Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAŁGOSINKKKAAAA

czy możliwa jest budowa domku 80 m DO 200 TYSIĘCY?? NAJTAŃSZYM KOSZTEM?

Polecane posty

Gość MAŁGOSINKKKAAAA

Posiadam mieszkanie, które chciała bym sprzedać, mam również działkę. Z mieszkania jestem w stanie dostać 170 - 180 tysięcy zł. Mam też troszkę oszczędności. Napiszcie mi tak szczerze, czy jest możliwe i realne wybudowanie domku bez podpiwniczenia, parterowy, bez garażu, dach dwuspadowy, najtańszymi materiałami, nie licząc wykończenia, za kwotę 200 tysięcy????? Bo nie mam pojęcia, czy się za to w ogóle zabierać :(:( koszty są przeróżne, jedni mi mówią że jest to jak najbardziej realne a inni że mi braknie. więc jak to w końcu jest?

Gość jóśia
ja bym w życiu nie chciała mieszkać w domu, który jest zbudowany "po taniości" :O Jaki w tym sens? Albo buduje się solidny dom, albo zostaje w mieszkaniu. Czemu tak koniecznie chcesz mieć byle jaki dom?

Gość MAŁGOSINKKKAAAA
jósia to napisz mi w takim razie, czy zmieszczę się w kosztach, jeśli wykorzystam solidniejsze materiały?

Gość gość
systemem gospodarczym pewnie ze zbudujesz, stawiając chałupe duze koszta wiążą sie z robocizną, jak weźmiesz firmy to musisz mieć kupe kasy, bo dużo skasują za robocizne, ale robiąc systemem gospodarczym zatrudniając prywatnie fachowców, np. zatrudniasz murarza czy dwóch, wyleją ci fundamenty i mury w góre, potem zatrudnisz cieśle zrobi ci dach, elektryk, zrobi ci instalacje, jakis hydraulik itd itp najlepiej brać ich na tzw. fuchy, jakby na lewo, no ale tak sie wlasnie buduje systemem gospodarczym, dzięki temu mozna sporo zaoszczedzic na robociznie

Gość gość
Dom z drewna i takie domy są wieczne i oszczędne. sam marze o takim :)

Gość MAŁGOSINKKKAAAA
gościu z 13.25 dzięki za rzeczową odpowiedz :) czyli systemem gospodarczym, to musze sama martwic się i zatrudniac po kolei fachowców, ale w takim razie od razu nikt mi pełnych kosztów nie wyliczy bo wyjdą dopiero "w praniu", dobrze myślę? (choć na pewno taniej)

Małgosieńka, proponuję wybudować dom co najmniej 120m2, bo różnica w kosztach będzie niewielka (i tak niektóre rzeczy trzeba kupić do mniejszego i większego domu, chodzi o sprzęty łazienkowe, kuchenne, meble do salonu, kuchni, elektryka, hydraulika) a komfort życia dużo większy, będziesz miała spory salon, duże inne pomieszczenia, miejsce na pomieszczenie gospodarcze. Najlepiej gdyby jak najwięcej prac wykonać samemu, bo oszczędza się wtedy trzykrotnie! Sama nakreśl sobie wstępny rozkład pomieszczeń, zadecyduj czy chcesz dom parterowy czy z poddaszem, zadbaj o dobre docieplenie (dom pasywny najlepiej), o panele solarne by mniej płacić za ogrzewanie i prąd, potem idź do architekta z tym, on wszystko profesjonalnie rozrysuje tak, by się to nadawało do zgłoszenia (weźmie za to jakieś 1500 zł). Potem prace też warto wykonać samemu, wylewanie fundamentów, budowanie z cegły, wykańczanie i tak dalej, jest mnóstwo poradników w internecie na ten temat. To dużo roboty no ale jak dom ma kosztować 200 tys. zł zamiast 600 tys. zł to warto nawet wziąć na ten czas bezpłatny urlop, bo w pracy się tyle nie zarobi ile się oszczędzi na budowie domu. Jeżeli chodzi o materiały to kupuj jak najtaniej materiały dobrej jakości, bo kupowanie szajsu też na nic się nie zda, bo potem na remont wydasz majątek.

Gość gość
sama nie wiem czy jest taka mozliwosc... chyba najlepiej to poprosić o kosztorys i wtedy bedzie wszystko jasne.