzimisie szeregowego lekarza, ktory mowi nie bo mysli ze pozjadal wszystkie rozumy albo bo bozia mu sie objawila. Gdyby tabletki byly takim zlem to srodowisko medyczne by to zauwazylo, nie sadzisz? A moze powinnas ich oswiecic i udowodnic ze sie myla, aby te tabletki wycofano? tyle ze to trzeba poprzec twardymi dowodami. Poki co przemawia przez ciebie wylacznie arogancja "ja wiem lepiej bo tak". Idzmy dalej: pediatra, ktory na podstawie osobistych przekonan o szkodliwosci szczepionek nie szczepi dzieci nie ponosi odpowiedzialnosci. Ten sam pediatra, jesli bedzie rodzicem jest zmuszany do zaszczepienia swojego dziecka, bo rodzic nie ma prawa do wlasnych przekonan - panstwo wprowadza szczepienia obowiazkowe. Skad wiec ten dualizm? odpowiedzialnosc moralna? prosze cie, nawet karna jest ciezko wyegzekwowac- patrz przypadki smierci nienarodzonych blizniat czy corki Bonka, a to tylko nieliczne naglosnione przypadki. i po raz ostatni: zostajac ginekologiem musisz sie liczyc, ze byc moze bedziesz wykonywac aborcje - bo nawet w Polsce w nielicznych przypadkach jest dopuszczalna. Nie pasuje? nie musisz sie realizowac w tym zawodzie, skladanie polamanych konczyn czy latanie zebow tez moze byc fajne. Mam lek wysokosci to nie pcham sie na dekarza, mam slaby wzrok to nie zostane pilotem, a z nadwaga nie bede modelka - trudno, trzeba dobrac zawod do warunkow psychofizycznych.

za chwilę lekarze należący do świadków jehowy zaczną odmawiać transfuzji krwi bo im sumienie nie pozwala.

Gość gość
To, ze można stosować środki antykoncepcyjne nie znaczy, ze każdy może. I o tym decyduje lekarz, czy są jakieś przeciwwskazania. Ma prawo odmówić jeśli kłóci się to z jego sumieniem ale musi podać państwowego lekarza w najbliższej okolicy, który to uczyni. To nie jest żaden dualizm ale fanatycy szczepionkowi nigdy tego nie zrozumieją. Pediatrę obowiązuje taki sam przepis a rodzic nie jest żadnym naukowcem aby wiedzieć czy szczepienie jest dobre czy nie. Ale wy też lubicie wiecie co jest lepsze bo wam YouTube powiedziało. Państwo rości sobie prawo do dbania o dobro ogólne. Jak wybuchnie epidemia to nawet głosu nie będziesz mieć. Ja nie twierdzę, że odpowiedzialność jest łatwo wyegzekwować, jednak się to robi i nie tylko w Polsce. Jak widzę ty świat znasz tylko z mediów a to pranie mózgu. Czyli tylko to co fakt napisze jest rzeczywistością. Inne rzeczy nie mają miejsca bo nie napisali na Interii. Nie zostając ginekologiem trzeba się liczyć, że trzeba będzie czyścić macicę np. Aborcja jest i była zawsze kwestią oddzielną. To jest po prostu kpina, aby w 21 wieku zabraniać komuś bycia kimś czy zmuszania go do wykonywania zabiegu niezgodnego z jego sumieniem. Same jęczycie o prawie do wyboru ale innym go bronicie. Nie jeden lekarz chodzi po polskiej ziemi. Serio. Nie porównuj składania kończyn do aborcji bo się po prostu ośmieszasz. Z nadwagą możesz być modelką, ale twoja wiedza i logika bladzi po bezdrożach głupoty.

Gość gość
"za chwilę lekarze należący do świadków jehowy zaczną odmawiać transfuzji krwi bo im sumienie nie pozwala." Odmawiają. I mogą WSZĘDZIE. Warunek jest jeden. Lekarz zastępczy na już. A w przypadku zagrożenia życia czy zdrowia bez zastępczego lekarza muszą to wykonać.

Gość gość
Te cywilizowane kraje które wam dają aborcję czyli wasz wolny wybór bardzo respektują cudzą religie i poglądy bo wolnego wyboru nie dają na wyłączność JEDYNIE kobiecie i jej macicy ale każdemu człowiekowi. Oczywiście w granicach rozsądku.

ano właśnie - jest zawsze ktoś kto się tym chętnie zajmie :). Jak idzie się do kliniki po tabletkę "po" to mówi się o tym już w recepcji - lekarz którzy przyjmuje nie będzie mieć nic przeciwko.

Gość gość
Moorland ( nie wiem czy dobrze napisałam, jak nie wybacz) Bo to wszystko jest kwestia ORGANIZACJI. I miejsce znajdzie się dla każdego lekarza. Bo lekarz mający moralne opory nie = zły lekarz. Nie trzeba nikomu niczego bronić. Wychodzi się na przeciw oczekiwaniom pacjenta. Chce antykoncepcji, oczekuje aborcji ośrodek da takiego lekarza, który to przepisuje, robi i już bo nie ma moralnych oparów. U nas jest dezinformacja i ignorancja w związku z czym sa problemy. Pocieszające albo i nie że nie tylko my mamy taki bajzel. Włosi też.

zastanawia mnie tylko czemu bagatelizuje się tylko konkretne potrzeby. Transfuzji nie można odmówić, ale tabletki "po" już tak, nawet jeżeli nie ma nikogo kto mógłby ją przepisać.

''...istnieje w każdym cywilizowanym kraju! To jest jak oczywista oczywistość.Nawet nie masz pojęcia jak bardzo się jej przestrzega. Ona nawet nie ma tam nazwy bo jest oczywista'' Twoje slowo przeciw Wikipedi, jakos Wikipedii ufam bardziej. Ma nazwe, po polsku i po ang. Wedlug Wiki stosowana w niektorych Stanach. Skonsultowalam rowniez sprawe z Anglikiem, ktory stwierdzil, ze lek/arz nie ma prawa odmowic a**cji ze wzgledu na swoje przeko/nania reli*jne. Nie ma przymusu przeprowadzac, po prostu ma cie skierowac do kogos, kto to zrobi. Hgg, jesli chodzi o nasz spor to powinnysmy rozgraniczyc, co jest kwestia zdrowia, a co nie. Moim zdaniem powinno to wygladac tak, ze ty mozesz nie przepisywac tabletek ktore sa trucizna, ale powinno byc to jasne w placowce gdzie pracujesz, zeby nie okazalo sie, ze pacjent przychodzi po nic i musi od nowa umawiac sie na spotkanie. A ja mialabym prawo mowic pacjentom by nie uzywali lekow ktore maja w skladzie aspartam. Jak ktos wczesniej trafnie zauwazyl, kwestia organizacji. Ze powiem trywialnie, lekarz nie robi ci ab*rcji, ale daje na nia skierowanie. Natomiast, zdaniem mojego Anglika, nie jest tu dozwolone, zeby lekarz odmowil przepisania ant***cji ze wzgledow czysto reli**nych/swiatopogladowych.

Gość gość
"Skonsultowalam rowniez sprawe z Anglikiem, ktory stwierdzil, ze lek/arz nie ma prawa odmowic a**cji ze wzgledu na swoje przeko/nania reli*jne. Nie ma przymusu przeprowadzac, po prostu ma cie skierowac do kogos, kto to zrobi." To może skonsultuj jeszcze raz albo napisz to po polsku bo pierwsza część zdania wyklucza drugą.

Gość gość
Tak nikt cię nie zapyta o to czy ci religia na coś nie pozwala bo jest to uznawane za przejaw dyskryminacji.

Gość rudowlosa
w Polsce też lekarze odmawiają wykonania legalnej aborcji. odmawiają na nfz, bo jak przyjdziesz na prywatny dyżur i wyjmiesz kopertkę z kilkoma tysiaczkami, to większość lekarzy zabieg wykona, nawet jeśli w godzinach porannych w szpitalu powołują się na Boga.