Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o ludziach, którzy porzucili katolicyzm?

Polecane posty

gość - Poza tym wielu satanistów wywodziło się z praktykujących, katolickich rodzin. Więc twoje wywody są nic nie warte...

Gość gość
Nie zabronił robienia rzezb na Jego czesc lecz zabronił robienia rzezb i obrazów tego co na ziemi ani na n i e.b ie, czyli chodziło o to by nie oddawać czci żadnym zjawiskom ani ciałom na niebie( burzy,deszczowi, wiatrowi,słoncu,gwiadom) ani na ziemi (zwierzętom,drzewom,kamieniom itd) Bo starożytni żydzi mieli taką tendencję że co chwila sobie coś ustrugali albo ulepili czy namalowali i zaczynali temu czemuś oddawać cześć boską. Dlatego właśnie B/ ó/ g tak sformuował to przykazanie-chodziło o to aby nie robić sobie bożków. Zauważcie że nie jest napisane ''tego co W niebie'' lecz ''tego co NA niebie''czyli jest w tym różnica," w niebie'' może być B .óg , zaś ''na niebie''mogą być chmury,gwiazdy,ksieżyc itd.

Zabronił, tworzenia rzeźb również na swoją cześć, bo jesli człowiek nie widział Boga, to tylko może stworzyć wizerunek Boga w oparciu o wizerunek człowieka. Proste. Poza tym Bóg wydawał wskazówki, jak Go czcić. Nie było tam mowy o ŻADNYM wizerunku...

Gość gość
''Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą'' No i gdzie tu jest zakaz robienia rzezb ku czci Bo/ga ? Nigdzie.Jest wyrazny zakaz robienia i czczenia podobizn czegokolwiek co jest na niebie w górze i na ziemi i w wodzie i pod ziemią.To zastanow sie czy B/ó/g jest na niebie w gorze, albo na ziemi w dole, albo w wodzie lub pod wodą? Nie.Ponadto wyraznie pisze dalej-że masz się im nie kłaniać(dlatego tez masz ich nie tworzyc wlasnie-po zachodzila obawa że jesli sie je stworzy to ludzie beda sie im klaniac i oddawc czesc boska.I tego wlasnie B/óg zakazuje.Nie należy czytać tekstu bezmyślnie,należy myśleć przy czytaniu.Cel Bo/ ga jest tu jasno widoczny

Człowiek podszył się pod boga pisząc biblię. Też jestem Bogiem stworzycielem którego nie widać i mogę wydawać rozkazy oraz mówić o sobie samym.

Gość gość
Ponadto B/ó/g sam kazał np wyrzezbic cherubow do ozdabiających Arkę. I to Mu jakoś nie przeszkadzało.Bo to nie przeszkadzało czcić Jego czyli Bo/ga. Widać z tego że jeśli nie oddaje sie czci należnej B/ogu jakiemuś bo/żkowi bałwanowi, nie czci sie jakiegoś zwierzęcia, czy ryby lub ptaka albo gwiazdy albo czegokolwiek innego co nie jest Bo/giem , to spokojnie można stworzyć obraz czy rzezbę.Nie można tylko tworzyć tego PO TO ABY TEMU CZEMUS ,oddawać cześć. Jeśli zaś obraz przedstawia Bo/ga własnie to z pewnością nie przeszkadza to w oddawaniu Mu czci, lecz pomaga.Bo nikt nie czci samego obrazu jako przedmiotu lecz czci OSObę która jest na nim ukazana

A gdzie jest Bóg? Bóg jest wszędzie. A więc zarówno pod wodą, jak i na ziemi, jaki na niebie w górze. Poza tym, cz TY nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Żaden człowiek NIE WIDZIAŁ Boga. Więc tworząc wizerunek Boga, musi się posiłkować wizerunkiem człowieka, albo zwierzęcia. Poza tym BÓG DAŁ WYTYCZNE, co do tego, w jaki sposób GO czcić. O ŻADNYM WIZERUNKU NIE MA TAM MOWY, A O PRZYBYTKU, KTÓRY, ŻADNEGO WIZERUNKU NIE ZAWIERAŁ, A JEDYNIE OZDOBIONĄ ARKĘ PRZYMIERZA!!!

Ale wizerunki cherubów to jedynie ozdoba, a nie przedmiot czci sam w sobie. Poza tym Arki przymierza na co dzień NIKT nie oglądał. Więc i tak owe wizerunki nie miały żadnego znaczenia...

Gość gość
Hengist Zabronił, tworzenia rzeźb również na swoją cześć, x Wcale nie.W Bib/blii takiego zakazu nie ma.Podaj cytat jeśli uważasz że jest. X bo jesli człowiek nie widział Boga, to tylko może stworzyć wizerunek Boga w oparciu o wizerunek człowieka. x Jak to człowiek nie widział Boga? A Je/ zus? Widziano Go.Był Bo/giem. Wiec można określić jak wyglądał. A nawet pomijając to-co jest złego w tym że ktoś tworzy własne wyobrażenie Bo/ga który jest duchem?

Człowiek dał wytyczne. Jak nie było człowieka natura nie potrzebowała czcić żadnego boga, chyba że twój niewidzialny bóg znęcał się nad kwiatkami, że go nie chcą czcić. Może dlatego znudziły mu się dinozaury bo nie chciały go czcić.

Gość gość
A gdzie jest Bóg? Bóg jest wszędzie. A więc zarówno pod wodą, jak i na ziemi, jaki na niebie w górze. x No właśnie B/óg jest wszędzie, ale nie jest żadnym ze stworzen które znajdują się tam gdzie piszemy, nie jest żadną rybą, ani zwierzeciem lądowym, ani ptakiem, ani owadem, ani bakterią, nie jest niczym co mozemy dostrzec okiem NA niebie,NA ziemi, lub w wodzie czy pod wodą, prawda?Jest to jasno napisane.On jest duchem ktory przenika wszystko ale nie jest żadną z tych rzeczy.Mam nadz ze teraz zrozumiałes? Żaden człowiek NIE WIDZIAŁ Boga. x Nie masz racji.Bo/ga widziało wielu ludzi.Jednej kobiecie nawet sam B/óg kazał namalować swój porttret i ten własnie portret czcić! Mam na myśli obraz J/ezusa miłosiernego. X Więc tworząc wizerunek Boga, musi się posiłkować wizerunkiem człowieka, albo zwierzęcia. x Niekoniecznie.Może posiłkować się własną wyobraznią na przykład. X Poza tym BÓG DAŁ WYTYCZNE, co do tego, w jaki sposób GO czcić. x No tak dal wytyczne,by Go czcic w duchu i prawdzie, ale to nie kłóci sie w żaden sposób z tym że można wykonywać obrazy JEGo Osoby po to aby czcić Jego właśnie. Czy Ty nie rozumiesz naprawdę sensu tego przykazania? Jemu chodzilo o to by nie czcić nic i nikogo innego jak tylko Jego.W skrocie.

Nie jemu tylko żydom chodziło. Żydzi wymyślili boga, muzułmanie podchwycili pomysł dużo później i sparafrazowali po arabsku.

gość - Boga nikt nigdy nie widział - "Boga nikt nigdy nie widział, lecz jednorodzony Bóg, który jest na łonie Ojca, objawił go." Jn 1:18 Poza tym sam Bóg (YHVH) powiedział: "Nadto powiedział: Nie możesz oglądać oblicza mojego, gdyż nie może mnie człowiek oglądać i pozostać przy życiu. " II Mojż 33:20

"Poza tym sam B/óg powiedział" Jakiś ż/yd tak powiedział, a nieco później inny ż/yd zaprzeczył tym słowom i powiedział że jak mnie widziałeś to i ojca (czyli ów boga) mojego widziałeś. Sprzeczności żydowskie. Jeszcze później Ma/homet doj**** wszystkim mówiąc że tylko all/ah i tylko on, a hindusi już w ogóle r******** system twierdząc że Je/zus i Ma/homet to mieli złą karmę która dalej dąży do nirwany w innych wcieleniach.

syn fubu - Allah to po prostu semickie słowo oznaczające Boga (porównaj hebrajskie Ella)

A ja nie wierzę w Trójcę. Skoro Bóg ma tylko jedno imię: "I będzie Pan królem całej ziemi. W owym dniu Pan będzie jedyny i jedyne będzie jego imię." Zach 14:9 Skoro Jezus zdaje się mówić, że nie jest Bogiem: "A Jezus odrzekł: Czemu mię nazywasz dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko jeden Bóg." Mr 10:18 Jezus ponadto twierdzi, że jest mniejszy od Ojca: "Słyszeliście, że powiedziałem wam: Odchodzę i przychodzę do was. Gdybyście mnie miłowali, tobyście się radowali, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest niż Ja." Jn 14:28 Czy jest zatem sens wierzyć w Trójcę? Bo ja nie widzę żadnego.

Gość abbbbbbbbba
Ja odeszłam formalnie z KK w zeszłym roku. Dlaczego? Moim zdaniem żadne z wyznań obecnie uważanych za chrześcijańskie nie jest tak dalekie od nauczania biblijnego jak właśnie katolicyzm. Ale żeby to stwierdzić trzeba samemu pokusić się o przeczytanie Bi/blii. Wtedy wychodzą wszelkie nadinterpretacje katolików. Niestety KK dopasował sobie Pismo do własnych potrzeb, aby jak najbardziej podporządkować sobie ludzi (głównie strachem) i wydoić z nich jak najwięcej kasy. W Bi/blii nie ma mowy o 7 sakramentach tylko o 2 (Chrzest i Komunia), nigdzie nie ma nic napisane o boskości Mar/yi czy innych świętych, a wręcz jest napisane że jedynym pośrednikiem między ludźmi a B/ogi/em jest Je/zus Chr/ystus, to Je/zus głową Kościoła a nie papież, Komunia powinna być pod dwiema postaciami chleba i wina, nie ma mowy o żadnym czyśccu. Najgorszy jednak z tego wszystkiego jest dla mnie kult Maryi i świętych - po prostu nie rozumiem jak ludzie mogą się do niej/ich modlić zabierając cześć należną jedynie Bo/gu. Gdzie w Bi/blii jest napisane że została Maryja wniebowzięta czy że mamy się do niej modlić? Nie ma tam nic takiego i to wszystko jedno jaką Bib/lię weźmiecie, katolicką czy protestancką. To jest dogmat wprowadzony całkiem niedawno na którymś soborze. A te wszystkie objawienia maryjne, w których każe ona się modlić do siebie i do jej syna (haha a to dobre, łaskawie Go dodała) to dla mnie nic innego jak działania siły nieczystej, aby ludzi odwieść od Bo/ga. To tak "pokrótce" moje motywy przejścia na protestantyzm.

abbbbbbbbba - Po mojemu protestanci też mają swoje za uszami (Czczą Trójcę, jedzą wieprzowinę).

Gość abbbbbbbbba
Żaden kościół nie jest idealny. A co do jedzenia, to w NT Je/zus mówi, że: Ewangelia Marka 7:18-23 ....(18) I rzekł im: Tak więc i wy jesteście niepojętni? Nie rozumiecie, że wszystko, co z zewnątrz wchodzi do człowieka, nie może go kalać. (19) Bo nie wchodzi do jego serca, lecz do żołądka, i wychodzi na zewnątrz, oczyszczając wszystkie pokarmy. A co do Trójcy... rzeczywiście wprost nie ma nigdzie napisane że są trzy osoby boskie. Jednak można do tego dojść metodą dedukcji. Bóg posłał swojego Syna (Boga i człowieka w jednym) a Syn pozostawił nam Ducha Św. (pocieszyciela aż do powtórnego przyjścia) Jeżeli odrzucamy Trójcę odrzucamy praktycznie wszystkie denominacje chrześcijańskie. Nie wiem czy moje wyznanie jest w 100% słuszne, pewnie nie, bo jest stworzone i zinterpretowane przez człowieka, który jest omylny. Jednak w moim sumieniu jest ono najbliżej Boga i Biblii i tego się trzymam :)

Gość gość
Oto odtąd błogosławić mnie będą wszystkie pokolenia ziemi... Magnifikat. Szatan sprzeciwia się Maryi, bo Ona jest jego przeciwieństwem. Za swoją pokorę, wierność, trwanie przy Synu, ufność, została wywyższona. Ona, Niewiasta Cienia, zawsze w cieniu Chrystusa, mocą Jego miłości do Niej została Orędowniczką, Królową. Ale nawet w objawieniach zawsze wskazuje na Chrystusa, zawsze pokorna, zawsze cicha. Nie szuka i nie żąda dla siebie chwały, to Bóg jej dla Niej żąda! Dla swojej ukochanej matki. Kto sprzeciwia się Maryi, ten działa z podszeptu szatana i powodowany jest zawiścią, że istota ludzka mogła zostać ta wywyższona. Błogosławicie Maryję? Nie? A powinniście

Jezus powiedział:"Albowiem ktokolwiek czyni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten jest moim bratem i siostrą, i matką." Mt 12:50 Dlaczego zatem mamy modlić się do Jego matki, skoro zrównuje ją z każdym, kto pełni wolę Jego Ojca? Bez sensu...

Gość gość
Ponieważ Ona jest wybrana, ona jest bez grzechu i ma udział w Odkupieniu. Tylko Ona wytrwała i tylko ona wierzyła do końca w Zmartwychwstanie. Nawet Maria Magdalena zwątpiła, poszła namaścić zwłoki, a Matka czekała na Syna w domu. Nie nam się buntować przeciw wybraństwu Maryi. Chcesz pouczać Boga? Objawienia nie są od Boga? Nie potwierdza ich? A cud słońca w Fatimie w 1917, strasznie niewygodny dla mediów i na siłę zapomniany. Tysiące to widziały! Jak to wytłumaczysz? Zbiorowa halucynacja? Ale tam byli też ateiści...

Jeśli przyjąć że Ma/ryja to bóg to zgadzałoby się że jako jedyna czekała na Je/zusa (czyli swojego syna) w domu (czyli gdzieś po jego śmierci). Fatimy nie trzeba tłumaczyć, widziały tysiące i nie widziały tysiące jakby wszyscy widzieli wtedy byłoby to prawdą, a tak nią nie jest. Musi być równowaga jakby każdy człowiek na świecie wierzył w boga, kto mówiłby o jego nieistnieniu? Gdyby każdy człowiek na świecie wierzył to tak naprawdę bóg by wtedy nie istniał, a tak dzięki niewierzącym istnieje. Wierzący i niewierzący mają więc rację, na to wychodzi.

"Gdyby wam wtedy kto powiedział: Oto tu jest Chr.ystus albo tam, nie wierzcie. Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i czynić będą wielkie znaki i cuda, aby, o ile można, zwieść i wybranych. " Mt 24:23 Po mojemu zatem to działanie szatana

Nie klękałem, nie klękam i nie będę klękał przed wizerunkiem Marii i nikt mi nie wmówi, że czynię źle...

Gość abbbbbbbbba
Szanuję Maryję i uważam, że odegrała wielką rolę w boskim planie zbawienia. Nie umniejszam jej zasług. Z pewnością była ona niezwykłą kobietą bo w końcu była wybrana przez Najwyższego, jednak pozostała tylko człowiekiem. Nie uważasz, że gdyby Bóg chciał abyśmy się do niej modlili (czy tam za jej wstawiennictwem) to by było to napisane w Piśmie? To wszystko co piszesz gościu to nadinterpretacje KK, których próżno szukać w Bi/blii. Dla niektórych liczy się Pismo Św dla innych Katechizm KK, niestety. A to, że była z synem do końca to raczej oczywiste, która matka odwróci się od swojego dziecka w obliczu tragedii?

Gość gość
Co sądzicie o ludziach, którzy porzucili katolicyzm? Mam nadzieję, że będą wolnymi ludzmi.

Gość gość
Każdy człowiek jest wolny.Dlatego też mdz in może sobie wybrać wyznanie, lub wyznawać ateizm. Ktoś wyżej pisał o Mar/ yji. Dlaczego prosić Ją o wstawiennictwo ? No a dlaczego nie? To w końcu jest Matka J/e/zusa, którą w scenie pod krzyżem dał nam wszystkim za matkę -(słowa do Jana), więc myślę że to jest jak najbardziej dobry pomysł. Zwł że przynosi to bardzo dobre owoce-a to jest najważniejszym miernikiem każdej sprawy.

Gość gość
abbbbbbbbba Nie uważasz, że gdyby Bóg chciał abyśmy się do niej modlili (czy tam za jej wstawiennictwem) to by było to napisane w Piśmie? A dlaczego uważasz że miało by być? Czy wszystko musi być koniecznie napisane w Piśmie? Nie sadzę. Z Bi/ blią jak z netem, czego tam nie ma, tego nie ma wcale? :)