Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kulomix

325 lat temu polski kościół sciął ateistę Łyszczyńskiego

Polecane posty

Gość Rosalinde Voghington
Łyszczyński tak pisał w swoim dziele "O nieistnieniu Boga": I – zaklinamy was , o teologowie, na waszego Boga, czy w ten sposób nie gasicie światła Rozumu, czy nie usuwacie słońca ze świata, czy nie ściągacie z nieba Boga waszego, gdy przypisujecie Bogu rzeczy niemożliwych, atrybuty i określenia przeczące sobie. II – Człowiek jest twórcą Boga, a Bóg jest tworem i dziełem człowieka. Tak więc to ludzie są twórcami i stwórcami Boga, a Bóg nie jest bytem rzeczywistym, lecz bytem istniejącym tylko w umyśle, a przy tym bytem chimerycznym, bo Bóg i chimera są tym samym. III – Religia została ustanowiona przez ludzi bez religii, aby ich czczono, chociaż Boga nie ma. Pobożność została wprowadzona przez bezbożnych. Lęk przed Bogiem jest rozpowszechniany przez nie lękających się, w tym celu, żeby się ich lękano. Wiara zwana boską jest wymysłem ludzkim. Doktryna, bądź to logiczna bądź filozoficzna, która się pyszni tym, że uczy prawdy o Bogu, jest fałszywa, a przeciwnie, ta, którą potępiono jako fałszywą, jest najprawdziwsza.

Gość Rosalinde Voghington
IV – Prosty lud oszukiwany jest przez mądrzejszych wymysłem wiary w Boga na swoje uciemiężenie; tego samego uciemiężenia broni jednak lud, w taki sposób, że gdyby mędrcy chcieli prawdą wyzwolić lud z tego uciemiężenia, zostaliby zdławieni przez sam lud. V – Jednakże nie doświadczamy ani w nas, ani w nikim innym takiego nakazu rozumu, który by nas upewniał o prawdzie objawienia bożego. Jeżeli bowiem znajdowałby się w nas, to wszyscy musieliby je uznać i nie mieliby wątpliwości i nie sprzeciwialiby się Pismu Mojżesza ani Ewangelii - co jest fałszem - i nie byłoby różnych sekt, ani ich zwolenników w rodzaju Mahometa itd. Lecz / nakaz taki/ nie jest znany i nie pojawiają się wątpliwości, ale nawet są tacy, co zaprzeczają objawieniu, i to nie głupcy, ale ludzie mądrzy, którzy prawidłowym rozumowaniem dowodzą czegoś wręcz przeciwnego, tego właśnie, czego i ja dowodzę. A więc Bóg nie istnieje.

Gość Lubelski Jan Stanisłąw
"O nieistnieniu Boga" Łyszczyńskiego udowadnie, że kiedyś Polacy byli mądrymi ludźmi ale potem całkiem zaczadzili się religią i odmóżdżyli. Tak zostało do dziś ... szczególnie wśród prawicy.

Gość gość
niezły gostek z tego Łyszcza !

Gość gość
@Dumnorix idąc twoim tokiem myślenia, to dobrze, że Rzymianie ukrzyżowali Jezusa, "bo mącił". Mógł sobie wierzyć, że jest synem Boga, ale nie musiał mącić.

Gość ciaciarygga
Kościół powinien przeprosić za ten mord sądowy

Gość gość
kościół to ostatni bastion obrony przed rządami zboczeńców dlatego jest przez nich tak wściekle atakowany.

Gość gość
jak naprawdę będą ścinać mośka hartmana dajcie znać chętnie popatrzę palich**e

Gość gość
antysemityzm to specjalna hodowla katolicka

Gość gość
Putin i szamani afrykańscy oraz apb. Hoser atakują zboczeńców !

Gość gość
Widzę, że czytało się wywiad z lewackim żydem Hartmanem.

Gość Ormuzd jest Bogiem
Wszystko już było. Katolicy sobie tylko przywłaszczyli istniejące wierzenia i zrobili miks, podając je za własne.

Gość Asoqis
Palikot i Hartman walczą o Polske wolną od religijnych zabobonów i religijnej przemocy.

Gość gość
Typowy bełkot ćwierćinteligentów . W Polsce Kościół już w XVI wieku stracił prawo karania szlachty . Jeżeli ścięto go w końcu wieku XVII to była to robota państwa polskiego (no palikociarze obalać pomniki Sobieskiego -już !) . W Polsce 10% populacji było szlachtą .Podlegali ochronie prawnej jak nikt w Europie .NIGDZIE poza Polską taki odsetek populacji nie miał praw obywatelskich. Skoro na paręset tysięcy szlachty ścięto jednego to pokazuje marginalną skalę zjawiska .

Gość Roński
po 150 latach działania kontreformacji w polsce tylko jedeń łyszczyński ostał się wolno myślący, resztę zmuszono do uległości albo wypędzono z kraju.

Gość gość
skazanie i ścięcie odbyło się na żadanien czarnego kleru. Wtedy miał dużo więcej do powiedzenia w państwie niż obecnie.

Gość srogi Luśnia
mośka , judzącego ateistę hartmana - na pal osadzim ! :classic_cool:

Gość gość
palikociarnia chce powrotu najczarniejszej komuny z prześladowaniami religijnymi.

Gość gość
i dobrze! katolicy to ś****wa... Ten kościół prześladuje nawet tych co ich mają w d***e :O a ja naiwna myślałam że mogę mieć na nich w******* :O Z przyjemnością bym obejrzała "igrzyska" żeby się tylko jakiś Neron znalazł do organizacji :O Po tym co z tymi tępymi d******* przeszłam kocham islamistów... Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem...

Gość gość
a co takiego "z nimi przeszłaś" psychopatko?

Gość gość
dlatego to judzące żydostwo szydzące z kultur krajów , które ich przyjęli , fałszujace monety ( anglia) dopuszczajacych się mordów rytualnych (hiszpania ) przeganiano w końcu , jak wściekłe i chore psy :O

Gość gość
co pytasz? ogłupili moich rodziców do CNA! Czuję się jak w sekcie a to byli inteligentni dobrzy ludzie! A te k***y z nich zrobił takie ś****wa co własne dzieci na stosie popalą w imię bożka... NIENAWIDZĘ was katolicy 😠

Gość gość
co się tu dziwić skoro morderca księdza popiełuszki jest mocno związany z całą tą sektą palikociarską to nikogo nie może dziwić to co oni wyprawiają. zresztą skoro nie mają polakom nic do zaproponowania poza tym żebyśmy się "wyrzekli polskości", przerabiali chłopów na baby i mordowali księży to wiadomo co za zwyrodniały element ich popiera.

Gość gość
"Czuję się jak w sekcie a to byli inteligentni dobrzy ludzie!" x z tego co piszesz to raczej wnioskuję że twoi rodzice dalej są inteligentnymi i dobrymi ludźmi ale patrząc na to co porobiło się z ich dzieckiem to nie sposób nie pomyśleć że cię jakiś diabieł opętał. najwyraźniej to ty dałaś się wciągnąć do jakiejś sekty gdzie cię naszprycowali nienawiścią do tego stopnia że marzą ci się masowe morderstwa na tych których tak nienawidzisz.

Gość gość
i dobrze niech będzie nawet apokalipsa zombie i pedałów ale żeby tylko uderzyło w katolików. Marzenie

Gość gość
i ci biedni rodzice muszą coś takiego znosić to nic dziwnego że już nie wiedzą co z taką psychopatką robić. egzorcyzmy wydają się tu jak najbardziej wskazane :D

Gość gość
byli bo teraz zamiast przeznaczyć pieniądze na jakiś szczytny cel ładują w tych czarnuchów... I PASTWIĄ się psychicznie nad moim bratem bo on nie wierzy... Mnie się wyrzekli. Teraz co niedzielę (a i czasem w tygodniu) do kościółka. Aborcja to zbrodnia, antykoncepcja feee, zwierzęta nie mają duszy itp. Zachowują się jak naćpani... albo opętani. Do dobrych ludzi im teraz daleko, do inteligentnych jeszcze dalej. KK zabił mi rodziców mogę o sobie spokojnie mówić sierota. a ty katolu spokojnie... Jeszcze wszyscy zapłacicie, Bóg by musiał mieć nie tak w głowie żeby takie ś****wa popierać.

Gość gość
to może macie w rodzinie jakąś chorobę genetyczną, umysłową, przekazywaną z pokolenia na pokolenie? no bo ty, mimo że nie wierzysz to się zachowujesz dokładnie tak jak opętana fanatyczka. więc to chyba nie jest sprawa wiary tylko jakichś genów obecnych w waszej rodzinie.

Gość gość
a jak się mam zachowywać? oni tacy nie byli. ja ich kochałam. Ci sekciarze znaleźli moment słabości i wyprali im mózgi. Ty byś może spokojnie patrzył jak ktoś ci odbiera rodzinę? Wcale byś się nie zdenerwował na pewno..

Gość gość
nikt ci nie odebrał rodziny. to że w niedziele pójdą do kościoła to nie znaczy że ktoś ci ich odebrał. sama ich odrzuciłaś z powodu swojej nienawiści do kościoła. najwyraźniej nie możesz znieść tego że ktoś wierzy w to w co ty nie wierzysz. to ty masz wyprany mózg a nie oni. no ale tak się kończą zabawy z sekciarzami którzy każą nienawidzić wszystkich wokół.