Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego w Polsce jest przymus lubienia Jana Pawła II ? Nie rozumiem tego

Polecane posty

Gość gość
zadziwiajace jak promuje sie teraz wsrod ludzi totalny debilzm jak wciska im sie klamstwa i mowi ze to jest prawda jak latwo ludzie przyslawiaja to co zle a ja trudno przyswajac im dobro kapitalizm zrobil i robi z was ludzi bez uczuc a wy sie temu poddajacie i jeszcze do tego wlasne dzieci wychowujecie na s*******i opanujcie sie zanim bedzie za pozno ! marionetki :)

Gość gość
popieram JP 2 jeśli w krajach gdzie panuje głód zamiast żywnoście chce sie wysłać sr antyk-to to jest jakaś kpina z tych ludzi!!!!

Gość ale badziew
Nie jestem wielbicielką Jana Pawła II jako papieża, wręcz otwarcie mówię, że na stanowisku papieża Franciszek jest o wiele bardziej na miejscu, bo przynajmniej robi konkretne rzeczy, próbuje zrewolucjonizować to skostniałe towarzystwo kościelne i jest dobrym człowiekiem. JPII daleko było do rewolucyjnych posunięć, ale też był dobrym człowiekiem. W naszych czasach bycie dobrym człowiekiem to rzadkość i dlatego ich obu uważam za postacie wyjątkowe. Mimo że jestem niewierząca.

Gość gość
5 lipca br. za zgodą papieża Franciszka Kongregacja Spraw Kanonizacyjnych wydała dekret uznający cud przypisywany wstawiennictwu bł. Jana Pawła II. Zdarzył się on 1 maja 2011 r. w dniu beatyfikacji papieża Polaka na Kostaryce. Młoda kobieta, Floribeth Mora, która cierpiała na tętniaka mózgu, modliła się o wstawiennictwo Jana Pawła II i włączyła się za pośrednictwem telewizji w modlitwę całego Kościoła za niego. Pod koniec ceremonii beatyfikacji zasnęła i gdy się obudziła następnego dnia poczuła, że symptomy choroby zanikły. Wewnętrzny głos powiedział jej: "Wstań, nie lękaj się, weź swe życie na nowo". Podczas konsystorza, który pod przewodnictwem papieża Franciszka obradował 30 września postanowiono, że 27 kwietnia 2014 r., w Niedzielę Miłosierdzia Bożego, odbędzie się kanonizacja bł. Jana XXIII i bł. Jana Pawła II.

Gość gość
Muszę przyznac ze wielką atencją darzę J.P.2,ale jestem zafascynowana Franciszkiem ktory jest dla mnie wzorem człowieczeństwa ,skromności ,autentyczności .Własciwy człowiek na własciwym miejscu :-)

Gość gość
Widze,ze niektorzy nie znaja J.P.2.Znaja tylko z mediow....Czy ktos z Was przeczytal choc jego jedna ksiazke,Encyklike,wie czego on nauczal???

Gość gość
Ja przeczytalem prywatne notatki wydane przez Dziwisza dobre und motzne polecam :classic_cool:

Gość gość
podniecali sie bo to milo lechtalo dume narodowa: wreszcie jakis Polak odniosl powazny sukces za granica. w koncu zostal CEO jednej z najwiekszych firm z 2000 letnia tradycja. A o Irence i Adamie Kinaszewskich slyszalysce?

Gość ale badziew
Co jest ważniejsze dla zwykłego człowieka? Encyklika napisana na zlecenie przez specjalistę (bo większość nie była pisana przez papieża, ale na zlecenie papieża) czy to, że biskup, który ociekał luksusami za pieniądze wiernych został odsunięty od stanowiska i publicznie potępiony? Co jest bardziej istotne dla Katolików? Piękne słowa czy piękne czyny?

Gość gość
Jeżeli to prawda z tymi środkami antykoncypcyjnym to postąpił bardzo źle, przyczynił się do rozwoju hiv/aids, niepotrzebnej śmierci i męki milionów niewinnych dzieci. Nie wiedziałam o tym wcześniej, z tym konkordatem też nie wiedziałam, że tyle na Watykan płacimy.

Gość gość
taa bo piguly antykoncepcyjne uniemożliwiają przenoszenie się hiv....:O na plagę hiv najlepsze jest podniesienie morale, i za tym na pewno byl pa.pież

Gość gość
,,przyczynił się do rozwoju hiv/aids, niepotrzebnej śmierci i męki milionów niewinnych dzieci.'' ????? On czy rodzice tych dzieci???

Gość gość
ty badziewny a czytałes którąkolwiek z jego encyklik? taka była jego rola i funkcja, dobrze że je pisał ,kto ma coś w głowie to z nich duzo skorzysta

Gość gość
Skoro nawet Jezusa ukrzyzowali,opluwali i biczowali...

Gość gość
Ja pierole papiez to nie jezus. Zwykly facet mafiozo. Ale jestescie naiwni.

Gość gość
Je/z/us Ch/ry/st/us a jakis papiez ? co to w ogole za porównanie ? Juz pisalam to w innym temacie, ale powtorze. Obecny Kosciol Katolicki ma niewiele wspolnego z prawdziwymi naukami Je/zu/sa, Ewangelią i wiarą w Boga. Kosciol stal sie wielką firmą, korporacją (podobnie zresztą inne koscioly i ''koscioly'' jak swiadkowie jehowy, mają NIPy, PITy, REGONy, VATy, masakra po prostu) Kosciol wydaje gigantyczne pieniadze na bazyliki i inne cuda :O Ja wiem, ze to ludzie dawali ale dlaczego dawali ? Czy Je/zu/s cos mowil o tym, zeby robic z wiary szopke ? bo tym wlasnie jest obecny katolicyzm i prawosławie, szopka, cyrk na kółkach. Najbardziej kłuje w oczy to, ze JP2 jezdzil do naprawde biednych krajow, gdzie nawet pies robi pod siebie i paradowal tam z kamerami, dziennikarzami, limuzynami w bucikach za kilkaset euro od Prady. Smieszy mnie gadanie, ze Wojtyła byl dobrym czlowiekiem, skad wy to mozecie wiedziec jaki byl ? Gdyby byl taki dobry to nie zostawilby swojej partnerki i syna na pastwe hien z kurii krakowskiej. Szkoda czasu na rozmowe z wami :( jestescie tak przesiąknieci propagandą, ciemnotą ze glowa boli. Pozdrawiam wszystkich prawdziwych chrześcijan, ktorzy rozumieją o czym mowie. Reszta niech się żre między sobą do usranej smierci 🖐️

Gość gość
Zwykly facet????,a to sa slowa Jezusa (Mt 16, 18-19)

Gość gość
03.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość _____________ BLUZNISZ!!!!!!

Gość gość
Syna? Partnerki? ? Haha,co Ty pertolisz za przeproszeniem? :) Wez nie ośmieszaj się ,naprawdę. Łykasz każdy bzdet medialny jak typowy leming. Jeśli ludzie dali na jakąś bazylikę to co Tobie do tego? Wolno im przeznaczać pieniądze na co chcą.

Gość gość
Gosc z 12 52 co za bzdury wypisujesz

Gość gość
nie ma sensu dyskutować z katolikami. Pozdrawiam samodzielnie myślących

Gość gość
Jezus zalozyl nasz Kosciol i zadne Twoje oszczerstwa tego nie zmienia.:)

Gość gość
to samo można powiedzieć o fanatycznych katoli.kofobach takich jak ty, dziękuję za pozdrowienia i tez pozdrawiam samodzielnie myślących :D

Gość gość
,,Zaprawde powiadam: Ty jestes Piotr [czyli Skala], i na tej Skale zbuduje Kosciol moj, a bramy piekielne go nie przemoga. I tobie dam klucze krolestwa niebieskiego; cokolwiek zwiazesz na ziemi, bedzie zwiazane w niebie, a co rozwiazesz na ziemi, bedzie rozwiazane w niebie. (Mt 16, 18-19)

Gość gość
...) wskazujac na nastepstwa najwiekszego i najstarszego i wszystkim znanego, przez dwu najchwalebniejszych Apostolow Piotra i Pawla zalozonego i ustanowionego w Rzymie Kosciola, ktory posiada tradycje od Apostolow i wiare opowiadana ludziom, a dochodzaca az do nas droga kolejnego nastepstwa biskupow – zawstydzamy tych wszystkich, ktorzy w jakikolwiek sposob, ale nie tak jak trzeba, gromadza kolo siebie zwolennikow, czy to dla swego upodobania, czy dla proznej chwaly, czy zaslepienia, czy falszywych przekonan. Z tym bowiem Kosciolem dla jego naczelnego zwierzchnictwa musi sie zgadzac kazdy Kosciol, tj. wszyscy zewszad wierni, bo w nim przez tych, co sa zewszad, zachowala sie Tradycja apostolska

Gość ewunka_mamunka
\Niestety masz racje, jest przymus mniej lub bardziej swiadomy, nad czym szczerze ubolewam. Jesli nie wielbisz jana pawla, to wedlug mniemania wiekszosci, podkreslam wiekszosci - nie wszystkich katolikow nie jestes chrzescijaninem....nie jestes wierzacy w Boga... To straszne, ze przez pryzmat wiary w watpliwe "bostwo" jana pawla, ocenia sie poziom wiary i jej prawdziwosc. To kompletne nieporozumienie i fikcja. Ja wierze w Boga, jestem Mu szczerze oddana, a jan pawel II nie jest mi do niczego potrzebny ;/...Potrzebny nam jest Jezus a nie jan pawel ....:))

Gość gość
Chłop, jak każdy inny... W cuda niech wierzą ci, którym z przyczyn politycznych na rękę kanonizacja. Swoją drogą tak się zastanawiam, czy naprawdę w to wierzą, czy tylko tak ściemniają, bo im wygodnie - miał się cud znaleźć, to się znalazł, bo musiał. Zakaz używania prezerwatyw w dobie AIDS i innych chorób to zbrodnia. Twórczość literacką ciężko się czyta, wcale nie jest wysokich lotów. Ale w Polandzie jest trynd i trza mówić dobrze, bo jak nie, to nie jesteś patriotą, jesteś komuchem i nieudacznikiem. Nie daj Boże podważać taką nadmuchaną wielkość!