Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kocham stare mieszkania

Co myślicie o takim mieszkaniu?

Polecane posty

Gość gość
na show.apie jedna nadaje z takiego mieszkanka w nowym budownictwie ,co mi się podoba

Gość gość
Kojarzy mi sie ze staroscia, zaduchem i zbednymi bibelotami w stylu muzealnym. Za zadne pieniadze

Gość mataczzcz
kazda kamienica z tych starych to zabytek , na slasku mam dwa mieszkania takie obie kamienice są z 1901 roku z cegły mur jest na 4 cegły z kanałami wentylacyjnymi w srodku muru , o grzybie zapomnij , kamienice są wlasnoscia spółdzielni , ale mieszkania są moje wykupiłem je ! jestem wlascicielem , co ciekawe całkowity koszt obu mieszkan w kwesti opłat z 1 kubikiem na wode zaliczkowo płaconym to nie przekracza 200 zł a dokładnie za jedno 187 zł drugie 192 zł :) w kazdym mam wlasne ogrzewanie centralne , bo ktos piece kaflowe jzu wczesniej wywalił nad czym ubolewam , a nowy piec kaflowy taki jaki bym chciał to koszta wieksze od centralnego wiec te wspomniane przez kogos 50 tys zł za ogrzewnie jest wiziete z d**y , albo z najdrozszej opcji nie koniecznie ekonomicznej , choc nie wiem co kto miał na mysli gzowe z komputerem z podłogowym spokojnie na tym metrazu zrobnie gdzies za od 250 da 350 zł i to najnowsza technologia .

sprzedaje mieszkania -> masz racje niewatpliwie, pewnie wybierzemy cos nowego ostatecznie:/ chociaz, u mojej znajomej nowe mieszkanie, nowe budownictwo, zamkniete osiedle, 4 pokoje z aneksem, duze, przestronne, ale jak sie podejdzie do sciany w kuchni to normalnie wieje! w lazience to samo, ogrzewanie ustawiane na jakims dziwacznym urzadzeniu, ze jak wyjechali na narty i wylaczyli na tydzien, to po powrocie mieszkanie 3 dni ogrzewalo sie do temp 22st, i chodzili w kocach:/ poza tym slychac wszystkich sasiadow za sciana, zero wygluszenia, no i spojrzysz przez okno, to widzisz co u siasiadow, z kazdej strony blok i to w bardzo bliskiej odleglosci, a mieszkanie ma okna na 3 strony:/

Gość mataczzcz
zdtrowotnosc , ma ktos pojecie jakie jest powietrze w mieszkaniu w bloku a jakie w takiej kamienicy ?:) otóż róznica jest znaczna , na plus kamienic z cegły

Gość mataczzcz
sasiadów zawsze słychać w kazdej zbiorowej kamienicy czy bloku !!! zawsze czy to kamienica , czy nie !!! by było inaczej trzeba miec dom :)

matacz przepraszam, że wzielam cie za kobietę:) zazdroszczę Ci tych mieszkań, wynajmujesz je?

Gość mataczzcz
w kamienicy nawet bardziej , bo kiedys technologia sufitów opierała sie na słomie desce i coś na wzór zaprawy murarskiej -

Gość sprzedaje mieszkania
koszt zainstalowania nowoczesnego ogrzewania to 50 tys, tym bardziej że nie ma tam ciepłej wody bo jest terma i nie pouczaj mnie bo znam ludzi co już to robili to się tylko wydaje że wyjdzie tanio kiedyś znajoma poprosiła mnie o wycenienie kosztu remontu jej kuchni bo znam dobrych fachowców, współpracuję z nimi , powiedziała mi co chce mieć , metraz , zobaczyłam i po 1 minucie powiedziałam jej - koszt całości z robocizną 20 tys kobieta mnie wysmiała że tak drogo i nie mam racji , po pół roku wzięła się za remont kuchni , wzięła kredyt , na początku myślała że zmieści się w 10 tys spokojnie, pod wpływem robót i stopniowego robienia skończyła na 20 tys ! okazało się że miałam rację i ona mi ja przyznała, powiedziała że się znam więc nie chrzań że to ttakie taniutkie, nic się nie wydaje , 200 zł , i masz 120 m2 ogrzane , bajki se opowiadaj dzieciom na dobranoc ja żyje z handlowania mieszkaniami i dobrze na tym wychodzę

no zawsze slychac jakies d****** ale np u nas w bloku minimalnie, jak są naprawdę glosno sasiedzi z racji jakiejs imprezy, albo ewentualnie glosnej klotni to slysze:) a u tej znajomej co pisalam, to kazda glosniejsza rozmowe slychac, za to u mojej mamy w bloku, co noc bylo slychac zza sciany sw.pamieci sasiada, jak sobie chrapal:)

mialo by dzwięki* :>

Gość mataczzcz
nie , ale taki był zamiar jak je kupowałem , tyle ze mieszkamy w polsce a tutaj prawo jest do d**y to sobie odpusciłem ! wynajem , taki lokator to swieta krowa ! nie wywalisz go z mieszkania jak nie płaci i jak zniszczy wyciagniecie pieniedzy graniczy z cudem , zostaja ci sądy itd. nie mam na to nerwów i czasu , nie ma to jak w Angli , tak tym sie zajmuję posrednik firma , zgłaszasz ze masz do wynajecie , oni sie tym zajmują a tobie przelewają pieniadze tyle ile ci sie nalezy , ale ciebie nic nie obchodzi , jak bratanica zwalniała mieszkanie - dom - w ktorym mieszkała 6 miesiecy , przyjechali poogladali wszystko ok nic nie zniszczone , ale potracili jej 80 funtów bo trzeba wyczyscić wykładziny z kurzu jak i wersalki fotele , by nowy nie siedział na twoich włosach itd , tak sie da , u nas nie !

sprzedaje mieszkania-> to jakie mieszkanie byś poleciła, aby było tanie w utrzymaniu? na co zwracać uwagę?

Gość mataczzcz
nie ma złotego srodka , wszystko ma zalety i wady , jedni chca centralen ogrzewanie , bo chcą miec spokój inni chca wlasne by grzac tak jak im sie podoba , cała reszta to podobnie , wusisz wiedziec co chcesz ty

Gość mataczzcz
za mieszkanie w bloku zapłaciłem za ogrzewanie za 50 metrów kwadrat na rok 2400 zł podczas gdy kolega co ma finski domek o powierzchni 100 metrów , ogrzanie go tego domku kosztuje rocznie 2100 zł :)

matacz, troche wiecej optymizmu, dlaczego od razu zakladasz najgorszy scenariusz? ja wynajmowalam w moim miescie rozne mieszkania przez pare dobrych lat, z roznymi ludzmi mieszkalam, czasem sama, zanim poszlismy na swoje. i nigdy jako najemca ja, ani moi znajomi, nie zachowalismy sie nie fair, zawsze byla kaucja, zawsze bylo kazde mieszkanie dbane od poczatku przez nas i nic nie niszczone, a kaucja zwracana. tylko raz nam sie zdarzylo, ze babka nie oddala kaucji, bo sobie wymyslila, ze zniszczylismy mieszkanie. co jest totalna bzdura, jeszcze je pol nocy pucowalismy przed samym oddaniem, zeby byla zadowolona, pomijam fakt, ze zostawilismy tam moja kanape, bo nie bylo juz jak i gdzie przewiezc i pralke:/ a kaucji i tak nie oddala. wydaje mi sie ze to kwestia umowy miedzy najemca a wynajmujacym. poza tym nie spotkalam sie z czyms takim, ze najemca nie placi i nie chce sie wyniesc.

Gość mataczzcz
zas znajmomy w paczkowie kupił mieszkanie w kamienicy do remontu wyremontowal jak chciał , załozył ogrzewanie podłogowe na powierzchni około 90 metrów gazowe ktorym steruje komputer bardzo sprytny ! :) koszt za dwa miesiace za gaz w tym ogrzewanie , gotowanie to 700 zł mysle ze to fajna kwota do przyjecia , a nawet rewelka

Gość mataczzcz
nie spotkałaś sie ! :) to przyjedz na sląsk , pokaze ci całą mase takich gnoi . za długo by pisac , musisz mi uwierzyć na słowo ! nie smierdzi mi około 700 zł za wynajem , ale kłopotów tez nie chce !

my w tej chwili mamy centralne i chyba nam to odpowiada, ja lubie zima grzac na maska, nie cierpie jak jest zimno, nie lubie oszczedzac na ogrzewaniu. pamietam jedno z mieszkan wynajmowanych, 120 metrow, dwupoziomowe, ogrzewanie gazowe, kaloryfery takie stare okragle jak na klatkach w wiezowcach, ledwo grzaly. wlaczal ogrzewanie ten kto pierwszy wrocil z pracy, rano ostatni wylaczal, chcielismy przyoszczedzic, ale wiecznie bylo zimno. dogrzewalam sie w pokoju farelka, spalam w dresie na kocu z owczej welny dodatkowo:/ nie lubie zimna bardzo.

moje polecenia to - centralne ogrzewanie miejskie żeby nie było termy gazowej stan instalacji elektrycznej - musi być miedziana , jeśli nie - od razu wymiana stan hydrauliki,ile jest do wymiany - wykalkulować ogólny stan techniczy - pleśń, grzyb, korniki, myszy, podgnita podłoga,okna- ile do wymiany wykalkulować sprwdzić oprócz KW plan zagospodarowania przestrzennego i do kogo należy kamienica, sprawdzić czy organizacja zajmująca się nieruchomością nie ma długów to na wstępie

ano widzisz, ja jestem z trójmiasta, może u nas jest inaczej:>

Gość mataczzcz
jak znajdziesz kogoś kto ma na kaucje to mi go podeslij

Gość mataczzcz
jak ty chcesz wymienic z płycie betonowej w bloku instalacje elektryczną ? oczywiscie wszystko sie da , ale po priomo , po co ? mój blok jest z 1989 roku ma instalacje alum , i wszystko gra . a ogrzewanie miejscie za ta cene i przy temp mieszkania 25 stopni 23 stopnie niech sobie w d**e wsadzą :) ale to moje zdanie

sprzedaje meiszkania-> dziekuje za rady zapamiętam:) wlasnie w jednym z wynajmowanych meiszkan (o matko, teraz sobie uswiadomilam ile ich było:P ) , cos bylo z elektryka ciagle, byly to 3 pokoje w wiezowcu na 5-tym pietrze, co chwile wysadzalo korki, elektryk pare razy przyjezdzal, i cos grzebal w gniazdkach. ja sie na tym totalnie nie znam, ale mowil cos, ze elektryka tutaj jest do wymiany, bo te wiezowce byly budowane jak ludzie nie mieli tylu urzadzen elektrycznych, i teraz "elektryka" nie daje rady. jakos tak to zrozumialam.

Gość mataczzcz
bez termy ? ha ha podgrzanie zimnej wody to koszt powyzej 20 zł za ciepłą wode płace za kubik przeszło 33 żł , wiec wole tą termę .

matacz, no ja musialam wszedzie kaucje placic:/ raz tylko sie udalo bez kaucji, ale wlasciciel byl w porzadku i nie chcial, zreszta ja tam tylko pokoj wynajmowalam, ktory za swoja kase odmalowalam, zeby bylo ladniej:)

Gość mataczzcz
elektryk z d**y :) kiedyś byle urzadzenie pobierało 2 x tyle energi niz podobne dzis , wiec niech nie pitoli jak sie nie zna a coś powiedziec musi

wiem, że jest instalacja aluminiowa w blokach komunistycznych, takie sprzedaje ale u siebie w bloku mam wymieniona i zmieniony rozkład oświetlenia na nowoczesny , nowe pudełko od elektryki(nie jestem elektrykiem, zapomniałam nazwy) , nowy kabel do licznika, moge mieć wszystko włączone na maksa a korki nie wyskakują bo urzadzenie nie ma korków tylko na wypadek samo się wyłącza ale nie było takiego zdarzenia

Gość mataczzcz
ale !! w jednym racja , wygoda kosztuje ! choc co to za wygoda ? i jakim kosztem ?

no i byl calkiem pusty, wiec de fakto nie mialam mu czego zniszczyc, wszystkie meble moje